Hopp til innhold

Rap mobiliserer til valgurnene

For første gang skal ungdommen mobiliseres til valgurnene ved hjelp av rap.

Valg 2009
Foto: Printscreen

I en landsomfattende konkurranse har ungdom rappet fram sine utfordringer til politikerne om samfunnet vi lever i.

Siden fredag har fem tusen stemt på sin favorittlåt på Rapvalg 2009 sin hjemmeside.

Stem på deltakerne og hør låtene her!

Under parolen «din stemme teller» ble ungdom før sommeren utfordret til å rappe om hva de mener om samfunnet.

- Vi er veldig overrasket ovet at alt har gått så bra og at så mange har gått inn og stemt, sier dagelig leder i Organisasjon mot offenlig diskriminering, Aki de Leon.

Politikernes løftebrudd

De nitten sangene som ungdommene har sendt inn handler blant annet om at ungdommen må ta egne valg. Det handler om politikernes løftebrudd, hvilket ansvar de som styrer landet har og om hvordan ungdommen selv opplever Norge.

Hør saken her

Det er organisasjon mot offenlig diskriminering som står bak rapvalget. Initiativtageren mener det er på høy tid at rap blir en del av valgkampen.

- Rap er en ungdomskommunikasjonsform. I mange andre land er musikk brukt som et redskap i politikken. Vi har politiske sanger i Norge og, men jeg tror det er første gang noen har fokus på Stortingsvalg ved å bruke rap og musikk som ungdom selv forstår og er interessert i, sier han.

Stor interesse blant ungdom

Aki de Leon er trygg på at interessen for politikk er stor blant ungdom.

- Kommunikasjonsformen under en valgkamp er ikke alltid heldig i forhold til ungdom. De føler seg fremmedgjorte. Når du bruker ord som ungdommene ikke forstår, føler de seg spilt ut på sidelinja. Her bruker ungdommene et språk som de forstår. Spørsmålet er, forstår politikerne dem?

Vinneren i konkurransen skal kåres på konsertstedet Blå i Oslo den 10 september og får spilt inn låta si i et profesjonelt studio.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters