Hopp til innhold

Jerry Lee Lewis (1935-2022): Levde et liv fylt av rock, rus og skandaler

Mannen bak «Great Balls of Fire» og «Whole Lot Of Shakin' Goin' On» døde i sitt hjem i Mississippi fredag. Han ble 87 år gammel.

Jerry Lee Lewis med foten på pianoet under Rock 'n' Roll Revival i New Yorks Madison Square Garden 14. mars 1975.

PIONER: Jerry Lee Lewis med foten på pianoet under Rock 'n' Roll Revival i New Yorks Madison Square Garden 14. mars 1975.

Foto: Rene Perez / AP

Det melder utgiveren hans.

Jerry Lee Lewis (1935 – 2022), også kjent som «The Killer», slo for alvor igjennom i andre halvdel av 1950-tallet og var lenge en av få som kunne måle seg med Elvis Presley i popularitet.

Beskrevet som en vill bad boy, hamret han løs på tangentene og innviet en ny musikalsk uttrykksform i etterkrigstidens USA.

– Han er tidenes beste rock n' roll-pianist. Jeg kunne aldri spille som ham, han var for rask, sa Elton John i 2007.

Musikeren kjent for hiten «Great Balls of Fire» ble 87 år.

Musikeren kjent for hiten «Great Balls of Fire» ble 87 år.

«Fikk Elvis til å høres tam ut»

Jerry Lee Lewis' hitsingler inkluderer blant annet «Great Balls of Fire», «Breathless», «High School Confidential» og «Whole Lotta Shakin' Goin' On».

«Da «Great Balls of Fire» fløy inn på hitlistene i 1957, fikk den selv «djevelske» Elvis til å høres tam ut», skriver musikkbladet Rolling Stone.

Jerry Lee Lewis med James Brown og Fats Domino.

Jerry Lee Lewis (til venstre) med James Brown (til høyre) og Fats Domino (i midten).

Foto: G. PAUL BURNETT

I 1986 var han blant de første artistene som ble innlemmet i rockens æresgalleri, sammen med blant andre Elvis, Buddy Holly, James Brown og Ray Charles.

Selv om Lewis levde en del lenger enn kollegaene, var privatlivet hans intet mindre preget av rocken.

– Jeg er den tøffeste jævel'n som noen gang dreit ut av ei kjøttrumpe, sa han til Rolling Stone i 1979.

En gang brant Lewis et piano på scenen da han ble bedt om å varme opp for Chuck Berry. Mesteparten av livet var preget av en hard kamp mot pillemisbruk og alkoholisme.

Jerry Lee Lewis i Oslo.

Jerry Lee Lewis i Oslo i 1989.

Foto: Bjørn-Owe Holmberg / NTB

Kaotisk og tragisk familieliv

Lewis' kanskje største plager var knyttet til familien.

Rett etter den store suksessen med Great Balls of Fire, ble det i 1958 kjent at Lewis, da 22 år gammel, hadde giftet seg med tremenningen sin, Myra Gale Brown, da 13 år gammel.

SUN STUDIO

Det var i 1956 i dette bygget at Jerry Lee Lewis' karriere skjøt fart, da han signerte for legendariske Sun Records. Sun Records var allerede etablert med Elvis Presley.

Foto: GREG CAMPBELL / AP

Skandalen tok nesten knekken på karrieren til Lewis. Paret forble likeså gift frem til 1970.

Og utfordringene og tragediene fortsatte jevnt gjennom livet derfra.

I 1962 druknet Lewis' tre år gamle sønn, Steve Allen.

Elleve år senere ble en annen sønn, Jerry Lee Lewis Jr, drept i en bilulykke.

Jerry Lee Lewis mates av kona Myra i 1958.

Jerry Lee Lewis mates av kona Myra i 1958.

Foto: AP

I 1982 ble Lewis' fjerde kone funnet druknet i et basseng rett før paret skulle skilles, og året etter ble den femte kona Shawn Michelle Lewis funnet død på soverommet i familiehuset i Nesbit, Mississippi.

Dødsårsaken ble slått fast til å være lungeødem, som er vanlig ved overdoser. Dødsfallet ble allikevel svært kontroversielt, og det ble rettet mistanke mot Lewis.

Lewis tilbrakte også lengre perioder av livet på rehabiliteringsklinikken Betty Ford Clinic.

– Jeg blir gal noen ganger. Men hvis alt de skriver at jeg har gjort var sant, så ville jeg ha blitt buret inne for lenge siden, sa Lewis til Rolling Stone i 1979.

Jerry Lee Lewis arrestert

Jerry Lee Lewis arrestert i 1976 etter å ha uanmeldt og beruset troppet opp hos Elvis Presley med en pistol.

Foto: Politiet i Memphis, Tennessee i USA

Kulturstrøm

 • Salman Rushdie om angrepet: – Voldsomt

  Forfatter Salman Rushdie har gitt sitt første intervju etter angrepet i New York i fjor. –Det var et voldsomt angrep, sier han til avisen The New Yorker.

  Rushdie holdt et foredrag om kunstnerisk frihet, da han ble angrepet med kniv på scenen. Forfatteren har mistet synet på det ene øyet, og har fått nedsatt førlighet i den ene hånden. Til avisen forteller han at han skriver litt saktere etter angrepet. Nå i vår er Salman Rushdie aktuell med boken «Seiersbyen», som kommer på norsk i mars.

  Salman Rushdie
  Foto: Hallgrim Haug / NRK Brennpunkt
 • Besøksrekord for Deichman

  Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.

  I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon

Flere kulturnyheter