NRK Meny
Normal

Reiseradioens egen klippfiskrett

Nå har Reiseradioen fått sin egen klippfiskrett - og det i klippfiskbyen Kristiansund. Oppskriften på det som kan bli sommerens slager finner du her.

Klippfisk hos Knut Garshol i Kristiansund

Reporter Pål Hovengen Plassen møter klippfiskmesteren i Kristiansund, Knut Garshol. Han snakker om, tenker på og lager mat med klippfisk hele året.

Det er klippfiskkongen i Kristiansund, Knut Garshol, som fikk oppdraget med å lage en klippfiskrett som kunne få Reiseradioens navn. Garshol skryter av å kunne lage 700 varianter av klippfisk. Dette blir med andre ord klippfiskrett nummer 701!

Visste du forresten at navnet klippfisk kommer av det norske ordet klepp, som betyr nakent berg. Dette kommer av at fisken tidligere ble tørka på svabergene ved kysten. I følge Store Norske leksikon ble det i 2003 eksportert vel 65 000 tonn klippfisk til en verdi av 2,1 milliarder kroner!

Klippfisktørking i Kristiansund

Nesten hele Kristiansund ble ødelagt under andre verdenskrig. Da var klippfisken god å ha. Her fra tørking i 1947.

Foto: Aktuell / Scanpix

Reiseradioens klippfiskrett nr. 701 fra Kristiansund

Du trenger pr. person:

250 gram klippfisk av torsk, gjerne ryggstykker uten skinn og bein.

Smør- dampede grønnsaker:

50 gram potet

50 gram gulrot

50 gram purreløk

50 gram persillerot ,bruk gjerne pastinakk

50 gram kålrot

Grønnsakene skrelles og strimles i like tykke strimler og dampes i en kasserolle med 0,05 liter vann og 25 gram setersmør i fem minutter.

Stek 50 gram salt sideflesk i små terninger, og bland dette med kraften av grønnsakene.

Legg to lag med aliminiumsfolie og et lag med smørpapir over en talerken.

Deretter legger du de dampede grønnsakene først og fisken på toppen med en dusk fersk timian eller en annen frisk urt. Hell blandingen av kraft og stekt fleskover.

Pakk det hele inn som en grillpakke og bak pakken i ovn, eller i kokende vann i en kasserolle

NYT!

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller