Hopp til innhold

Hollywood lager film om Roald Amundsen

Ben Affleck og Matt Damon vil lage film om Roald Amundsen og Robert F. Scotts kappløp mot Sørpolen. – Historien har et stort Hollywoodpotensiale, sier norsk filmskaper.

Ben Affleck og Matt Damon

Ben Affleck og Matt Damon vil produsere film om Roald Amundsen og Robert F. Scotts kappløp til Sørpolen.

Foto: Carlo Allegri/Fred Thornhill / Reuters

Alexander Wisting

Alexander Wisting

Foto: Kagge forlag

17. januar 1912 kom Robert Falcon Scott og fire andre medlemmer av hans ekspedisjon frem til Sørpolen, kun for å finne ut at de hadde tapt kappløpet mot Roald Amundsen og var 33 dager for sent ute. Nå vil Hollywood fortelle historien om de to polarheltenes kappløp mot Sørpolen.

– Dette kappløpet har alle ingredienser til å bli en fantastisk dramatisk film! Vi har en vinner og en taper, der taperen til og med dør. I tillegg er det en ekstrem konkurranse, et psykologisk drama, og sterke karakterer, sier sier filmskaper og biograf Alexander Wisting til NRK.no.

Han sikter da spesielt til Roald Amundsen, og også Scott med sine feilvurderinger.

– Dette «manuset» har absolutt Hollywodpotensiale, sier han .

– Må ikke gå i Heyerdahl-fella

«The Race to the South Pole» er filmens arbeidstittel og Ben Afflecks lillebror Casey Affleck er tiltenkt rollen som den britiske polarhelten. Hvem som skal spille Roald Amundsen er ennå ikke klart, ifølge Hollywood Reporter. Kanskje en norsk skuespiller med Hollywood-ambisjoner kan kapre rollen?

Roald Amundsen

Roald Amundsen

Foto: LOMEN BROS / Afp

– Så absolutt! I dette tilfellet har i tillegg Hollywood et og annet å lære av oss nordmenn. Dette er en film folk burde gå mann av huset for å se, og noe av det beste materialet som finnes å lage film om. Men, da må de ikke går i Heyerdahl-fella, sier Wisting.

For historiene er bra nok som de er, mener han. Går man til de rette kildene trenger man ikke å skape drama for at det skal bli bra nok for Hollywood. Gjør man ikke jobben sin er filmen også et mulig kalkunprosjekt, ifølge Wisting.

– Det som er viktig er å klare å få troverdige personskildringer, og å finne ut nok om menneskene.

– Affleck må gjerne ringe!

Wisting sier han gjerne skulle gitt produsentene noen råd når det gjaldt karakterene i filmen.

– Jeg håper å få oppleve at det vi har forsket på kommer frem slik at dette bli en spennende film. Vi må ikke få klisjeene! De bør ikke ta en Heyerdahl. I dette «manuset» trenger man ikke det.

Robert Falcon Scott

rober F. Scott

Foto: SCANPIX

Boka «Scott & Amundsen» av britiske Roland Huntford ble i 1985 til en miniserie ved navn «The Last Place on Earth». Wisting mener at serien ikke klarte å formidle stemningen som hersket rundt kappløpet.

– Dette er et psykologisk drama like mye som et fysisk drama. Noe av det viktigste er at man får tak på denne historien. De må ikke gå i den fella at de lager Amundsen skummel og usympatisk og skildrer Scott som en taper, slik man gjør i de fleste skildringer om dem. Ben Affleck må gjerne ringe, jeg skal ta telefonen, sier Wisting spøkefullt.

Skal fortelle den «sanne» historie

Som filmtittelen antyder er prosjektets mål å fortelle den «sanne» historien om de to oppdagelsesreisende som tidlig på 1900-tallet kappet om å komme først til Sørpolen. Resten av historien er godt kjent for de fleste nordmenn og briter, når skal den altså ut til resten av verden.

Det er Warner Bros. som har plukket opp dramaoppsettet fra Peter Glanz. Ben Affleck og Matt Damon skal produsere filmen gjennom sin Warner-baserte selskap Pearl Street.

– Damon og Affleck et kvalitetstegn

Vegard Larsen

Vegard Larsen

Foto: NRK

Filmkritiker og programleder i tv-programmet Filmbonanza på NRK2, Vegard Larsen, synes kappløpets Hollywoodpotensial absolutt er til stedet, og at det er et interessant prosjekt.

– Matt Damon og Ben Affleck involverer seg som oftest i filmer med interessante manus med emosjonelt drama, så det er et kvalitetstegn.

Han mener også at historien om kappløpet og dessuten historier om pionerer er typisk godt Hollywoodmateriale.

– Ron Howards «Apollo 13» er et godt eksempel på dette. Filmen handler om en av amerikanernes mest dramatiske måneferder, og spilte vel inn noe sånn som 350 millioner dollar.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.