Richard Herrmann er død

NRKs første utenrikskorrespondent Richard Herrmann (90) er død etter lang tids sykdom.

Richard Herrmann

NRKs første utenrikskorrespondant, Richard Herrmann er død.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Richard Herrmann var den første utenrikskorrespondenten i NRK og ble en kjent og kjær stemme for mange radiolyttere. I 25 år leverte han nyhetsreportasjer og kåserier fra London.

Mange vil huske ham som en som med friske kommentarer og glimt i øyet brakte aktualiter fra de britiske øyer hjem til Norge.

Motvilllig inn i Nasjonal Samling

Richard Herrmann begynte å interessere seg for journalistikk samtidig som andre verdenskrig brøt ut. Da han ble ansatt i NTB i 1941 måtte han motvillig melde seg inn i «Nasjonal Samling», men medlemskapet varte bare noen uker og senere i krigen deltok han også i illegalt informasjonsarbeid.

Likevel valgte Norsk Presseforbund å midlertidig ekskludere flere journalister etter krigen, selv om de bare så vidt var innom medlemslistene til NS. Dermed dro Richard Herrmann til London.

Richard Herrmann

VIDEO: Richard Herrmann ble den første fast ansatte utenrikskorrespondenten i NRK.

Begynte i Reuters

Richard Herrmann begynte Londonkarrieren i nyhetsbyrået Reuters der han senere ble både Europa-redaktør og Storbritannia-redaktør. Fra 1952 jobbet han parallelt som frilans-reporter for NRK og leverte ukentlig sin utenrikskronikk.

Etterhvert ble det også hyppig jobbing for nyhetsredaksjonen. Til slutt ble det så mye arbeid for NRK ved siden av redaktørjobben at han valgte å trekke seg fra samarbeidet. Men NRK overtalte ham heller til å si opp sjefsjobben i Reuters og dermed ble han den første fast ansatte utenrikskorrespondent i statskanalen.

I 1977 dro han hjem og ble leder for utvalget som skulle starte opp Norges nye radiokanal, P2.

Mottatt flere priser

Da P2 omsider kom på luften enda sju år senere valgte han deretter å bruke mer tid på å skrive bøker. 14 bøker ble det om britisk historie og samfunnsliv, men også en lang rekke radioforedrag om kongelige så vel som om hverdagslivet både før og nå.

Richard Herrmann har mottatt blant annet Narvesenprisen, Norsk lytterforenings ærespris og Riksmålsprisen for sitt forfatterskap og radioarbeid.

Kulturstrøm

  • Nye Ibsen-bibliotek tegnet

    Japanske Kengo Kuma med «Trekrone» (bildet) og danske Schmidt Hammer Lassens «Foranderlige perspektiver» er de to arkitektforslagene som er videre i konkurranse om Ibsen-bibliotek. Planen er at Ibsen-biblioteket åpner før 200-årsjubileet for Henrik Ibsens fødsel i 2028.

    Trekrone, forslaget til Ibsen-bibliotek tegnet av japanske Kengo Kuma og MAD Arkitekter i Norge.
    Foto: Kengo Kuma/MAD
  • Kommunen søker etter blogger

    Fyresdal kommune søker etter en blogger med flere tusen følgere på sosiale medier – som vil flytte til bygda. Kommunen tilbyr gratis bolig, skole og barnehageplass i ett år. Gjenytelsen er hyppige blogginnlegg og snapper fra Fyresdal.