Hopp til innhold

Robert Scotts skip er funnet

Polarskipet «Terra Nova» er funnet av amerikanske forskere på havbunnen utenfor Grønland.

"Fram" og "Terra Nova" i Hvalbukta, Antarktis, 4. februar 1911

'Fram' og 'Terra Nova' i Hvalbukta, Antarktis, 4. februar 1911

Foto: ukjent/eier: Nasjonalbiblioteket, bldsa_NPRA1472

Et forskningsskip fra USA har funnet den nesten 60 meter lange «Terra Nova» på havbunnen utenfor Grønland. «Terra Nova» var skuta som fraktet Robert F. Scott til Antarktis i 1910, samtidig som Roald Amundsen var på vei med «Fram» til samme sted.

– Terra Nova er et av verdens mest berømte skip og har en lang og interessant historie. Skipet var også regnet for å være kroneksempelet på den mesterlige skotske skipsbyggerkunsten, sier en begeistret Anne Rief ved Frammuseet, som kan fortelle at de har både kniver og gafler fra byssa i «Terra Nova» til utstilling.

Tapte kampen mot Amundsen

Opprinnelig ble «Terra Nova» bygget som et hvalfangstskip i 1884. Kaptein Scott og hans mannskap gikk om bord og startet fra Cardiff i 1910, med mål om å bli den første ekspedisjonen til Sørpolen. Som kjent tapte de kampen mot Roald Amundsen og hans menn.

Robert F. Scott og hans kompanjonger kom sist, og døde én etter én på veien tilbake fra Sørpolen. Scott og to kolleger ble funnet ihjelfrosne i teltet sitt av Tryggve Gran, som ble sendt ut for å lete etter dem. Gran jobbet som ski-intruktør i ekspedisjonen til Scott.

Sank i isen

Robert F. Scott-ekspedisjonen i Arktis i 1912

Robert F. Scott-ekspedisjonen i Antarktis i 1912

Foto: LIEUTENANT HENRY BOWERS / Afp

Skuta «Terra Nova» overlevde med resten av mannskapet, som ikke hadde trosset landisen. Hun kom tilbake til England, men forsvant og sank i isen i Arktis en gang i 1943. Der hadde skuta vært på tokt for å levere forsyninger til en basestasjon. Besetningen ble reddet av den amerikanske kystvakten, skriver BBC.

Nå er «Terra Nova» altså oppdaget under en rutineundersøkelse. og det i selve jubileumsåret 2012, når det markeres at det er 100 år siden Fobert F. Scotts død.

Funnet ved rutineundersøkelse

Et besetningsmedlem på en forskningsbåt fra Schmidt Ocean Institute var i ferd med å teste ekkoloddutstyr, da en av forskerne la merke til et uidentifisert objekt. De noterte seg objektets lengde på 57 meter, og da de senket ned et kamera, viste det rester av et trevrak på sjøbunnen.

Da flere bilder ble satt sammen, så man likheten med de historiske bildene tatt av «Terra Nova».

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober