Hopp til innhold

Resirkulert moro preger TV-høsten

En kritikerrost skrekkfilm, en nisjepreget western og en nyere actiontrilogi kommer tilbake i ny drakt. Her er sju av høstens resirkulerte ideer.

TV-serier

KOMMER TILBAKE: Denne høsten kommer det TV-serier basert på blant annet filmene Taken, Trollmannen fra Oz, Training Day og TV-serien MacGyver.

Foto: Scanpix/Warner Bros./Sandrew Metronome/Sandbox Entertainment

De siste årene har det blitt ganske tydelig at både film- og TV-studioene i Hollywood liker å basere nye produkter på gammelt materiale, med ord som «remakes», «reboots» og «spin-offs» hyppig brukt.

Fra å skape nye TV-serier basert på litteratur kan det nå virke som de amerikanske TV-kanalene ser på eksisterende filmer for inspirasjon.

Gry Cecilie Rustad

EKSPERT: Gry Cecilie Rustad er postdoktor ved UiO og har skrevet en doktorgrad om TV-serier.

Foto: FRANCESCO,SAGGIO / Pressebilde

Gry Cecilie Rustad er postdoktor ved Universitetet i Oslo ved institutt for medier og kommunikasjon og har skrevet en doktorgrad om TV-serier. Hun sier det produseres enormt mange manusdrevne TV-serier i USA, og at antallet i år kan runde 500.

Derfor trenger TV-kanalene noe som fanger seerne, som for eksempel serier med karakterer og universer som allerede er kjent.

– Ingen har tid til å se 500 TV-serier, så hvordan skal man fange seerne? Ved å bruke nettopp kjente navn og fiksjonsverdener de allerede kjenner, sier hun.

Denne høsten fortsetter tradisjonen og amerikanske TV-kanaler har virkelig satt inn høygiret med filminspirerte TV-serier. Her kommer en liste over noen av dem:

  • Westworld

«Westworld» er basert på filmen med samme navn fra 1973, og handler om en westerninspirert fornøyelsespark der roboter spiller ut kundenes fantasier.

Westworld

UTSATT: Det har vært mye trøbbel rundt HBO-serien «Westworld», men i oktober har den endelig premiere.

Foto: JOHN P JOHNSON / HBO

I 2014 ble det klart at vår egen Ingrid Bolsø Berdal hadde landet en rolle i storserien som blir produsert av «Star Wars: The Force Awakens»-regissør J.J. Abrams. Hun skal spille karakteren Armistice.

Berdal blir altså å se sammen med skuespillere som Anthony Hopkins, Ed Harris og Evan Rachel Wood.

Sigurd Vik

POSITIV: Sigurd Vik jobber i Filmpolitiet på NRK P3 og er spent på de nye TV-seriene.

Foto: Martin Aas / P3

– Jeg er veldig spent på «Westworld». HBO trenger noe hipt. De har bare «Game of Thrones» og sliter, men «Westworld» kan bli noe kjempestort. Det blir utrolig spennende å se, sier Gry Cecilie Rustad.

– «Westworld» er en ganske smal film i dag, men med et mulig kultpublikum. En spisset film med tydelig historie og visuell profil. Det er spennende når slike filmer blir TV-serier, så det ser veldig spennende ut det HBO gjør der, sier Sigurd Vik i Filmpolitiet.

«Westworld» har premiere på strømmetjenesten HBO i oktober.

  • Eksorsisten

Én film som går igjen på de fleste lister over tidenes beste skrekkfilmer er «Eksorsisten» fra 1973. Filmen som inneholdt så sterke scener at flere publikummere besvimte i salen da den ble sluppet på kino.

THE EXORCIST

KØ: Her står folk i kø for å se «Eksorsisten» på kino i New York i 1974.

Foto: RON FREHM / Ap

Den originale filmen handlet om en 12 år gammel jente som blir besatt av djevelen, og hvor presten Merrin, spilt av svenske Max von Sydow, må gjennomføre en eksorsisme.

Det har kommet en rekke filmoppfølgere til «Eksorsisten», men i høst kommer altså TV-serien «The Exorcist».

Der spiller Oscarvinner Geena Davis en kvinne som bor i et hus med onde ånder. I frykt for at datteren skal bli besatt, søker hun hjelp hos den lokale presten.

– TV-serien «Eksorsisten» har klart stor fallhøyde, da handlingen kommer fra en film med en særegen stemning og ikonisk stil, sier Vik.

Det er kanalen Fox som skal vise serien, men det er ikke kjent om den vil sendes i Norge.

  • Dødelig våpen

I 1987 gjorde Mel Gibson og Danny Glover stor suksess med actionfilmen «Dødelig Våpen», og i årene som fulgte spilte dem i tre oppfølgere.

I september kommer en TV-serie basert på denne filmserien, der to yngre skuespillere skal portrettere politibetjentene Martin Riggs og Roger Murtaugh.

Selv om karakterene i TV-serien skal være yngre enn det de var i filmene der Gibson og Glover spilte hovedrollene, blir det uansett spennende å se om det kjente sitatet «I'm too old for this sh*t» kommer til å dukke opp.

Det er kanalen Fox som skal vise serien, men det er ikke kjent om den vil sendes i Norge.

  • Taken

Noen andre sitater som har blitt popularisert de siste årene stammer fra Liam Neeson. I filmen «Taken» fra 2008 har hans karakter Brian Mills nemlig «a very particular set of skills».

I tillegg har trusselen hans mot mannen som kidnappet datteren også blitt brukt av en rekke TV-serier og komikere de siste årene. «(...) I will look for you, I will find you and I will kill you».

Liam Neeson spilte også i to oppfølgere.

Nå kommer TV-serien «Taken». Den skal handle om en ung Brian Mills i årene han fortsatt jobbet som CIA-agent.

– Når det kommer til TV-serier basert på filmer, så er jeg positiv til mye. «Taken» er jeg derimot veldig skeptisk til, fordi den er bygd opp rundt en rollefigur som allerede har fått tre filmer, der de to siste ikke var spesielt bra. Det er også et filmkonsept hvor den intense «stolkant»-spenningen er den store tiltrekningskraften, og det kan bli et ganske slitt og slitsomt opplegg å følge i seriesammenheng. Men jeg liker skuespilleren som skal spille hovedrollen, og det kan jo være at de klarer å bygge noe særegent og underholdende rundt han, sier Sigurd Vik.

Det er kanalen NBC som skal vise serien, men det er ikke kjent om den vil sendes i Norge.

  • Training Day

Training Day

TEAM: I 2002 spilte Denzel Washington og Ethan Hawke i filmen «Training Day».

Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome

I 2002 vant Denzel Washington Oscarprisen for beste mannlige skuespiller for sin rolle i filmen «Training Day». Filmen fra 2001, som også har Ethan Hawke på rollelisten, står igjen som en av de beste krimfilmene fra det tidlige 2000-tallet.

Det er kanskje derfor CBS er interesserte i å følge opp suksessen. Til høsten kommer nemlig TV-serien «Training Day» med Bill Paxton i rollen som en eldre og korrupt politibetjent, mens Justin Cornwell spiller hans ferske partner.

Det er kanalen CBS som skal vise serien, men det er ikke kjent om den vil sendes i Norge.

  • MacGyver

Men det er ikke bare gamle filmer som er utgangspunktet for noen av høstens nye TV-serier, for MacGyver kommer også tilbake i ny form.

Den nye serien fokuserer på en ung Angus MacGyver, som på 1980- og 90-tallet ble gjort verdenskjent av Richard Dean Anderson.

Den nye TV-serien beskrives som en «remake», men handlingen er foreløpig ikke kjent annet enn at MacGyver skal være en god del yngre.

– Traileren til «MacGyver» gir meg ikke veldig mye glede, sier Vik.

Trolig er ikke Vik alene om skuffelsen. Etter dårlige tilbakemeldinger fra de første testvisningene har CBS valgt å legge pilotepisoden på is og heller spille den inn på nytt, skriver Deadline.

Det er kanalen CBS som skal vise serien, men det er ikke kjent om den vil sendes i Norge.

  • Emerald City

«Wizard of Oz», eller «Trollmannen fra Oz», fra 1939 er en av de store klassikerne og blir av mange sett på som en av de beste filmene gjennom tidende.

I originalen spiller Judy Garland jenta Dorothy som blir fraktet til det magiske landet Oz av en tornado, der hun ved hjelp av en løve, en tinnmann og et fugleskremsel må søke hjelp hos en trollmann for å komme seg hjem til Kansas.

LAHR BOLGER GARLAND HALEY

KLASSIKER: «Trollmannen fra Oz» fra 1939 er en av de mest ikoniske filmene i historien.

Foto: AP

«Emerald City» er en ny TV-serie som baserer seg på denne magiske verdenen, og nettstedet Variety beskrev i april handlingen på følgende måte:

– «Emerald City» følger 20 år gamle Dorothy Gale og hennes politihund som etter en tornado blir transportert til en verden langt bort – et mystisk land med konkurrerende riker, dødelige krigere, mørk magi og en blodig kamp om herredømme.

– Det er klart at man ikke får større fallhøyde enn å tulle med «Trollmannen fra Oz». Den har vært en inspirasjon til mange, så jeg skjønner at de vil prøve seg på den, sier Vik.

Det er kanalen NBC som skal vise serien, men det er ikke kjent om den vil sendes i Norge.

  • Prison Break

Wentworth Miller og Dominic Purcell er tilbake som Scofield-brødrene i en ny «Prison Break»-serie.

Handlingen i «Prison Break: Sequel» skal finne sted sju år etter at filmen «Prison Break: The Final Break» fra 2009 sluttet. Den originale TV-serien fikk nemlig en oppfølgerfilm det samme året siste episode av TV-serien ble vist.

I traileren til den nye TV-serien kommer det frem at Michael Scofield ikke er død likevel, men at han sitter i et fengsel i Yemen. Dermed er rollene snudd og broren må bryte han ut av fengsel.

Denne TV-serien har fått premieredato i 2017 på kanalen Fox, burde nevnes da det er en kjent serie for nordmenn.

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP