Hopp til innhold

Salg av bøker om Russland øker – kritisk til boikott

Bøker om Russland og russisk historie har havnet på topplister i Norge. Samtidig oppfordrer Ukrainske PEN til å boikotte russiske forfattere.

Salg av bøker om Russland øker

TOPPLISTEN: Bøker om Ukraina og Russland har plutselig blitt bestselgere.

Foto: Stig Jaarvik / nrk

På Norli er to av de ti mestselgende faktabøkene siden 24. februar relatert til krigen.

Russland blir til av Halvor Tjønn og Hans Wilhelm Steinfelds Putin er blant de mest solgte sist uke.

Vi ser at det er stor interesse for å lære mer og få mer kunnskap om situasjonen, så salget på litteratur om Russland og russiske forfattere har økt, sier direktør i Bokhandlerforeningen Anne Schiøtz.

bøker om ukraina

FORDYPING: Flere ønsker å lære mer om situasjonen i Ukraina, mener bokforhandlerforeningen.

Foto: Stig Jaarvik / nrk

– Mange ønsker nok en dypere forståelse av det som skjer, annet enn det man ser i media, sier direktøren.

Samtidig foregår det en debatt om russisk boikott.

Flere kulturinstitusjoner har valgt å boikotte statlige russiske aktører, slik som Den Norske Opera og Ballett og Munch-museet.

Kilden i Kristiansand har også avlyst samarbeidet med St. Petersburg Ballett Theatre som etter planen skulle fremføre Svanesjøen.

Karen Kristine Blågestad kulturredaktør i Fædrelandsvennen støtter boikotten i kulturlivet og mener det er en melding som utøverne skal ta med seg tilbake til Russland.

Jeg synes det er riktig å bruke alle virkemidler for å vise avsky mot krigshandlingene som Putin og hans regime er ansvarlige for i Ukraina.

– Kan gå for langt

Nå oppfordrer Ukrainske PEN om å boikotte russiske forfattere og kunstnere.

Men det blir ikke aktuelt for Norsk PEN.

Vi mener at kunst og kultur skal formidles fritt også i krigstid. Vi forstår at man boikotter på institusjonelt nivå, men ikke på forfatternivå, sier Kjersti Løken Stavrum som er leder i Norsk PEN.

Kjersti Løken Stavrum norsk pen

Løken Stavrum mener at kunst og kultur er fredsskapende.

Foto: Stig Jaarvik / nrk

– Det er viktig å støtte kunstnere i denne tiden, mange eksilforfattere fra Russland trenger støtten vår for å stå imot presset.

Løken Stavrum mener det er en viktig diskusjon å ta.

– Det er en påminnelse, fordi man kan innimellom gå for langt. Akkurat i formidling av kunst og journalistikk kunne vi tenkt motsatt av boikott. Her gjelder det å støtte det.

– Går utover enkeltmenneske

Magne Lerø redaktør i Kulturplot mener at en boikott vil ha motsatt effekt.

Vi burde ikke definere alle russere som om de er enige med Putin, det er det ikke mange kunstnere som er. Da kan det hende de reagerer motsatt og føler at Vesten svikter en.

Han frykter det vil gå utover enkeltmennesker.

Magne Lerø

Lerø ønsker å invitere til samtaler, fremfor å boikotte kunstnere og forfattere.

Foto: Caroline Tolfsen / NRK

Til slutt kan det bli sånn at russere ikke får komme inn på kafeer, eller at man ikke vil kjøpe mat fra den russiske restauranten.

La oss ikke oppføre oss sånn som vi gjorde mot tyskerne etter andre verdenskrig.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.