NRK Meny
Normal

Rap mobiliserer til valgurnene

For første gang skal ungdommen mobiliseres til valgurnene ved hjelp av rap.

Valg 2009
Foto: Printscreen

I en landsomfattende konkurranse har ungdom rappet fram sine utfordringer til politikerne om samfunnet vi lever i.

Siden fredag har fem tusen stemt på sin favorittlåt på Rapvalg 2009 sin hjemmeside.

Stem på deltakerne og hør låtene her!

Under parolen «din stemme teller» ble ungdom før sommeren utfordret til å rappe om hva de mener om samfunnet.

- Vi er veldig overrasket ovet at alt har gått så bra og at så mange har gått inn og stemt, sier dagelig leder i Organisasjon mot offenlig diskriminering, Aki de Leon.

Politikernes løftebrudd

De nitten sangene som ungdommene har sendt inn handler blant annet om at ungdommen må ta egne valg. Det handler om politikernes løftebrudd, hvilket ansvar de som styrer landet har og om hvordan ungdommen selv opplever Norge.

Hør saken her

Det er organisasjon mot offenlig diskriminering som står bak rapvalget. Initiativtageren mener det er på høy tid at rap blir en del av valgkampen.

- Rap er en ungdomskommunikasjonsform. I mange andre land er musikk brukt som et redskap i politikken. Vi har politiske sanger i Norge og, men jeg tror det er første gang noen har fokus på Stortingsvalg ved å bruke rap og musikk som ungdom selv forstår og er interessert i, sier han.

Stor interesse blant ungdom

Aki de Leon er trygg på at interessen for politikk er stor blant ungdom.

- Kommunikasjonsformen under en valgkamp er ikke alltid heldig i forhold til ungdom. De føler seg fremmedgjorte. Når du bruker ord som ungdommene ikke forstår, føler de seg spilt ut på sidelinja. Her bruker ungdommene et språk som de forstår. Spørsmålet er, forstår politikerne dem?

Vinneren i konkurransen skal kåres på konsertstedet Blå i Oslo den 10 september og får spilt inn låta si i et profesjonelt studio.

Flere kulturnyheter