Hopp til innhold

Rupert Murdoch skal spørres ut

I dag starter Rupert Murdochs to dager lange vitnemål i den offentlige høringen om avlyttingsskandalen i Storbritannia. Sønnens avsløringer har ført til krav om kulturministerens avgang.

Rupert Murdoch

Mediekongen Rupert Murdoch under høringen

Foto: REUTERS TV / Reuters

– Jeg er venn med finansministeren, innrømmet James Murdoch i High Court i går. Han holdt fast ved at han ikke visste noe om avlyttingsskandalen i sin fars aviser.

Nå retter den offentlige Leveson-høringen oppmerksomheten mot forholdet mellom britiske medier og toneangivende politikere.

Mediemogul Rupert Murdoch skal utspørres i to dager til ende om sitt forhold til ledende politikere etter at han kjøpte opp News of the World i 1969.

Avlyttingsskandalen ble rullet opp da det viste seg at tabloidavisen hadde avlyttet kongelige, kjendiser og etterlatte etter ofre for terror.

Mektig mann

I over seks tiår har han vært den mektigste aviseieren i Storbritannia, med enorm innflytelse. Idag får vi kanskje et innblikk i hvor nært han har sittet på makten. 81-åringen er det vitnet som får lengst tid i denne høringen, som har pågått siden november.

James Murdoch

James Murdoch

Foto: REUTERS TV / Reuters

James Murdochs dramatiske vitnemål om de tette båndene til landets finansminister, har ført til krav om kulturministerens avgang.

– Gå av!

Under høringen i går, ble det lest opp fra e-poster mellom Murdochs selskap News Corporation og kulturminister Jeremy Hunt.

News Corporation, som fra før eier flere av de største avisene i Storbritannia, ønsket å kjøpe seg helt opp i BSkyB, selskapet bak Sky Channel.

Kulturministeren skulle være upartisk dommer å avgjøre oppkjøpet. E-postene som ble lest opp tyder på at kulturministeren underveis i prosessen lovte å sørge for at Murdoch fikk kjøpe tv-selskapet.

Jeremy Hunt

Den britiske kulturministeren Jeremy Hunt.

Foto: Dominic Lipinski / Ap

– Jeremy Hunt må gå av, sier opposisjonsleder Ed Miliband.

Hunt var selv ikke særlig snakkesalig etter høringen.

Men han uttalte sent i går kveld at han ikke kommer til å trekke seg. Han har nå bedt høringens leder om å framskynde hans vitnemål, som etter planen ikke skal komme før neste måned.

Men først er det Rupert Murdochs tur. Han har allerede måttet forsvare sitt imperium i det britiske parlamentet i juli i fjor.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters