NRK Meny
Normal

– Huset er lukket

Dagen etter at et alvorlig terrorangrep mot Jyllandsposten ble avverget har avishuset midt i København lukket seg selv helt fullstendig.

Vektere i porten hos Jyllandsposten, København

Strenge vektere holder vakt og ser til at ingen uvedkommende kommer inn til Jyllandsposten i avishuset som er helt stengt i dag.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Øyvind Bye Skille i København
Foto: NRK

Ved første øyekast virker ingenting spesielt uvanlig hvis man passerer avishuset JP/Politikens hus ved Rådhusplassen midt i København. Likevel er ikke dagen helt som andre dager for avisa Jyllandsposten, som var utpekt som terrormål.

Jyllandspostens lokaler i København

På toppen av bygget sees den klare og tydelige logoen til avisa som terroristene skal ha hatt som mål. Nede på bakkeplan er porten stengt for besøkende.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Det er dagen etter at et alvorlig terrorangrep ble avverget, skal man tro det danske og svenske sikkerhetspolitiet.

Fem menn ble arrestert for å ha planlagt et angrep som skulle ta livet av flest mulig inne i avishuset.

I dag ble tre av de fire arresterte i Danmark varetektsfengslet i fire uker. Den fjerde blir løslatt, men siktelsen skal være opprettholdt. Dermed fortsetter etterforskningen av de alvorlige terrorplanene både i Danmark og Sverige.

Planer som setter sitt preg på avishuset, som i tillegg til Jyllandsposten også huser avisene Politiken og Ekstrabladet.

LES: Mumbai-kopi skremmer Europa

LES: – Forferdelig og meget ubehagelig

– Slipper ikke inn folk og fe

For når NRK og andre journalister nærmer seg huset med sine kameraer, viser det seg at huset er omringet av sikkerhetsfolk. Vektere i sivile klær patruljerer området rundt huset.

Et godt stykke fra huset ute på Rådhusplassen går en vekter og holder utkikk.

Inngangen var ikke bevoktet av uniformert politi.

Jyllandspostens normale inngang til avishuset er stengt. På døren inn til resepsjonen står en lapp med den tydelige påskriften:

Døren er låst

Beskjeden til alle besøkende er at de skal gå til en annen utgang. Der møter nye vektere, og til NRK som presse er beskjeden at vi må ringe opp for å eventuelt få i stand en avtale før vi i det hele tatt slipper så langt som til resepsjonen.

All presse blir henvist til konsernsjefen i JP/Politikens hus. Fra hans sekretær får vi vite at alt er stengt i dag.

Døren er låst - Jyllandsposten, København

Med tydelige lapper er svingdøren rett inn til Jyllandspostens resepsjon låst.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Huset er lukket, sier sekretæren på telefonen.

Dermed slipper ingen utenforstående inn i huset i dag. Avisene Jyllandsposten, Politiken og Ekstrabladet må nok dermed ha en noe spesiell dag, siden de til vanlig er helt avhengige av å treffe og snakke med mennesker for å produsere nyheter.

– Vi slipper ikke inn folk og fe her i dag. Slik er det bare, er beskjeden fra sekretæren som ikke kan svare på hvordan det redaksjonelle arbeidet gjennomføres ettersom hun bare har med konsernledelsen å gjøre.

Ekstrabladet-plakat

Søsteravisen Ekstrabladets forside utenfor JP/Politikens hus forteller om hva som kunne hendt.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

I utgangspunktet er det bare administrerende direktør for mediekonsernet JP/Politikens hus som uttaler seg, men han har ikke tid til å komme ned for å møte oss. I en pressemelding uttaler han hvor forferdelig slike trusler er for bedriften.

– Det er forferdelig for våre ansatte og deres familier å igjen oppleve at arbeidsplassen er truet, sier konsernsjef Lars Munch.

LES: Dansk ekspert: Samme taktikk som i Mumbai-massakren

LES: – Politiet kom ut med en gjenstand

Ekstra sikkerhetsbarriere

Med tanke på trusselen er det i dag dermed ekstra sikkerhetsopplegg ved avishuset.

Stengingen av den normale inngangen virker å være satt i verk for å få en ekstra sikkerhetssluse mot resepsjonen.

Ifølge det danske Politiets efterretningstjeneste (PET) var planene å trenge seg inn i Jyllandspostens lokaler, og deretter skyte rundt seg.

LES: – Politiet kom ut med en gjenstand

Ved å flytte inngangen har sikkerhetsfolkene i dag gjort det slik at alle som skal inn og ut av huset må passere en lang gang der det står plassert flere vektere før de i det hele tatt kommer seg til resepsjonen.

Ekstra sikkerhetssluse hos Jyllandsposten, København

En lang gang med vektere i begge ender fungerer som en ekstra sikkerhetsbarriere for alle som skal inn og ut av avishuset.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt