Det er klippfiskkongen i Kristiansund, Knut Garshol, som fikk oppdraget med å lage en klippfiskrett som kunne få Reiseradioens navn. Garshol skryter av å kunne lage 700 varianter av klippfisk. Dette blir med andre ord klippfiskrett nummer 701!
Visste du forresten at navnet klippfisk kommer av det norske ordet klepp, som betyr nakent berg. Dette kommer av at fisken tidligere ble tørka på svabergene ved kysten. I følge Store Norske leksikon ble det i 2003 eksportert vel 65 000 tonn klippfisk til en verdi av 2,1 milliarder kroner!
Reiseradioens klippfiskrett nr. 701 fra Kristiansund
Du trenger pr. person:
250 gram klippfisk av torsk, gjerne ryggstykker uten skinn og bein.
Smør- dampede grønnsaker:
50 gram potet
50 gram gulrot
50 gram purreløk
50 gram persillerot ,bruk gjerne pastinakk
50 gram kålrot
Grønnsakene skrelles og strimles i like tykke strimler og dampes i en kasserolle med 0,05 liter vann og 25 gram setersmør i fem minutter.
Stek 50 gram salt sideflesk i små terninger, og bland dette med kraften av grønnsakene.
Legg to lag med aliminiumsfolie og et lag med smørpapir over en talerken.
Deretter legger du de dampede grønnsakene først og fisken på toppen med en dusk fersk timian eller en annen frisk urt. Hell blandingen av kraft og stekt fleskover.
Pakk det hele inn som en grillpakke og bak pakken i ovn, eller i kokende vann i en kasserolle
NYT!