Hopp til innhold

Vil fortsatt trykke karikaturene

Norske redaktører skremmes ikke av det planlagte terrorangrepet mot Jyllands-Posten. Det viser en undersøkelse utført av NRK.

Købehavn-kontoret til Jyllandsposten

København-kontoret til Jyllands-Posten.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Lars Helle

Lars Helle.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Forrige ukes nyhet om nok et planlagt terrorangrep mot den danske avisen Jyllands-Posten påvirker ikke vurderingene til norske avisredaktører.

Det viser en ringerunde NRK har gjort til redaktørene for sju av landets største aviser.

– Jeg trykker Muhammed-karikaturene når som helst jeg mener det er nødvendig i en nyhetskontekst. Det er ingen endring på den vurderinga i Dagbladet, sier Dagbladets redaktør Lars Helle.

– Påvirker ikke daglig arbeid

Trine Eilertsen

Trine Eilertsen.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Ingen av redaktørene i avisene utelukker at de vil trykke karikaturer av profeten Muhammed i framtida - om det finnes gode redaksjonelle begrunnelser for å gjøre det.

– Vi innser at trusselen på ingen måte forsvinner, den blir bare større. Men det har hittil ikke påvirka de redaksjonelle valgene vi har gjort, sier Trine Eilertsen, redaktør i Bergens Tidende.

– Vi har aldri trykka karikaturene for å vise at «dette tør vi». Men vi har trykka dem flere ganger som illustrasjoner, og det kan vi godt gjøre igjen, sier hun videre.

  • Hør innslaget fra Kulturnytt:

– Vurderer støtteaksjon

Det var høsten 2005 at Jyllands-Posten første gang trykka tolv karikaturtegninger av muslimenes profet Muhammed. Det strider mot sunni-islamsk skikk å avbilde profeten.

Hans Kristian Amundsen portreahtta

Hans Kristian Amundsen.

Foto: Ole Åsheim
Nils E. Øy

Nils E. Øy.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Redaktør i Nordlys, Hans Kristian Amundsen, er den eneste av redaktørene i NRKs undersøkelse som vurderer å trykke tegningene som en direkte støtteaksjon til den danske avisen.

– Inntil nå har jeg avstått fra å delta i «solidaritetstrykking» av karikaturene. Men etter det som har skjedd i romjula både i Stockholm og i København vil jeg vurdere det om igjen, sier Amundsen.

– En dårlig idé

Nils E. Øy, generalsekretær i Redaktørforeningen, synes ikke å trykke tegningene kun som ei markering av støtte til den danske avisen er en god idé.

– Vi advarer mot dette. Den enkelte redaktør må vurdere journalistiske begrunnelser for å trykke tegningene, og ikke lage noen aksjon mot det. Det rimer ikke med bildet vi liker å gi av mediene som uavhengige å stå sammen i aksjoner, sier Øy.

Generalsekretæren tror ikke at det som skjedde i Danmark vil skje i Norge.

– Redaktørforeningen har ikke gitt noen anbefalinger til aviser når det gjelder sikkerhet. Vi anser denne trusselen i Norge som svært liten. Vi har ikke sett noen mer truende oppførsel i Norge enn vanlige demonstrasjoner, og det må være helt greit, sier han.

  • Hør hele intervjuet med Nils E. Øy:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Danske aviser trykker Muhammed-karikatur

Faksimiler av Kurt Westergaards Muhammed-karikatur som ble trykka første gang i Jyllandsposten i 2005.

Foto: DESK / AFP

Si din mening!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters