Hopp til innhold

Alltid en skandale på filmfestivalen i Cannes

De store stjernene har alltid funnet veien til den røde løperen på Frankrikes riviera i mai. Det er igjen tid for Filmfestivalen i Cannes og kanskje nok en skandale.

Birger Vestmo

Birger Vestmo

Foto: Pressetjenesten / NRK

Filmfestivalen i Cannes er verdens viktigste utstillingsvindu for ny verdensfilm, både for den etablerte Hollywoodeliten, men også de mindre aktører fra andre verdenshjørner. Den er langt frempå når det gjelder å finne nye talenter, og også ta vare på de gamle, sier NRKs filmekspert, Birger Vestmo, som skal til Cannes for femte gang i år.

– Programmet er ikke plagsomt preget av de store stjernene, men det levner ingen tvil om at vi også i år vil se mye bra film, sier han.

Glitter og glamour

I mai blir den lille franske feriebyen på Frankrikes riviera fylt til randen av glitter og glamour. Filmstjerner, filminteresserte og journalister strømmer til byen for å få med seg det siste og beste av film og dessuten det hotteste sladder om stjernene.

Grace Kelly

Grace Kelly

Foto: AP

Festivalen ble åpnet første gang allerede i 1946, men det var på 50-tallet festivalen virkelig ble populær, takket være stjerner som Kirk Douglas, Sophia Loren, Grace Kelly, Brigitte Bardot og Gary Grant.

– Alt er så ferskt og nytt og blir vist for aller første gang. Det er er her man får de første reaksjonene fra et kresent publikum som vil indikere om filmen vil leve et langt eller kort liv på kino.

Drømmen for mange av filmskaperne som blir invitert til Cannes, er å stikke av med den prestisjefylte Gullpalmen. I fjor var det den amerikanske filmen «The Tree of Life» som vant prisen. Ingen nordmenn er blitt viet denne ære.

Pål Bang-Hansen

Pål Bang-Hansen

Pål Bang-Hansen

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Her hjemme ble vi i mange år kjent med festivalen og dens stjernegalleri gjennom Pål Bang-Hansen, som fra 1962 årlig rapporterte fra Cannes med sin noe karakteristiske stemme og intervjuteknikk. I dokumentaren «Dager med Pål» fulgte NRK Pål Bang-Hansen på hans 45. og siste tur til Cannes.

Også de som sitter i juryen i Cannes er gjenstand for stor oppmerksomhet. I 2005 var Liv Ullmann juryformann på festivalen, i 2011 satt Linn ullmann i juryen. I år er det Nanni Moretti, som var med med egen film i fjor. Blant medlemmene i juryen finner vi Ewan Mc Gregor og Jean-Paul Gaultier.

Ewan McGregor

Ewan McGregor

– Det er alltid spennende å se hvem som havner i juryen. Det er alltid store kjente navn der. Sammensetningen av juryen vil være avgjørende for hvilken film som vinner Gullpalmen.

Alltid en skandale

Det dreier seg ikke bare om glitter og glamour. På Filmfestivalen i Cannes er man suveren til å plukke ut det ypperste innen filmkunst.

Video Pål Bang-Hansen intervjuer John Lennon

Pål Bang-Hansen intervjuer John Lennon

– Programmet fremstår som viktig og relevant, et som andre festivaler kan se langt etter.

Det er aldri en festival uten at noen går fra kinosalen i protest. Og det ligger alltid en større eller mindre skandale på lur. I fjor ble Lars Von Trier utestengt fra festivalen for sine klønete uttalelser om Hitler. Han spøkte med at han var nazist under en pressekonferanse for sin film Melancholia, noe som ikke ble godt mottatt.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.