Hopp til innhold

- Han har lært nordmenn mer om britisk historie enn noen andre

Richard Herrmanns sko var store for Annette Groth å tråkke i, da hun ble utenrikskorrespondent i Storbritannia i 1991.

Richard Herrmann og Annette Groth

Richard Herrmann var Annette Groths store forbilde da hun begynte som utenrikskorrespondent.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Richard Herrmann ble 90 år, og var London-korrespondent for NRK fra 1964 til 1977. Selv om Annette Groth langt i fra overtok direkte etter Herrmann, var det han som var det store forbildet når det gjaldt å formidle informasjon fra de britiske øyer til det norske folk.

– Han var helt fantastisk! Ikke bare som journalist og observatør. Han var også en gudebenådet forfatter, sier Annette Groth til NRK.no.

– Et forbilde

Annette Groth jobbet sammen med Richard Herrmann, blant annet da radioprogrammet «Her og Nå» ble skapt i P2. Dette var i all hovedsak Richards baby. Hun hadde også mye med ham å gjøre fordi hun selv var korrespondent i Storbritannia mellom 1991 og 2000.

– Boka hans «Mine gleders by», har jeg brukt flittig som guidebok i London. Richard var et forbilde på veldig mange måter, selv om han var korrespondent på en annen tid enn meg. Både hans observasjonsevne og hans begeistring for de britiske øyer er noe jeg har prøvd å etterligne.

Lytt deg gjennom Richard Herrmanns skattekammer

– Jeg tror han har lært nordmenn mer om britiske historie enn noen annen, med de historiske bøkene sine, sier Annette Groth.

– Hva har han betydd for NRK?

– Han var vår første korrespondent og har betydd enormt mye. Selv om han var forfatter under eget navn var det NRK han ble kjent gjennom. Han ble assosiert med NRK, og det skal vi være veldig stolte over. Han var vår mann. Selv om han ble rekruttert fra Reuters i sin tid og var en garvet journalist allerede da han begynte i NRK.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.