Hopp til innhold

Sære severdigheter i sommer?

Colosseum er kåret til et av verdens underverker. Men er du lei av å gå på opptråkka stier, hva med å prøve noe litt mer sært?

Colosseum
Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP

Verdens sju nye underverker er nå kåret , og på lista finner du store, kjente turistattraksjoner, blant annet Colosseum i Roma og Taj Mahal i India. Med en slik hedersbetegnelse i boks vil det neppe bli besøksstopp på disse stedene med det første..

Men kanskje er du en av dem som blir svett bare av tanken på å vandre i flokk og følge, stå i timelange køer og ta oppstilte bilder? Fortvil ikke, det finns alternativer til det kjente og kjære.

Hva med å prøve en av disse sju?

Søppelbøtte

Thank you!

Foto: Scanpix / SCANPIX

1. Snakkende søppelbøtter

Skal du til Berlin i sommer så husk å kaste søppel! Søppelbøttene i byen har nemlig blitt en liten attraksjon i seg selv. For å minne folk på å holde byen ren er det satt ut søppelbøtter som takker når du kaster søppel i dem. Bøttene er til og med flerspråklige!

2. Kjærlighetssorg-museum.

Har du nettopp blitt dumpa av kjæresten din er det kanskje mest fristende å begrave seg under dyna og bli hjemme i sommer. Et alternativ er å sette seg på første fly til Zagreb i Kroatia. Der har de nemlig et museum for folk med kjærlighetssorg. Det er rett og slett en samling med havarerte parforhold. Her kan du lese brev og se bilder fra romanser i ruiner. Du finner også en og annen teddybjørn, cd’er med favorittsanger og kjærlighetsdikt.

3. Nedfrosset bestefar

En litt mer makaber turistattraksjon finner du i byen Nederland i Colorado. Her kan du besøke norske Bredo Morstøl. Han ville vært 107 år i år i dag, hvis han fortsatt hadde vært i live... Etter at han trakk pusten for siste gang, sørget nemlig barnebarnet hans for å få sendt ham til Los Angeles der han ble frosset ned. Derfra ble han flyttet til den lille byen Nederland, hvor han oppbevares i et uthus i barnebarnets hage. Etter hvert har den lille byen trykket den iskalde bestefaren til sitt bryst, og hvert år arrangeres "Frozen dead guy days". Håpet er selvsagt at vitenskapen en dag skal kunne vekke ham til live.

Nedfrysning tank

Evig ung i en slik tank?

Foto: IRWIN R. DAUGHERTY / AP

4. Diktator i gull.

Før presidenten i Turkmenistan, Nijazov, døde fikk han reist gullstatuer av seg selv rundt omkring i hele landet. Hvis du drar til hovedstaden Ashgabat kan du til og med finne en som roterer! Nijazov skal visstnok ha gitt ordre om å få bygget et gigantisk ispalass i den turkmenske ørkenen, som er en av verdens varmeste. Dette har det foreløpig ikke blitt noe av. 

5. Berømt rockepalme!

Den mest berømte planten fra de siste åra må være palmen som Rolling Stones-gitarist Keith Richards ramlet ned fra på Fiji i april 2006. Er du Stones-fan og vil se palmen må du til svindyre og eksklusive Wakaya Club resort på Fiji. For å få deg et rom der må du bla opp med 12 000 kroner.. Men så har hotellet tross alt tolv ansatte på hver gjest.

6. Godbiter?

På Allen County Museum i Ohio i USA kan du nyte synet av gjenstander svelget av mennesker. Mesteparten av dem kommer fra klientellet på State Hospital for the Criminally Insane, som i en periode holdt til i byen. Blant godbitene er åpne sikkerhetsnåler og deler av gebiss.

7. Verden rundt på en dag!

Minimodus

Taj Mahal og Det hvite hus på samme dag!

Foto: wikipedia

Er ferien kort og lommeboka tynn? Eller syns du rett og slett det er et ork og løpe fra den ene severdigheten til den andre? I Klagenfurt i Østerrike har de gjort det enkelt. Isteden for å farte verden rundt  kan du besøke Klagenfurts Minimundus. Her finner du 150 av verdens mest kjente bygninger og severdigheter i miniatyr!

God tur!

Kilde; ”Topp 10 - Sære severdigheter” av Arild Opheim

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters