Hopp til innhold

Rå spenningsfilm selger i Cannes

Allerede før filmen «Flukt» er ferdig, har den tjent inn halvparten av det den kostet å lage. Norsk film selger, men sliter med å bli en del av filmfestivalens hovedprogram i Cannes.

Video Filmen «Flukt» selger i Cannes

VIDEO: NRK har møtt teamet bak filmen «Flukt» i Cannes

23 norske filmer selges under filmfestivalen i Cannes denne uken. Før noen har kjøpt en eneste billett er «Flukt» solgt til Nord-Amerika, Australia, England, Tyskland, Spania, Tsjekkia og Slovakia.

Den handler om en fattig familie på flukt. Ti år etter svartedauden legger de ut på en reise for å finne bedre levekår. Underveis blir de overfalt av rovmordere.

Halvparten av kostnadene til filmen er tjent inn allerede. Det oppnådde ikke engang «Hodejegerne». Hvordan føles det?

– Det er veldig moro at filmen treffer så godt. Rå norsk natur, middelalder og intens spenning forklarer suksessen, tror produsent Martin Sundland i Fantefilm Fiksjon.

Engasjerer før premieren

Kanskje ligger også noe av hemmeligheten i at norske produsenter engasjerer internasjonale kjøpere i god tid før premieren.

– Vi selger filmen basert på en treminutters smakebit. Roar Uthaug er en glimrende regissør som leverer sjangerfilmer med stort internasjonalt potensial, sier Rikke Ennis, direktør i salgsselskapet Trust Nordisk.

Det er ikke bare filmen «Flukt» som satser stort under festivalen.

Ifølge en av produsentene til «Reisen til Julestjernen», kan filmen bli solgt til 40 land i løpet av festivalen. «Reisen til Julestjernen» er allerede solgt til 27 land.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Video Filmen "Flukt"

Filmen «Flukt» er ennå ikke ferdig, men her er en smakebit.

Danskene imponerer

Danskene klarer stort sett å bli representert på filmfestivalens hovedprogram. I år er det regissør Thomas Vinterberg som imponerer med filmen «Jagten».

Roar Uthaug

Roar Uthaug er regissør.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Norsk film har ikke vært representert i hovedprogrammet på mange år. Bekymrer det «Flukt»-regissøren?

– Jeg er ikke så opptatt av hva en liten jury synes, sier Roar Uthaug om Cannes-juryen.

Han har tidligere laget filmer som «Fritt vilt». NRKs Filmpolitiet mente at han er blant dem som kan oppskriften på en norsk actionfilm.

«Flukt» har premiere på norske kinoer i slutten av september.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • HBO bekrefter en tredje sesong av «House of the Dragon»

  «Game of Thrones»-spinoffserien «House of the Dragon» får en tredje sesong, bekrefter HBO.

  Med sesong 2 like om hjørnet slipper altså HBO nyheten om at de har fornyet for ytterligere en sesong av den kritikerroste fantasy-serien.

  – Vi kunne ikke vært mer henrykt for å fortsette historien om House Targaryen og for å se denne crewet skinne på nytt i en sesong tre, sier Francesca Orsi, leder for dramaserier og film ved HBO.

  Pressemeldingen sier ingenting om når innspillingen av tredje sesong starter eller når fansen kan forvente å få se det ferdige resultatet, som naturlig nok trolig blir en god stund til.

  (NTB)