Reiseradioens egen klippfiskrett

Nå har Reiseradioen fått sin egen klippfiskrett - og det i klippfiskbyen Kristiansund. Oppskriften på det som kan bli sommerens slager finner du her.

Klippfisk hos Knut Garshol i Kristiansund

Reporter Pål Hovengen Plassen møter klippfiskmesteren i Kristiansund, Knut Garshol. Han snakker om, tenker på og lager mat med klippfisk hele året.

Det er klippfiskkongen i Kristiansund, Knut Garshol, som fikk oppdraget med å lage en klippfiskrett som kunne få Reiseradioens navn. Garshol skryter av å kunne lage 700 varianter av klippfisk. Dette blir med andre ord klippfiskrett nummer 701!

Visste du forresten at navnet klippfisk kommer av det norske ordet klepp, som betyr nakent berg. Dette kommer av at fisken tidligere ble tørka på svabergene ved kysten. I følge Store Norske leksikon ble det i 2003 eksportert vel 65 000 tonn klippfisk til en verdi av 2,1 milliarder kroner!

Klippfisktørking i Kristiansund

Nesten hele Kristiansund ble ødelagt under andre verdenskrig. Da var klippfisken god å ha. Her fra tørking i 1947.

Foto: Aktuell / Scanpix

Reiseradioens klippfiskrett nr. 701 fra Kristiansund

Du trenger pr. person:

250 gram klippfisk av torsk, gjerne ryggstykker uten skinn og bein.

Smør- dampede grønnsaker:

50 gram potet

50 gram gulrot

50 gram purreløk

50 gram persillerot ,bruk gjerne pastinakk

50 gram kålrot

Grønnsakene skrelles og strimles i like tykke strimler og dampes i en kasserolle med 0,05 liter vann og 25 gram setersmør i fem minutter.

Stek 50 gram salt sideflesk i små terninger, og bland dette med kraften av grønnsakene.

Legg to lag med aliminiumsfolie og et lag med smørpapir over en talerken.

Deretter legger du de dampede grønnsakene først og fisken på toppen med en dusk fersk timian eller en annen frisk urt. Hell blandingen av kraft og stekt fleskover.

Pakk det hele inn som en grillpakke og bak pakken i ovn, eller i kokende vann i en kasserolle

NYT!

Kulturstrøm

 • Team Me starter opp igjen

  Pop-gruppa Team Me som ga seg da de var på topp på hitlistene for fire år siden starter opp igjen. Det skriver de på sin facebookside i dag. Gruppa med medlemmer fra Stange, Elverum, Åsnes og Gausdal, fikk Spellemannsprisen i 2011.

  Team Me på Innlandsscenen
  Foto: NRK
 • Svenska Dagbladet med klimasatsing

  Halvering av artikler om fjerne reisemål og en dobling av stoff om nordiske destinasjoner er en del av den svenske avisens klimasatsing. De vil også redusere eget karbonavtrykk ved at medarbeidere skal velge tog framfor bil og fly om tidsforbruket er sammenlignbart.

  X 2000 på vårtur
  Foto: Stefan Nilsson / SJ