Richard Herrmann er død

NRKs første utenrikskorrespondent Richard Herrmann (90) er død etter lang tids sykdom.

Richard Herrmann

NRKs første utenrikskorrespondant, Richard Herrmann er død.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Richard Herrmann var den første utenrikskorrespondenten i NRK og ble en kjent og kjær stemme for mange radiolyttere. I 25 år leverte han nyhetsreportasjer og kåserier fra London.

Mange vil huske ham som en som med friske kommentarer og glimt i øyet brakte aktualiter fra de britiske øyer hjem til Norge.

Motvilllig inn i Nasjonal Samling

Richard Herrmann begynte å interessere seg for journalistikk samtidig som andre verdenskrig brøt ut. Da han ble ansatt i NTB i 1941 måtte han motvillig melde seg inn i «Nasjonal Samling», men medlemskapet varte bare noen uker og senere i krigen deltok han også i illegalt informasjonsarbeid.

Likevel valgte Norsk Presseforbund å midlertidig ekskludere flere journalister etter krigen, selv om de bare så vidt var innom medlemslistene til NS. Dermed dro Richard Herrmann til London.

Richard Herrmann

VIDEO: Richard Herrmann ble den første fast ansatte utenrikskorrespondenten i NRK.

Begynte i Reuters

Richard Herrmann begynte Londonkarrieren i nyhetsbyrået Reuters der han senere ble både Europa-redaktør og Storbritannia-redaktør. Fra 1952 jobbet han parallelt som frilans-reporter for NRK og leverte ukentlig sin utenrikskronikk.

Etterhvert ble det også hyppig jobbing for nyhetsredaksjonen. Til slutt ble det så mye arbeid for NRK ved siden av redaktørjobben at han valgte å trekke seg fra samarbeidet. Men NRK overtalte ham heller til å si opp sjefsjobben i Reuters og dermed ble han den første fast ansatte utenrikskorrespondent i statskanalen.

I 1977 dro han hjem og ble leder for utvalget som skulle starte opp Norges nye radiokanal, P2.

Mottatt flere priser

Da P2 omsider kom på luften enda sju år senere valgte han deretter å bruke mer tid på å skrive bøker. 14 bøker ble det om britisk historie og samfunnsliv, men også en lang rekke radioforedrag om kongelige så vel som om hverdagslivet både før og nå.

Richard Herrmann har mottatt blant annet Narvesenprisen, Norsk lytterforenings ærespris og Riksmålsprisen for sitt forfatterskap og radioarbeid.

Kulturstrøm

  • «Guds barn» får ris og ros i NYT

    Den engelske omsetjinga av Lars Petter Sveens bok «Guds barn» er meldt av den amerikanske poeten Christian Wiman i New York Times. I meldinga samanliknar Wiman boka med andre romanar om Det nye testamentet. Sveen får skryt for å framstå som nøytral og for å fokusere på mindre rollefigurar, men får også kritikk for at boka er for stilleståande og stemmene i romanen for like.

    Lars Petter Sveen
    Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
  • Lar ikkje dottera få sjå Askepott

    Den britiske skodespelaren lar ikkje den tre år gamle dottera si få lov til å sjå på Disney-filmen Askepott. – Ho ventar på at ein rik mann skal kome å redde ho. Ikkje gjer det. Redd deg sjølv, seier Knightley i eit intervju med Ellen DeGeneres. Dottera får heller ikkje lov til å sjå på filmen om den vesle havfrua, då ho ikkje vil lære dottera si å gi frå seg stemma si for ein mann.