Kon-Tiki-regissører skal lage film om Roald Amundsen

Joachim Rønning og Espen Sandberg vil lage et portrett om nasjonalhelten Roald Amundsen. Men de kan få hard konkurranse, blant annet fra Ben Affleck og Matt Damon.

Espen Sandberg og Joachim Rønning (h)

Espen Sandberg og Joachim Rønning ble Oscar-nominert for sin forrige film om den norske nasjonalhelten Thor Heyerdahl. Nå vil de lage film om en annen stor oppdager – Roald Amundsen.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Roald Amundsen

Roald Amundsen i Nome i Alaska i 1925. Polfareren mottok en lang rekke norske og utenlandske ordener, blant annet storkorset av St. Olavs Orden, Sydpolsmedaljen og Borgerdådsmedaljen.

Foto: LOMEN BROS / Afp

Sverre Anker Ousdal spilte hovedrollen som Roald Amundsen i miniserien «The Last Place on Earth». 27 år senere vil Kon Tiki-regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg lage et portrett om Amundsen.

Det har ikke stått stille for Joachim Rønning og Espen Sandberg siden de for seks måneder siden inntok Oscar-utdelingen som en av de nominerte til «beste fremmedspråklige film». Prisen gikk til Amour, men filmregissørene flyter videre på Kon Tiki-suksessen.

Siden februar har regissørduoen sagt fra seg jobben om å lage en norske Beatles-film basert på Lars Saaybe Christensens roman, takket nei til Hollywood-storfilmen «Spectral» og tatt jobben som regissører for den nesten Pirates of the Caribbean-filmen.

Nå vil de også lage film om den norske polfareren. Allerede i fjor luftet de tanken om å lage noe på Roald Amundsen.

– Det er helt klart interessante elementer i Amundsens historie, sa regissørene i et intervju med Kampanje i 2012.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Max Manus (Aksel Hennie)

Rønning og Sandberg er ikke fremmed for å lage film om norgeshistoriens mannlige helter. I 2008 kom filmen den biografiske krigsfilmen om motstandmannen «Max Manus», med Aksel Hennie i hovedrollen.

Foto: Foto/Copyright: Filmkameratene AS

Sammensatt og kompleks

Rønning og Sandberg har søkt støtte til prosjektet hos Norsk filminstitutt (NFI). Det bekrefter produsent i Motion Blur, Espen Horn.

– Vi har hele tiden hatt lyst til å lage film om Amundsen. Roald Amundsen var en veldig sammensatt person. Livet hans besto av store oppdagelsesferder, han var en nasjonalskatt og han ble en syndebukk.

– Det dreier seg også om kjæresteforhold, brødreforhold og død i Nordishavet, så det er en veldig sammensatt og kompleks om en av våre største – om ikke vår største – polfarer, sier Horn til NRK.

Roald Amundsen er mest kjent for å ha ledet den første ekspedisjonen som nådde frem til det geografiske Sydpolpunktet og for å ha funnet Nordvestpassasjen.

Sammen med Fridtjof Nansen var han en av Norges største nasjonalhelter på tidlig 1900-tall. Amundsen forsvant i juni 1928 da han deltok i en redningsaksjon etter sin rival Umberto Nobile.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kon-Tiki i solnedgang

Fra Stillehavet til Sydpolen: Kon-Tiki-regissørene går videre til en ny, norsk nasjonalhelt. Med seg har de produksjonsselskapet Motion Blur.

Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS

Tøff konkurranse

Det er flere som er interessert i den dramatiske historien om den norske polhelten, og Rønning og Sandberg kan regne med hard konkurranse fra fire andre filmselskap.

En av dem er produsenten bak seersuksessen Hodejegerne, Friland film, som har søkt om støtte til en film om Amundsens kappløp til Sydpolen.

I tillegg får vi kanskje se en animasjonsfilm fra Mikrofilm om polarhelten. Og Skofteland Film er allerede i gang med å lage en dokumentar om Maud-ekspedisjonen.

– Nå er det er et stort prosjekt i gang med å bringe den nesten 100 år gamle skuta tilbake til Norge fra Canada. Det prosjektet er i seg selv spennende, i tillegg bærer skuta på en spennende og dramatisk historie om suksess og fall, sier produsent Ingunn Helen Knudsen til NRK.

– Ekspedisjonen ble stemplet som en fiasko, men det er kanskje en av våre viktigste polarekspedisjoner, også internasjonalt, sier produsenten.

Ben Affleck på banen

Også Hollywoods A-lag er interessert i den norske polhelten. I fjor ble det kjent at Ben Affleck og Matt Damon også ville lage film om Amundsen.

Redaktør i filmmagasinet Cinema, Geir Kamsvåg, tror ikke det er tilfeldig at så mange er interesserte i å prøve seg på Amundsen akkurat nå.

– Det er alltid behov for helter, og skal man se på norske helter er det få som er blitt kjent internasjonalt. Da er Amundsen en man kan gjøre noe på. Man har hatt kjempestor suksess i utlandet med Thor Heyerdahl, og da er det klart at Amundsen også er interessant.

Kon Tiki-regissørenes produsent, Espen Horn, håper deres film vinner kappløpet om støttekronene fra NFI.

– Det er flere Amundsen-prosjekter, flere om beinet og større konkurranse, så vi får bare konsentrere oss om vår egen film og håpe at vårt prosjekt har livets rett, sier Horn.

NRK har ikke lykkes med å komme i kontakt med Espen Sandberg eller Joachim Rønning.

Ben Affleck

Ben Affleck og Matt Damon vil lage film om Roald Amundsen og Robert F. Scotts kappløp mot Sørpolen. Her er Ben Affleck i filmen «Argo», som han både spilte i og regisserte, og tok hjem en Oscar-statuett for.

Foto: HANDOUT / Reuters

Kulturstrøm

 • Fiolinist vil gi bort 700 tonn stål

  Den nederlandske fiolinisten og orkesterlederen André Rieu har noen stillas til overs etter en konsert, som han gjerne vil donere til restaureringsarbeidet med Notre Dame, skriver The Strad. 700 tonn stålstillas ble brukt da han gjenskapte Wiens slott Schönbrunn i nær naturlig størrelse som scenebakgrunn til en konsert i kjent overdådig stil.

  Laster Twitter-innhold
 • Liste over mest innflytelsesrike

  Årets liste fra Time Magazine over verdens mest innflytelsesrike personer er offentliggjort. Svenske Greta Thunberg som har fått unge i hele verden med på skolestreik for klimaet er blant lederne på listen. Ariana Grande og Glenn Close (bildet) er blant kunstnerne. I år er det også en arkitekt med på listen, Jeanne Gang, leder av Studio Gang i Chicago.

  Glenn Close
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters