NRK Meny
Normal

Røde Kors sier nei til spillpenger

Røde Kors er en av flere frivillige foreninger som har mottatt eposter fra stiftelsen Folkeandelen.

Folkeandelen

STIFTELSE: Norske ideelle organisasjoner advarer nordmenn mot å ta imot penger fra stiftelsen Folkeandelen, fordi pengene blant annet kommer fra det Malta-registrerte spillselskapet SpilleAutomater.com.

Foto: Skjermdump Folkeandelen.com

I epostene som flere norske lag og foreninger har mottatt fra den såkalte Folkeandelen, blir de invitert med på et samarbeid med stiftelsen. Tilbake får de penger som blant annet kommer fra det Malta-registrerte spillselskapet SpilleAutomater.com.

Røde Kors har valgt å si nei takk til penger fra stiftelsen.

Øistein Mjærum i Røde Kors

SIER NEI: Kommunikasjons- og markedsdirektør i Røde Kors, Øistein Mjærum, sier Røde Kors ikke ønsker penger fra Folkeandelen.

Foto: Olav A. / Røde Kors

– Vi ønsker å være en ansvarlig mottaker av inntekter fra norske spill og lotterier, og reagerer på at utenlandske spillselskaper prøver å innynde seg hos våre lokalforeninger på denne måten, sier Øistein Mjærum, kommunikasjons- og markedsdirektør i Røde Kors.

Han ser på Folkeandelen som et kynisk forsøk på å skaffe legitimitet til det utenlandske selskapet spilleautomater.com.

– De pengene er vi ikke interesserte i å ta imot.

Heller ikke Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, ønsker pengene til Folkeandelen.

Lotteritilsynet gransker

Siden Folkeandelen ble opprettet tidligere i år har de delt ut rundt 200.000 kroner til ulike frivillige foreninger i Norge. Disse foreningene blir da ført opp på en liste over samarbeidspartnere til spillselskapet SpilleAutomater.com.

Dagens Næringsliv skrev i forrige uke at Lotteritilsynet nå gransker spillselskapene som står bak Folkeandelen.

Tilsynet mistenker at Folkeandelens veldedighet er et forsøk på å reklamere for de utenlandske spillselskapene, noe som er ulovlig.

– Etter det vi er kjent med har Folkeandelen blitt brukt til å markedsføre SpilleAutomater.com ulovlig. Det er et utenlandsk spillselskap som ikke har lov til å markedsføre seg i Norge, sier Monica Alisøy Kjelsnes, seniorrådgiver i Lotteritilsynet.

Tilsynet har nå sendt et varsel hvor de ber Folkeandelen om å stoppe den ulovlige virksomheten.

– Vi bryter ingen lover

– Jeg har nesten ikke tall på hvor mange brev som har dumpa ned fra Lotteritilsynet den siste uken. De har også gått løs på oss på Facebook. Vi skal svare dem så godt vi kan, men vi bryter ingen lover, sier styreleder i Folkeandelen, Bjørn Grene.

Han forstår ikke advarselen og skepsisen til Røde Kors og avviser at Folkeandelen prøver å markedsføre det utenlandske spillselskapet Spilleautomater.com.

– Folkeandelen får penger fra internasjonale spillselskaper som vi redistribuerer til norske lag og foreninger. Vi har lyst til å gi det til Røde Kors, som jo gjør en fantastisk jobb, sier Grene.

– Det kan ikke være sånn at Norsk Tipping har monopol på veldedighet i Norge.

– Ikke ulovlige

Norgessjef Kim Larsen i spilleautomater.com sier til NRK at det ikke er noen grunn for Røde Kors å advare mot Folkeandelen.

– Vi ser ikke på oss selv som ulovlige, og når vi da er underlagt Lotteri- og stiftelsestilsynet, så er vi også underlagt deres retningslinjer.

– Formålet vårt er å gi til norske lag og foreninger, sier Larsen.