Hopp til innhold

«Lilyhammer II» kan bli forsinket

«Lilyhammer II» og «Det tredje øyet» er blant produksjonene som er rammet av streik. Partene ble ikke enige om definisjonen på en rimelig lønn for medarbeiderne.

Lilyhammer

Little Steven spiller gangsteren Frank Tagliano i TV-serien «Lilyhammer»

Foto: Rubicon

Norsk Filmforbund har tatt ut flere av sine medlemmer etter at nattens forhandlinger med Produsentforeningen ikke førte fram.

Sverre Pedersen

Leder i Norsk filmforbund, Sverre Pedersen

– Vi beklager sterkt at vi ikke har klart å komme frem til en avtale som sikrer at de som lager TV-drama i Norge kan få anstendige og forutsigbare lønns- og arbeidsforhold, sier leder i Norsk filmforbund, Sverre Pedersen.

Forhandlet i månedsvis

Partene har forhandlet i flere måneder for å få til en avtale om TV-drama uten å lykkes. En slik overenskomst har ikke eksistert for dramaproduksjoner, i motsetning til overenskomster for spillefilm og TV-underholdning.

Nå tas staben på «Lilyhammer II» – Rubicon TV for NRK, «Det tredje øyet» – Rubicon TV for TV2 og «Trio» – Nordic Stories for NRK ut i streik.

Arbeidsgiverne har varslet permittering til alle i de 3 stabene som ikke har blitt omfattet av plassoppsigelsene som Norsk filmforbund har sendt til selskapene.

Produsentforeningen, som organiserer uavhengige produksjonsselskaper, mener at filmforbundets krav vil gjøre det dyrere for deres kunder å legge ut produksjoner til uavhengige produksjonsselskap enn å lage dem selv.

– Det var leit, for vi hadde en god prosess. Begge parter hadde nok et ønske om å bli enige, men vi sto i natt langt fra hverandre i lønnsspørsmålet. Jeg håper streiken blir kortvarig, sier Sverre Pedersen.

Han mener at et rimelig lønnsnivå for dem som jobber i en dramaproduksjon ligger på rundt 450 000 kroner i året, litt avhengig av hvilket rolle de har i produksjonen. Forbundet hans har slåss for en differensiert lønnsmodell.

Kan bli forsinket

Streiken kan først og fremst føre til forsinkelser. Produksjonene er stanset. «Lilyhammer»-gjengen er i ferd med å avslutte opptakene for sesong to, som er planlagt vist på norske skjermer til høsten eller over nyåret.

Hovedkarakteren i TV-serien «Lilyhammer», Little Steven håper på en tredje sesong av publikumssuksessen.

Se intervjuet med Little Steven:

Hovedkarakteren i TV-suksessen Lillyhammer sier at NRK må bestemme seg innen utgangen av mai om de vil ha seong tre av TV-serien.

Little Steven: NRK må bestemme seg om sesong tre

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.