NRK Meny
Normal

Vant prestisjetung litteraturpris

Indisk-britiske Salman Rushdie var storfavoritt med romanen ”Midnattsbarn”, og gikk til topps da den beste romanen gjennom Bookerprisens 40 år lange historie skulle kåres.

Salman Rushdie
Foto: JOHN SMOCK / AP

Bookerprisen er en internasjonal litteraturpris som deles ut hvert år. Det er engelskspråklige romaner fra Samveldet (Storbritannia og tidligere britiske kolonier) og Irland som kan nomineres til litteraturprisen.

I forbindelse med 40 årsjubileet skulle leserne få bestemme hvilken roman de mente var den beste av de 40 tidligere prisvinnerne. Valget falt på "Midnattsbarn".

- Fantastiske nyheter! Jeg er utrolig fornøyd, og jeg vil gjerne takke alle leserne mine rundt om i verden som stemte på ”Midnattsbarn”, sier Rushdie.

Stemt frem på nett

”Midnattsbarn” ble stemt frem som vinner via et nettsted. Rundt 8000 stemte på seks nominerte romaner, og Rushdies ”Midnattsbarn” kapret over en tredjedel av stemmene.

Talskvinne for panelet som plukket ut de seks nominerte, Victoria Glendinning, mener Rushdie vant fortjent.

- Leserne har talt, og vi mener at de har gjort det riktige valget, sier Glendinning.

Salman Rushdie fikk sitt store gjennombrudd med romanen på 80-tallet, og flere vil hevde det er hans beste verk. ”Sataniske vers” fra 1988 er nok likevel boken han er mest kjent for. Etter lanseringen av denne boken ble Rushdie anklaget for blasfemi og mottok en rekke dødstrusler fra muslimske samfunn.

Forfatterens biografi

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK