Hopp til innhold

Reisende i glede

Det er nok mange som gjennom livet mitt har baksnakket meg. Jeg har jo bestandig vært så glad, vet du og glede det gir også livsgnist, sier gledesprederen Gerd Thoreid.

Gerd Thoreid.
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Fastlegen min sier riktignok at jeg bør trappe litt ned. Du må huske på at du lever som om du er 17 år, men at du er over 80, sier Gerd Thoreid på Dal i Eidsvoll.

Sølvsupergjesten i NRK P1 første påskedag er også kalt ”en reisende i glede”. I samtalen med programleder Haakon D Blaauw blir det gitt også gitt flere eksempler på det.

Gerd Thoreid er nok i dag bedre kjent som ” G T – Sara ” der G`en og T`en representerer forbokstavene i navnet hennes, mens ”Sara” er en fornorsking av fornavnet til den svenske artisten Zarah Leander. Det var i 1974 at navnet ”GT-Sara” dukket opp.

Spesialskrevet vise
På den tiden hadde Dag Frøland et underholdningsprogram i NRK som het ”Har du lyst har du lov”. Gerd Thoreid hadde ringt og meldt på mannen sin som var en stor fortellerkunstner.

- Da jeg ringte hadde de allerede gjort avtale med en som var god til å fortelle, sier Gerd Thoreid og fortsetter å fortelle fra samtalen med Dag Frøland:

- Gjør ikke du noe da, spurte Dag Frøland.

- Jeg synger litt, sa jeg.

- Nynn litt i telefonen da vel, sa Frøland- og jeg gjorde som jeg ble bedt om.

- Det er jo Zarah Leander, sa Frøland og bad meg komme inn neste dag. Da hadde han spesialskrevet en vise til meg på melodien til ”Vill Ni se en stjärna”. Dermed var det gjort.

Avtaler langt fram i tid

Gerd Thoreid.
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Etter en skilsmisse i 1986 ble Gerd Thoreid oppfordret til å satse på å synge og å underholde for folk. I løpet av disse årene har Jungeltelegrafen vært en effektiv manager, for allerede nå er avtaleboken fylt opp frem til neste sommer.

Selv mener 83-åringen at det først er i løpet av de siste 3-4 årene det har tatt ordentlig av.

- Jeg hører ofte folk si noe slikt som: ”.. fordi vi ler så godt der GT-Sara er, blir vi også sikret ekstra leveår”. Derfor er jeg ikke så sikker på om dagens rikspolitikere er like glade i meg , sier hun og forteller at hun blant ungdommen i dag oppfattes som en kultfigur.

- Det er jeg svært stolt av.

Begynte med Frelsesarmèen
Gerd Thoreid var 6 år gammel da hun opptrådte første gang. Det var på et møte i Frikirken i hjembyen Hamar. Da sang hun ”Navnet Jesus blekner aldri”.

- Jeg er blitt veldig glad i den sangen og ble i ungdomsårene også svært glad i religiøse sanger. Vi var 6 søstrer som spilte og sang flerstemt. Frelsesarmèen ble raskt et naturlig tilholdssted, og i en periode hadde også Gerd Thoreid bestemt seg for å søke en framtid i dette miljøet. Det skjedde ikke, men barnetroen - den har hun beholdt.

Dette er en reprise fra 16. mars i 2006.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters