Hopp til innhold

– Det er så umoralsk at jeg har grått

Den svenske skuespilleren Marie Göranzon reagerer sterkt på ansettelsen av norske Eirik Stubø som sjef for teaterhuset Dramaten.

Eirik Stubø og Marie Göranzon

MISFORNØYD MED STUBØ: Den svenske skuespilleren Marie Göranzon (til høyre) mener ansettelsen av norske Eirik Stubø (til venstre) som teatersjef for Dramaten er umoralsk.

Foto: Egon Eagle/Bjørn Sigurdsøn / Wikimedia Commons/NTB Scanpix

– Jeg er sjokkert. Det er femti år siden jeg kom inn på teaterskolen, og jeg kan si at jeg aldri har sett noe så umoralsk i hele mitt liv, sier Göranzon til Dagens Nyheter.

– Det er så umoralsk at jeg har grått. Dette gjør at jeg mister lysten på teater, fortsetter skuespilleren, som er ansatt ved Dramaten.

Dramaten er Sveriges nasjonalscene for teater. Ansettelsen av den norske 48-åringen ble bekreftet i går.

Hentet sjef fra naboteateret

Stubø kommer fra jobben som teatersjef for det konkurrerende teateret Stockholm Stadsteater, en jobb han fikk for bare åtte måneder siden.

Det er dette som får Göranzon til å reagere så kraftig – ikke det kunsteriske valget av Stubø.

– Det er det at en person som kommer fra et annet teater, hvor han beviselig har begynt å bygge opp noe , blir rekruttert. De ansatte på Stadsteateret har møte nå på morgenkvisten og føler seg like lurt som vi på Dramaten gjør, sier hun til Dagens Nyheter.

– Vis litt moral, menneske! Det er det vi skal vise våre barn. Uansett hvor framgangsrik man er, så må vi alle ha en ryggrad, fortsetter den 71 år gamle skuespilleren.

– Ser fram til å treffe Göranzon

Eirik Stubø sier til NRK at han ser fram til å treffe Göranzon og snakke om situasjonen.

– Jeg har ennå ikke hatt tid til å treffe Göranzon. Jeg ser fram til å møte henne og snakke om både moral og teater, sier han.

– Jeg tror kanskje ikke reaksjonene på dette er så unisone som man kan få inntrykk av, det er nok mer nyansert. Tirsdag skal jeg treffe personalet ved Dramaten, og det ser jeg fram til, særlig etter opptakten det nå har fått, legger Stubø til.

– Har enorme lederegenskaper

Teateret Dramaten, som har ligget ved Nybroplan i Stockholm siden 1908, er et av Europas mest velkjente og etterspurte, og setter opp cirka tusen forestillinger i året.

– Sveriges nasjonalscene er et unikt og tradisjonsrikt teater med store kunstneriske ressurser. Å få muligheten til å være med og lede Dramaten i årene som kommer, er et tilbud det var svært vanskelig å takke nei til, uttalte Eirik Stubø i en pressemelding da ansettelsen ble kjent.

Styreleder Daniel Sachs i Dramaten mener at Stubø har akkurat de kvalifikasjonene som de har lette etter.

– Som sjef har han enorme lederegenskaper samt erfaring fra spesielt Nationaltheatret i Oslo. Under sin tid der utviklet han teaterets internasjonale profil, sier han.

Eirik Stubø har gått på Teaterhøgskolens regilinje, og har tidligere jobbet i både Aten og New York. Stubø tiltrer sin nye stilling fra årsskiftet.

Dramaten

VELKJENT TEATERHUS: Dramaten er et av Europas mest velkjente teaterhus, og setter opp cirka tusen forestillinger i året.

Foto: Bengt Wanselius

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.