Hopp til innhold

Rein Alexander om partyjulemusikken: – Dritt!

Artist Rein Alexander tar et oppgjør med partyjulemusikken som topper hitlistene. – Julemusikk er det i hvert fall ikke, sier sangeren.

Partyjulemusikken til artister som Linni Meister, Erik Follestad og Isabelle Eriksen er mer populær på hitlistene enn den tradisjonelle julemusikken.

I skrivende stund topper «Juletragedien» både VG-lista og den norske topplista på Spotify. Med nesten 160.000 daglige avspillinger på strømmetjenesten, og nesten fem millioner totalt, er den mer populær enn nordmenns foretrukne julelåt, «All I Want For Christmas» av Mariah Carey.

Det får sanger og artist Rein Alexander til å reagere. Han mener det blir feil å kalle låter som «Juletragedien» for julemusikk.

– Julemusikk er det i hvert fall ikke, sier han.

Han merker seg at låten handler om jul, men mener ikke det fortjener merkelappen julemusikk «bare fordi den har noen bjeller og juleord».

– Ikke tro at disse låtene er noe annet enn dritt, for det er det det er. Kall en spade for en spade og lær barna dine at dette bare er tull, sier Rein Alexander.

Rein Alexander

Rein Alexander er en populær artist å høre på i julen, men ikke like populær som Linni Meister, Erik Follestad og Mads Hansen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Rein Alexander er kanskje mest kjent som musikalartist, men er også en veldig populær mann i julen. Han er nå på sin 15. juleturné, der han synger klassikere som «O helga natt» og «Glade Jul».

Sangeren sier at han sjelden mener noe om hva andre artister driver med. Men den nybakte tvillingfaren sier «det rykker litt» når han hører at partyjulemusikk topper listene.

– Hvis det vokser opp en generasjon som skal tro at musikk, kunst eller humor skal assosieres med dette, så er verden snudd på hodet, sier han.

Meister skjønner irritasjonen

Linni Meister

Linni Meister synger på «Juletragedien», og mener absolutt at den kan kategoriseres som julemusikk.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Norges mest populære låt akkurat nå er altså frontet av en modell og to tidligere idrettsutøvere.

TV-personlighet og modell Linni Meister, vokalist på «Juletragedien», er uenig med Rein Alexander.

– Jeg skjønner at noen artister kan bli litt provosert over at de useriøse artistene topper listene. Men greia er at akkurat med denne låten har jeg ikke dårlig samvittighet. Det norske folk har fortalt meg hvor mye de liker denne låten, sier Meister.

– Man kan ikke bli likt av alle, sier Meister om kritikken fra Rein Alexander.

– Men er det julemusikk, synes du?

– Ja, absolutt, sier Meister, og legger til at hun synes Rein Alexander lager nydelig musikk.

Kommer ikke i julestemning av egen låt

Tidligere Mjøndalen-spiller Mads Hansen står bak ideen til «Juletragedien». Han sto også bak den mye omtalte låten «Sommerkroppen», som har nesten 20 millioner avspillinger på Spotify.

Mads Hansens sang «Sommerkroppen» er Norges mest populære akkurat nå

Mads Hansen sto bak «Sommerkroppen», som nådde 1. plass på VG-lista og har nesten 20 millioner avspillinger på Spotify. Nå er han tilbake med «Juletragedien».

Foto: Wilhelm Sverdvik / NRK

Han mener Rein Alexander må åpne opp for andre.

– Det er rart at Rein Alexander ikke har forståelse for at det kan være plass til flere i den norske musikkfaunaen. Det er ikke julemusikk for alle, men det betyr ikke at det ikke er julemusikk.

Hansen sa at ideen bak låten var å overraske Erik Follestad, ikke å lage julemusikk.

– Synes du det er julemusikk?

– Jeg kommer ikke i julestemning av «Juletragedien», nei.

– Men er det julemusikk?

– Ja. Det handler om jul, så da er det julemusikk.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK