Hopp til innhold

«Lilyhammer II» kan bli forsinket

«Lilyhammer II» og «Det tredje øyet» er blant produksjonene som er rammet av streik. Partene ble ikke enige om definisjonen på en rimelig lønn for medarbeiderne.

Lilyhammer

Little Steven spiller gangsteren Frank Tagliano i TV-serien «Lilyhammer»

Foto: Rubicon

Norsk Filmforbund har tatt ut flere av sine medlemmer etter at nattens forhandlinger med Produsentforeningen ikke førte fram.

Sverre Pedersen

Leder i Norsk filmforbund, Sverre Pedersen

– Vi beklager sterkt at vi ikke har klart å komme frem til en avtale som sikrer at de som lager TV-drama i Norge kan få anstendige og forutsigbare lønns- og arbeidsforhold, sier leder i Norsk filmforbund, Sverre Pedersen.

Forhandlet i månedsvis

Partene har forhandlet i flere måneder for å få til en avtale om TV-drama uten å lykkes. En slik overenskomst har ikke eksistert for dramaproduksjoner, i motsetning til overenskomster for spillefilm og TV-underholdning.

Nå tas staben på «Lilyhammer II» – Rubicon TV for NRK, «Det tredje øyet» – Rubicon TV for TV2 og «Trio» – Nordic Stories for NRK ut i streik.

Arbeidsgiverne har varslet permittering til alle i de 3 stabene som ikke har blitt omfattet av plassoppsigelsene som Norsk filmforbund har sendt til selskapene.

Produsentforeningen, som organiserer uavhengige produksjonsselskaper, mener at filmforbundets krav vil gjøre det dyrere for deres kunder å legge ut produksjoner til uavhengige produksjonsselskap enn å lage dem selv.

– Det var leit, for vi hadde en god prosess. Begge parter hadde nok et ønske om å bli enige, men vi sto i natt langt fra hverandre i lønnsspørsmålet. Jeg håper streiken blir kortvarig, sier Sverre Pedersen.

Han mener at et rimelig lønnsnivå for dem som jobber i en dramaproduksjon ligger på rundt 450 000 kroner i året, litt avhengig av hvilket rolle de har i produksjonen. Forbundet hans har slåss for en differensiert lønnsmodell.

Kan bli forsinket

Streiken kan først og fremst føre til forsinkelser. Produksjonene er stanset. «Lilyhammer»-gjengen er i ferd med å avslutte opptakene for sesong to, som er planlagt vist på norske skjermer til høsten eller over nyåret.

Hovedkarakteren i TV-serien «Lilyhammer», Little Steven håper på en tredje sesong av publikumssuksessen.

Se intervjuet med Little Steven:

Hovedkarakteren i TV-suksessen Lillyhammer sier at NRK må bestemme seg innen utgangen av mai om de vil ha seong tre av TV-serien.

Little Steven: NRK må bestemme seg om sesong tre

Kulturstrøm

 • Også Nederland sier nei til TikTok

  Nederlandske embetsmenn vil snart ikke lenger få bruke den kinesiskeide appen TikTok på jobbtelefonene sine. Det opplyste det nederlandske innenriksdepartementet tirsdag, etter lignende avgjørelser fra andre europeiske land, deriblant Norge.

  TikTok
 • Justisdepartementet fraråder TikTok på tjenestetelefoner

  Justis- og beredskapsdepartementet fraråder Tiktok og Telegram på tjenestetelefoner i departementene etter en vurdering fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

  – Jeg støtter NSMs vurdering. Derfor kommer Justis- og beredskapsdepartementet i dag til å sende brev til alle departementer der vi fraråder å ha Tiktok og Telegram på tjenesteenheter. Dersom det er tjenstlig behov for å ha disse appene, bør det være på en egen enhet som ikke er tilknyttet virksomhetens digitale systemer, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), i en pressemelding.

  Hun mottok NSMs vurdering mandag.

  Tiktok er kinesisk-eid. Meldingstjenesten Telegram var opprinnelig russisk, men har nå sitt hovedkontor i Dubai.

  TikTok
  Foto: LOIC VENANCE / AFP