NRK Meny
Normal

Salget av mobilklokker til barn tok av før jul tross advarsler

Rundt 15.000 barn fikk mobilklokke til jul, ifølge leverandørene. Datatilsynet og Barneombudet er blant skeptikerne og frykter at barn overvåkes, men mange foreldre mener klokken gjør hverdagen enklere.

Mange foreldre mener klokka gjør hverdagen enklere.

Den nye klokken gir Victoria muligheten til å ha kontakt med foreldrene og de kan se hvor hun er.

Viktoria Hovland er snart åtte år og får gå alene hjem fra skolen etter at foreldrene kjøpte en mobilklokke til henne.

Med klokken kan hun ringe foreldrene på vei hjem, og de kan få tak i henne. Klokken gir også foreldrene mulighet til å følge henne med GPS-sporing.

Trygghet

Foreldrene hennes kaller klokken for «tilleggstryggheten». De kan ringe henne opp og gjøre avtaler og finne ut når hun har kommet hjem. De synes hun er for liten til å få en egen mobil. Klokken dekker det behovet familien har nå, mener faren Bjørn Hovland.

Både Dattilsynet og Barneombudet har tidligere advart mot overvåkningsmuligheten som klokkene gir. De mener klokkene fratar barna retten til privatliv og gir foreldre en falsk trygghet.

– Jeg forstår poenget, men jeg synes ikke en 8-åring har samme krav til hemmeligheter som voksne og det er en tilleggstrygghet for oss, sier faren. – Jeg synes ikke det er overvåkning å følge litt med på hva en åtteåring gjør.

Han understreker at GPS-funksjonen er lite i bruk.

Mange foreldre har gjort som familien Hovland. Tall NRK har hentet inn fra de tre største leverandørene, viser at det er solgt rundt 15.000 mobilklokker til barn i november og desember.

Snakker til hånden sin

På flere skoler har de registrert at barna har stått og snakket til hendene sine, og lurt på hva som skjer.

– Og så har vi skjønt at det handler om disse mobilklokkene, forteller Mari Amundsen, rektor ved Eiksmarka skole i Bærum.

Hun forteller at det kan by på problemer når foreldre via klokken gjør avtaler med barna uten at de som jobber på SFO får vite om det. På skolen har de mobilfri som betyr at mobiltelefonen ikke får brukes i timene, men klokkene er ikke omfattet av denne regelen.

Tre mobilklokker i ulike farger på et hvitt bord

MOBILKLOKKER: Mange barn har fått slike mobilklokker til jul.

Foto: Ingvild Øvretveit / NRK

Aktuelt å forby dette?

– Det er et nytt fenomen. Det kommer hele tiden nye ting. Sammen med foreldrene må vi finne nye løsninger, sier hun.

Bonus med GPS

Familien Hovland mener hverdagen deres er blitt enklere med den nye klokken.

– Det er en tilleggstrygghet siden vi har muligheten til å få kontakt. Og en bonus at det er en GPS sporing. Det er trygt at hun kan få tak i en voksen.

Viktoria selv synes bare det er fint å ha en slik klokke.

– Det beste med å ha klokken? Å få tak i dere når jeg går hjem fra skolen hvis noen er slemme mot meg. Da vet jeg at det er noen voksne jeg kan få tak i, sier hun og smiler til faren.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK