NRK Meny
Normal

Sadistisk jobbintervju

Hvor langt vil du gå for å sikre deg en jobb? Er du villig til å manipulere, bedra og gå over lik?

Metoden 1.
Foto: ActionFilm AS

Og på den andre siden: Hvilke infame og kyniske metoder er ledelsen i et firma villige til å bruke for å finne en passende kandidat?

”Metoden” er basert på et populært teaterstykke og er regissert av den argentiske filmskaperen Marcelo Pineyro. Tidligere har han laget filmer som ”Burnt Money” og ”Kamschatka”.

Metoden 3.
Foto: Foto/copyright: ActionFilm AS

Grønholm-metoden

”Metoden” er et satirisk spark til reality-TV og Big Brother og er en skuespillerdrevet historie hvor skarpe karakterer og veldreide replikker står i sentrum.

Et smart, elegant og velspilt stykke film. Så var det jobbtesten da – den mystiske Grønholm-metoden…

Les også: Morsomt om et tragisk tema

Handlingen utspiller seg i hypermoderne kontorlokaler i Madrid – i en iskald hermetisk steinørket. I kontrast hører vi rasende, opphissede lyder fra en demonstrasjon utenfor på gatene. Sju håpefulle kandidater i mellomledersjiktet stiller til noe de tror er et jobbintervju.

Sile ut de svake

De er urbane, velkledde og nystrøkne. Der sitter de, fyller ut skjemaer, vurderer hverandre og småprater. Ingen fra firmaet dukker opp. Er de overvåket av skjulte kameraer og mikrofoner?

Metoden 2.
Foto: ActionFilm AS

Plutselig blir det liv i datamaskinene – kandidatene skal delta i en test – ved hjelp av den såkalte Grønholm-metoden som skal sile ut de svake.

Les også: Heftig sex og mye innhold

De får avslørende opplysninger om hverandre og skal bruke alle midler til å eliminere og stemme ut konkurrentene. Første oppgave er å finne ut hvem av de som er ”un topo” – en muldvarp – en spion.

Manipulerende

Gjennom en lang dag blir oppgavene stadig mer utspekulerte – og kandidatene mer manipulerende.

De siviliserte maskene faller – i full psykologisk krigføring.

”Metoden” er en oppvisning i psykologisk narrespill og sier mye om pervers bedriftsmoral og menneskelige overlevelses instinkter.

Replikkene er skarpe og ironiske – hele ensemblet av spanske og argentiske skuespillere spiller glitrende – med en karismastisk Eduardo Noriega i spissen. En satirisk, intens og underholdende film.

Terningkast 4

SE OGSÅ: Les flere filmanmeldelser her

Kulturstrøm

 • FILMANMELDELSE: Isle of Dogs (5)

  «Isle of Dogs er muligens litt mørkere og mer melankolsk enn de fleste andre Wes Anderson-filmer, og den er full av undertekst om maktmisbruk og diskriminering.» Les hele anmeldelsen her.

  "Isle of Dogs"
  Foto: Twentieth Century Fox
 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic. (NTB)

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold