Hopp til innhold

Rekord for videodagbøker

Videoene om den fiktive karakteren Sara er sett 5 millioner ganger på NRK Super.

Sara-side
Foto: NRK

Dramakonsepter for barn og ungdom på nett kommer for fullt. Siden NRK Super startet nettsiden om sjuendeklassingen fra Larvik i april 2008 har spesielt mange jenter i tween-alderen gjort seg kjent med Saras verden.

Les alt om Saras liv her Sara

Les også: - Som Facebook for barn

Sara

Mange jenter følger Saras liv nærmest dag for dag.

Foto: NRK Super

Hittil er videoene fra livet til den fiktive karakteren Sara sett mer enn 5 millioner ganger på nrksuper.no. Prosjektleder for redaksjonen som lager den interaktive serien, ante ikke hvordan responsen ville bli da de startet nettsiden i april 2008.

- Vi er overrasket. Det er så høye tall at vi ikke klarer å forholde oss til det, men så klart vi er glade, sier Ingvill Marie Nyborg.

Påvirker Saras liv

Nye episoder fra Saras liv i form av dramatiske scener eller videodagbok legges ut flere ganger hver uke, og hovedpersonen skriver blogg. Seerne har muligheten til å kommentere og påvirke byggingen av Saras liv og dramatiske univers.

- Det er redaksjonen som forfatter bloggen og svarer på spørsmål fra seerne. Vi legger også ut spørreskjemaer der barna kan stemme over aktiviteter og personer Sara skal interessere seg for, sier Ingvill Marie Nyborg, prosjektleder for Sara, NRK Super.

Se: Slik lages nettdramaet om Sara

Se: Saras dagbok

Margrethe Saga (10) og Lise Saga (12)

Margrethe Saga (10) og Lise Saga (12) er ofte inne på nrk.supers nettsider for å sjekke hvordan det går med Sara.

Foto: NRK

Lise og Margrethe Saga er blant dem som ivrig følger med på Saras liv. Lise innrømmer at hun er litt hekta.

- Hvis vi ikke har noe spesielt å gjøre eller vi chatter med venninner og likevel sitter ved datamaskinen, klikker vi oss inn og ser om det har skjedd noe nytt, sier hun.

Skreddersydd konsept

Nrk Super skreddersyr sitt konsept for jenter mellom 10 og 12 år.

- Noe av forklaringen på suksessen kan være at de som følger med på serien kjenner seg igjen i Sara, mener prosjektleder Invill Marie Nyborg.

Aldersgruppen 10-12 år er den målgruppen mange store film- og tv-selskaper i utlandet satser mye på å nå ut til.

- Disney Channel har også uttalt at de ønsker å skape et slikt dramatisk univers på nett, men vi er tidlig ute, fastslår Nyborg.

Internasjonal trend

Nettdrama med blogg er en ny trend internasjonalt. Vi vil få se mer av slike interaktive nettdramaserier også i Norge, mener Einar Egeland, konsulent for langfilm og drama i Norsk Filmfond.

- Dette vil komme for fullt. Vi får søknader fra mange som har lyst til å skrive og produsere nettdrama. Mange er nysgjerrige på hvordan man skal gå fram fordi dette er så nytt innen dramaproduksjon, sier han.

I Sverige har en tilsvarende serie allerede gjort suksess. Serien Andra Avenyn ble skapt for å trekke unge seere til Sveriges Television.

Kulturstrøm

 • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

  Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

  «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

  «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

  Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

  Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

  Cezinando på Kadetten 2022
  Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3
 • Blir den største i Noreg i sommar

  Tons of Rock har alt seld over 130.000 billettar til festivalen i juni. Festivalsjef Jarle Kvåle er overtydd om at dei kjem til å selge alle billettane på kort tid. Dermed vil rockefestivalen på Ekebergsletta bli det største kulturarrangementet i Noreg i år.