Hopp til innhold

Amundsen-film vises for første gang på 85 år

Filmen fra Roald Amundsens dramatiske flyekspedisjon i 1925 lanseres i ny versjon. De unike bildene fra den dramatiske ekspedisjonen kan nå ses igjen - for første gang på 85 år.

Roald Amundsen - Ellsworths flyveekspedition 1925

Da det ene flyet havarerte, ble ekspedisjonen en kamp om å overleve.

Foto: Nasjonalbiblioteket

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

21. mai 1925 tok den 53-år gamle polarlegenden Roald Amundsen og navigatøren Lincoln Ellsworth av fra Svalbard i et forsøk på å være de første som krysset Nordpolen med fly.

Ekspedisjonen startet fra Ny-Ålesund på Svalbard med to flybåter, N-24 og N-25, og et mannskap på seks. Men det ene flyet havarerte underveis og ekspedisjonen nådde aldri frem til polpunktet.

I flere uker var ekspedisjonsmedlemmene strandet i isødet, overlatt til en uviss skjebne. Til slutt klarte de å redde seg ut med det ene flyet og de ble mottatt som helter da de kom tilbake.

Suksess ved andre forsøk

Selv om ekspedisjonen aldri nådde målet og medlemmene med nød og neppe kom tilbake, var det allikevel ingen mislykket ferd. Året etter prøvde nemlig Amundsen seg igjen, denne gang klok av skade og med luftskipet Norge i stedet for fly.

Nå ble imidlertid ferden til polpunktet et kappløp mellom Amundsen og den amerikanske offiseren Richard Byrd. Denne duellen tapte Amundsen da Byrd hevdet han hadde nådd polpunktet først. Men senere forskning av polarforsker Bernt Balchen, tyder på at Byrd slett ikke hadde nådd polpunktet og at han tok æren på Amundsens bekostning.

Video Klipp fra filmen om Amundsen

Dokumentarfilmen om Amundsens dramatiske flyferd til Nordpolen er restuarert og klar til visning for første gang siden midt på 1920-tallet. I videoen ser man Amundsen og mannskapet gjøre seg klare før ferden starter.

Enestående stykke polarhistorie

I filmen, med navn «Roald Amundsen - Lincoln Ellsworths flyveekspedisjon 1925» vises et enestående filmopptak fra en dramatisk del av polarhistorien. Polfarerne Amundsen, Ellsworth og resten av mannskapet er havarert på isen i en kamp mot elementene uten å vite om de vil klare å komme seg tilbake.

Filmen fra Roald Amundsens dramatiske flyekspedisjon lanseres på dvd under Filmfestivalen i Tromsø (TIFF). Norsk filminstitutt og Nasjonalbiblioteket står bak den oppussede versjonen av dokumentarfilmen.

Filmen er nyrestauret og har nykomponert musikk, laget spesielt for denne utgivelsen av Matti Bye og Kristian Holmgren.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)