Hopp til innhold

Reiseradioens egen klippfiskrett

Nå har Reiseradioen fått sin egen klippfiskrett - og det i klippfiskbyen Kristiansund. Oppskriften på det som kan bli sommerens slager finner du her.

Klippfisk hos Knut Garshol i Kristiansund

Reporter Pål Hovengen Plassen møter klippfiskmesteren i Kristiansund, Knut Garshol. Han snakker om, tenker på og lager mat med klippfisk hele året.

Det er klippfiskkongen i Kristiansund, Knut Garshol, som fikk oppdraget med å lage en klippfiskrett som kunne få Reiseradioens navn. Garshol skryter av å kunne lage 700 varianter av klippfisk. Dette blir med andre ord klippfiskrett nummer 701!

Visste du forresten at navnet klippfisk kommer av det norske ordet klepp, som betyr nakent berg. Dette kommer av at fisken tidligere ble tørka på svabergene ved kysten. I følge Store Norske leksikon ble det i 2003 eksportert vel 65 000 tonn klippfisk til en verdi av 2,1 milliarder kroner!

Klippfisktørking i Kristiansund

Nesten hele Kristiansund ble ødelagt under andre verdenskrig. Da var klippfisken god å ha. Her fra tørking i 1947.

Foto: Aktuell / Scanpix

Reiseradioens klippfiskrett nr. 701 fra Kristiansund

Du trenger pr. person:

250 gram klippfisk av torsk, gjerne ryggstykker uten skinn og bein.

Smør- dampede grønnsaker:

50 gram potet

50 gram gulrot

50 gram purreløk

50 gram persillerot ,bruk gjerne pastinakk

50 gram kålrot

Grønnsakene skrelles og strimles i like tykke strimler og dampes i en kasserolle med 0,05 liter vann og 25 gram setersmør i fem minutter.

Stek 50 gram salt sideflesk i små terninger, og bland dette med kraften av grønnsakene.

Legg to lag med aliminiumsfolie og et lag med smørpapir over en talerken.

Deretter legger du de dampede grønnsakene først og fisken på toppen med en dusk fersk timian eller en annen frisk urt. Hell blandingen av kraft og stekt fleskover.

Pakk det hele inn som en grillpakke og bak pakken i ovn, eller i kokende vann i en kasserolle

NYT!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.