Hopp til innhold

Det stormer rundt Sara

Interessen for Saras liv på NRK Super er enorm. Siden hun ble lansert i april i fjor, har nettsidene hatt nær fem millioner sidevisninger. Men det er det bare barna som vet...

Sara-side
Foto: NRK

Nett-dramaet Sara har tatt landets 10 - 12-åringer med storm. Sara har til nå hatt nær 5 millioner visninger på de om lag 110 filmene som er lagt ut siden 18. april i fjor.

Men få voksne vet om den store suksessen.

Sara er for mange brukere deres helt private rom. TV ser de gjerne på i samme rom som foreldrene, mens dette er noe de gjør på pc-en på rommet sitt.

Anne Wisløff, producer i Sara

Se: Sara-sidene på NRK Super

Se den blodferske bakom-filmen: Sara- en bakomfilm

- 300 kommentarer hver dag

- Det har vært en helt enormt aksellererende interesse. I starten var det nesten ingen som visste om Sara, vi snek oss bare inn liksom, sier Anne Wisløff, en av producerne i Sara-redaksjonen til nrk.no.

I starten ble redaksjonen kjempeglad over 19 kommentarer, nå får vi ofte over 300 hver dag.

Anne Wisløff, producer i Sara-redaksjonen

- Som Facebook for barn

Selve kjernen i målgruppen er "jente 12 år", men det er også en del gutter, samt jenter eldre enn 12 og yngre enn ti år som er blant brukerne.

Vårin og Tor er venner, 11 og 12 år gamle, begge er aktive på Sara-sidene. Vårin synes det er morsomt å følge med på livet til Sara, kjæresteproblemene, vennene hennes og flyttingen til et nytt sted. Noen ganger skriver hun kommentarer til filmene og får svar fra Sara-redaksjonen.

- Jeg er den eneste gutten jeg vet om som ser på Sara, sier Tor Dahl fra Oslo.

Jeg kjenner meg igjen i nesten alt. Men Sara er interessert i gutter, og det er ikke jeg, jeg er interessert i jenter, jeg.

Tor Dahl (12)

- Moren til Sara ligner på moren min. Sara er flau over foreldrene sine, og det er jeg også av og til, sier Tor til nrk.no.

Tor er innom sidene to til tre ganger i løpet av uka. Da ser han på videoer og leser blogger og skriver på forum.

- Sara er nesten som Facebook for barn, sier Tor.

Saken fortsetter under bildet:

Sara og Thomas

Louise spiller Sara og Ole Petter spiller kjæresten hennes Thomas.

Foto: NRK

Flaut å kysse

- Jeg tror serien kan være en hjelp for barn som har opplevd noe lignende selv, sier Louise (13) som spiller Sara til nrk.no.

Skuespilleren har selv skilte foreldre, så da var det ganske lett å sette seg inn i følelsene til Sara da foreldrene hennes skilte seg i serien.

- Innspillingen har gått bra, det meste har gått lett. Men det er flaut de gangene jeg må stå og rope i et fremmed klasserom . Og så var det veldig flaut da jeg skulle kysse Thomas og vi måtte nestenkysse i flere minutter fordi de skulle stille inn lys og sånn , sier hun.

Sara forteller om hvor flaut det er å kysse: Sara- en bakomfilm

Dønn ærlige innspill

De som jobber med og for barn i NRK har lang tradisjon med fokusgrupper der barn er hanket inn til å si hva de mener om et program

- Der kan vi aldri være sikre på om de er ærlige eller om de blir litt slått i bakken og betatt av oss som jobber i NRK. Her på Saras sider kommer kommentarene helt utilslørt, de kjefter til og med på oss, sier Wisløff.

Sara-redaksjonen

Et knippe fra Sara-redaksjonen, (f.v) Therese Bergheim, assistent, Anne Wisløff, producer og Øystein Espeseth Andresen, produksjonsleder inne på 'rommet' til Sara.

Foto: Kristine Grue Langset / NRK

Justerer historiene

Sara- sidene har generell info om serien, presentasjon av karakterene, blogger og forum og daglig nye spørreundersøkelser, polls, der deltagerne blir bedt om å si sin mening.

- Noen ganger tar vi innspillene deres med videre og justerer litt på løpet vi har lagt for karakteren Sara. Men veldig ofte blir brukerne veldig forutsigbare i sine ønsker, de vil ha kjærlighet, kjærlighet, kjærlighet og klager på alle problemene Sara møter på, men vi vet jo at uten problemer og varierte temaer ville de kjede seg, sier Wisløff.

Settet Sara

Under opptak av serien.

Foto: NRK

I den lille redaksjonen skifter alle på å være moderator eller "Sara" og besvarer spørsmål fra brukerne.

- De aller aller fleste spørsmålene handler om at de ønsker seg lengre og flere filmer, og om de kan komme i kontakt med selve "Sara"-skuespilleren og de andre i serien, sier Wisløff.

Redaksjonens kjæresteemner

Andre lurer på hvordan de fant på navn til de ulike karakterene. Da synes Sara-redaksjonen det er gøy å lette på sløret og avsløre at den slemme jenta er oppkalt etter en som var slem mot et av redaksjonsmedlemmene som liten, en kjæreste etter et kjæresteemne og så videre.

Det er stadig diskusjon i redaksjonen om hva Sara skal gjennomgå eller hva som skal skje i livene til de andre i serien.

- Vi prøver å ha en formening om hvilke temaer som kan virke for smale. Vi har for eksempel ikke bestemt oss for om en skal ha anoreksia eller ikke, og faren til en litt mer perifer venninne skal lide av spillegalskap eller av noe annet som kanskje er mer vanlig, sier Wisløff.

Vi håper vi kan gi alle seerne en følelse av "Ja, sånn har jeg det også!"

Anne Wisløff, producer i Sara-redaksjonen

Obama

To ganger har serien tatt opp politikk.

- Da Obama ble valg til USAs president skrev vi inn i historien at moren til Sara ble så glad at hun gråt, for det var det mange i redaksjonen som hadde gjort. Nå nylig gikk Sara i fakkeltog til støtte for ofrene på Gaza-stripen, sier Wisløff.

Vi fikk noen kommentarer på det med Obama: "Æsj, hvorfor tok dere med det, det var kjedelig".

Anne Wisløff, producer i Sara

Men ingen har kommentert fakkeltoget.

- Jeg tror barn i denne alderen har et litt klisjefylt språk og utad ikke så høy bevissthet rundt slike ting. Men at de tenker mye og har en stor og voksende underbevissthet, er jeg ganske sikker på, sier Wisløff.

Ideen til Sara er skapt og fostret opp i NRK Supers egne rekker. Inspirasjon har blant annet vært et dybdeintervju med en 12 år gammel jente i Alta.

- Dette er nybrottsarbeid på mange måter. Vi lærer hele tiden mens vi går, sier Wisløff.

Har du sett på Sara?

AKTUELT NÅ