Hva klær forteller

Mer eller mindre bevisst uttrykker vi oss mye gjennom klærne våre. Måten vi går kledd på signaliserer også den gruppe vi vil tilhøre, sier Lise Sjåk Bræk.

Lise Sjåk Bræk
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Nå for tiden har vi en mote som gjør at vi ofte velger å kle oss sporty og avslappet, men ta på en kvinne et langt skjørt eller en bunad så oppfører hun seg garantert annerledes . Måten vi klær oss på innvirker på hvordan vi bruker kroppen vår på. Slik sett kan man da si at klær skaper folk!

I over 40 år har Lise Sjåk Bræk virket som designer og produsent av klær. Produksjonen hennes inkluderer et rikholdig utvalg fra ”Haute Couture” til uniformsprofilering. I høst kom hun ut med boken ”Med klær som språk” der hun på en spesiell måte tar for seg det uartikulerte klesspråket, et språk som alle kan, men sjelden kan uttale!

Ikke arbeid for motetegnere
I samtalen innrømmer søndagens sølvsupergjest at hun aldri hadde tenkt hun skulle komme til å arbeide med klær ut fra et sosialantropologisk ståsted.

Lise Sjåk Bræk
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

- Jeg begynte jo som motetegner i et land der det ikke fantes arbeidsplass for slike, noe som var lovlig sent å oppdage når man kom ut fra Kunst-og Håndverkskolen etter å ha vært mer fokusert på å få seg en utdannelse enn hva den kunne brukes til.

Dette førte henne inn i industritegning og jobb som kunsthåndverker inntil hun befant seg i arbeid med å profilere arbeidsplasser både i offentlig og privat sektor – såkalt Uniformsprofilering.

- Jeg har kledd på offentlige virksomheter, flyselskap, rederier, banker og forsikringsselskap og når jeg gjorde det, når jeg arbeidet med klær på en måte som beveget seg bort fra mote, da kom klær til å bli ganske spennende for meg.

Klær har makt
-Du skal ikke bare kle et antrekk, du skal bære det, fylle det på andre vis enn det rent fysiske. Klærne skal også hjelpe deg til den leken du tør og synes er morsom, ikke ta makten fra deg i et spill du ikke mestrer, nærmest formaner Lise Sjåk Bræk.

Lise Sjåk Bræk
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Kulturstrøm

 • Pippi for jenter på flukt

  Når Pippi Langstrømpe fyller 75 år i 2020 blir hun en del av Redd Barnas program «Girls on the Move», som skal sikre at barns rettigheter respekteres. Astrid Lindgren Company ønsker å bidra til arbeidet for barn som er på flukt, står det i en pressemelding. Boka «Pippi Langstrømpe» kom ut i 1945.

  Pippi Långstrump
  Foto: NTB scanpix
 • Kleskjede innfører utleie

  Den svenske såkalte hight street-kjeden Gina Tricot innfører utleie av klær. Med «Rent Your Party Outfit» skal kundene kunne leie antrekk fra kleskjeden i et par dager før de returnerer det, skriver Melk & Honning. Pilotprosjektet skjer først i Gøteborg.

 • Lager kunst av plastsøppel

  Gatekunstneren Bordallo 2 fra Portugal har blant annet brukt gamle søppeldunker og fiskegarn for å pynte en vegg i Kristiansand sentrum.