– Vil advare mot ulovlig fildeling

– Regjeringen vil stanse ulovlig fildeling. I grove tilfeller kan domstolene nekte tilgang til fildelingsnettsteder både i Norge og utlandet.

Kulturminister Hadia Tajik

Kulturminister Hadia Tajik la i formiddag fram forslag til endringer i Åndsverkloven.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Nå må loven tilpasses den digitale utviklingen, også når det gjelder håndheving av rettigheter. Det gjør vi med de nye forslagene, sier kulturminister Hadia Tajik.

Les kulturministerens kronikk:

Delekulturen utfordrer grunnmuren i kunstnerskapet: Nemlig at kunstnere og opphavsmenn skal kunne leve av sitt arbeid.

Hadia Tajik

Registrere IP-adresser

Eierne av åndsverket får muligheten til å registrere IP-adresser som er brukt til å krenke opphavsretten. Dette er viktig for at de som eier åndsverket skal kunne føre bevis for at rettighetene er krenket, mener regjeringen.

Egne regler skal gi kunstnerne rett til å gå til domstolene for å få utlevert informasjon om hvilke internettabonnement som kan knyttes til stadige krenkelser.

– Høy terskel

Vi foreslår at domstolene kan pålegge internettilbydere å hindre eller vanskeliggjøre tilgang til nettsteder som krenker opphavsrett i grove tilfeller.

Kulturminister Hadia Tajik

– Terskelen for å ta dette forslaget i bruk vil være svært høy. Det må være tale om nettsteder som i stort omfang inneholder materiale som åpenbart krenker opphavsretten, påpeker kulturministeren.

Bekymring

Regjeringens lovforslag var ute på høring i 2011. For en måned siden advarte Teknologirådet. Hvis endringene ble innført, fryktet direktør Tore Tennøe hardhendt kontroll.

– Dette er et skritt i retning av mer sensur. Det er noe vi er vant til å se i land som vi ikke liker å sammenlikne oss med, mente han.

– Offentlig sensur

IKT-Norge, som er en interesseorganisasjon for norske IKT-bedrifter, var også svært skeptiske til høringsforslaget.

– Det er noen år siden myndighetene sluttet å sensurere film ved å klippe bort scener de ikke likte. Nå får vi antakelig en slik ordning på nettet, sa direktør for internett og nye medier i IKT-Norge Torgeir Waterhouse.

Kulturstrøm

 • Kaféverten fra «Friends» er død

  Den amerikanske skuespilleren James Michael Tyler er død. Han er mest kjent for sin rolle som baristaen Gunther i TV-serien «Friends». Ifølge nettstedet TMZ døde han etter å ha blitt diagnostisert med prostatakreft. Han ble 59 år.

  James Michael Tyler
  Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP
 • Vil ikkje bruke ekte våpen

  Produsenten for dramaserien «The Rookie», som går på TV 2, seier at dei ikkje vil bruke ekte våpen på sett, skriv AP. Det vart bestemt etter at filmfotografen Halyna Hutchins vart skoten og døde på innspelinga av filmen «Rust».

  – Kvar ein risiko, er ein for stor risko, sa produsent Alexi Hawley. I staden vil serien bruke falske våpen og legge på skoteffektar i etter-produksjonen.