Hopp til innhold

Robert Scotts skip er funnet

Polarskipet «Terra Nova» er funnet av amerikanske forskere på havbunnen utenfor Grønland.

"Fram" og "Terra Nova" i Hvalbukta, Antarktis, 4. februar 1911

'Fram' og 'Terra Nova' i Hvalbukta, Antarktis, 4. februar 1911

Foto: ukjent/eier: Nasjonalbiblioteket, bldsa_NPRA1472

Et forskningsskip fra USA har funnet den nesten 60 meter lange «Terra Nova» på havbunnen utenfor Grønland. «Terra Nova» var skuta som fraktet Robert F. Scott til Antarktis i 1910, samtidig som Roald Amundsen var på vei med «Fram» til samme sted.

– Terra Nova er et av verdens mest berømte skip og har en lang og interessant historie. Skipet var også regnet for å være kroneksempelet på den mesterlige skotske skipsbyggerkunsten, sier en begeistret Anne Rief ved Frammuseet, som kan fortelle at de har både kniver og gafler fra byssa i «Terra Nova» til utstilling.

Tapte kampen mot Amundsen

Opprinnelig ble «Terra Nova» bygget som et hvalfangstskip i 1884. Kaptein Scott og hans mannskap gikk om bord og startet fra Cardiff i 1910, med mål om å bli den første ekspedisjonen til Sørpolen. Som kjent tapte de kampen mot Roald Amundsen og hans menn.

Robert F. Scott og hans kompanjonger kom sist, og døde én etter én på veien tilbake fra Sørpolen. Scott og to kolleger ble funnet ihjelfrosne i teltet sitt av Tryggve Gran, som ble sendt ut for å lete etter dem. Gran jobbet som ski-intruktør i ekspedisjonen til Scott.

Sank i isen

Robert F. Scott-ekspedisjonen i Arktis i 1912

Robert F. Scott-ekspedisjonen i Antarktis i 1912

Foto: LIEUTENANT HENRY BOWERS / Afp

Skuta «Terra Nova» overlevde med resten av mannskapet, som ikke hadde trosset landisen. Hun kom tilbake til England, men forsvant og sank i isen i Arktis en gang i 1943. Der hadde skuta vært på tokt for å levere forsyninger til en basestasjon. Besetningen ble reddet av den amerikanske kystvakten, skriver BBC.

Nå er «Terra Nova» altså oppdaget under en rutineundersøkelse. og det i selve jubileumsåret 2012, når det markeres at det er 100 år siden Fobert F. Scotts død.

Funnet ved rutineundersøkelse

Et besetningsmedlem på en forskningsbåt fra Schmidt Ocean Institute var i ferd med å teste ekkoloddutstyr, da en av forskerne la merke til et uidentifisert objekt. De noterte seg objektets lengde på 57 meter, og da de senket ned et kamera, viste det rester av et trevrak på sjøbunnen.

Da flere bilder ble satt sammen, så man likheten med de historiske bildene tatt av «Terra Nova».

Kulturstrøm

 • Øystein Sundes liv blir bok

  Øystein Sundes liv blir nå bok.

  «Øystein Sunde – Sånn er han bare» er tittelen på biografien om den 77 år gamle artisten, låtskriveren og ordkunstneren, som bor på Skarnes i Sør-Odal.

  Biografien er skrevet av forfatter og journalist Asbjørn Bakke.

  I tillegg til mange og lange samtaler med Sunde selv har Bakke intervjuet 60 artistkolleger, venner, familiemedlemmer og bransjefolk.

  Det er Manuskript Forlag AS som skal utgi biografien, og forlegger Øyvind Hagen sier hovedpersonen måtte overtales:

  – Øystein Sunde mener selv at det ikke er så mye å skrive om. Jeg måtte grave dypt i argumenter og bruke mange år på å overtale ham, sier Hagen.

  Boka kommer ut 3. september.

  Øystein Sunde
  Foto: Mats Sparby / NRK
 • Salif Keita jobber med nytt album

  «Afrikas gylne stemme», Salif Keita fra Mali, sa i 2018 at albumet «Un Autre Blanc» var han siste album. Men da han besøkte Drammen og Union Scene sist fredag, hadde han ombestemt seg.

  Til Musikkreisen på NRK sier han at «Det skulle være det siste albumet, men det blir det ikke. Det kommer mer!»

  Salif Keita har de siste 50 årene vært en av Afrikas aller største artister. Det banebrytende albumet «Soro» fra 1987 blir av mange regnet som brekkstangen for afrikansk musikk i resten av verden.

  Artisten har også vært en utrettelig forkjemper for rettighetene til folk med albinisme – som han selv. Hans forrige album «Un Autre Blanc» (Et annet hvitt) – viser direkte til dette.

  Salif Keita og Musikkreisens Arne Berg
  Foto: Carolina Vallejo / Carolina Vallejo