– Vil advare mot ulovlig fildeling

– Regjeringen vil stanse ulovlig fildeling. I grove tilfeller kan domstolene nekte tilgang til fildelingsnettsteder både i Norge og utlandet.

Kulturminister Hadia Tajik

Kulturminister Hadia Tajik la i formiddag fram forslag til endringer i Åndsverkloven.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Nå må loven tilpasses den digitale utviklingen, også når det gjelder håndheving av rettigheter. Det gjør vi med de nye forslagene, sier kulturminister Hadia Tajik.

Les kulturministerens kronikk:

Delekulturen utfordrer grunnmuren i kunstnerskapet: Nemlig at kunstnere og opphavsmenn skal kunne leve av sitt arbeid.

Hadia Tajik

Registrere IP-adresser

Eierne av åndsverket får muligheten til å registrere IP-adresser som er brukt til å krenke opphavsretten. Dette er viktig for at de som eier åndsverket skal kunne føre bevis for at rettighetene er krenket, mener regjeringen.

Egne regler skal gi kunstnerne rett til å gå til domstolene for å få utlevert informasjon om hvilke internettabonnement som kan knyttes til stadige krenkelser.

– Høy terskel

Vi foreslår at domstolene kan pålegge internettilbydere å hindre eller vanskeliggjøre tilgang til nettsteder som krenker opphavsrett i grove tilfeller.

Kulturminister Hadia Tajik

– Terskelen for å ta dette forslaget i bruk vil være svært høy. Det må være tale om nettsteder som i stort omfang inneholder materiale som åpenbart krenker opphavsretten, påpeker kulturministeren.

Bekymring

Regjeringens lovforslag var ute på høring i 2011. For en måned siden advarte Teknologirådet. Hvis endringene ble innført, fryktet direktør Tore Tennøe hardhendt kontroll.

– Dette er et skritt i retning av mer sensur. Det er noe vi er vant til å se i land som vi ikke liker å sammenlikne oss med, mente han.

– Offentlig sensur

IKT-Norge, som er en interesseorganisasjon for norske IKT-bedrifter, var også svært skeptiske til høringsforslaget.

– Det er noen år siden myndighetene sluttet å sensurere film ved å klippe bort scener de ikke likte. Nå får vi antakelig en slik ordning på nettet, sa direktør for internett og nye medier i IKT-Norge Torgeir Waterhouse.

Kulturstrøm

 • Harr får hovudrolla

  Torbjørn Harr skal spela hovudrolla i filmen Tunnelen, som torsdag startar filminga i Vik. Det skriv Sogn Avis. Harr har spelt store rollar, mellom anna i den amerikanske versjonen av Vikingane (biletet) og i filmen Birkebeinarane. Han har dessuten hatt ei rekke roller på Nationaltheatret.

  Thorbjørn Harr
  Foto: Vikings / Tumblr
 • Fire år med pop-up utstillinger

  Aune Sand, broren Vebjørn og kona Marianne Aulie har vært på reise med kunsten sin i over fire år. De har stilt ut på 50 steder og over tre hundre tusen har sett kunsten, sier Aune. Hør ham fortelle om livet i kunstnerkollektivet, kjærligheten og friheten i P2-portrettet.

  Aune Sand
 • Opera-stunt i båt

  Det ble fullt i salongen i den tidligere hurtigruta MS Nordstjernen i Kristiansund i dag. Tilfeldigheter gjorde at båten ligger i vinteropplag i byen. Dette utnyttet Operafestukene og heiv seg rundt og inviterte til konsert ombord i den ærverdige båten. Stuntet ble så godt mottatt at det ble kø ut døra i salongen der konserten ble holdt.

  Kø for å få med seg operasang i Kristiansund
  Foto: Eirik Haukenes / NRK