Hopp til innhold

«Lilyhammer II» kan bli forsinket

«Lilyhammer II» og «Det tredje øyet» er blant produksjonene som er rammet av streik. Partene ble ikke enige om definisjonen på en rimelig lønn for medarbeiderne.

Lilyhammer

Little Steven spiller gangsteren Frank Tagliano i TV-serien «Lilyhammer»

Foto: Rubicon

Norsk Filmforbund har tatt ut flere av sine medlemmer etter at nattens forhandlinger med Produsentforeningen ikke førte fram.

Sverre Pedersen

Leder i Norsk filmforbund, Sverre Pedersen

– Vi beklager sterkt at vi ikke har klart å komme frem til en avtale som sikrer at de som lager TV-drama i Norge kan få anstendige og forutsigbare lønns- og arbeidsforhold, sier leder i Norsk filmforbund, Sverre Pedersen.

Forhandlet i månedsvis

Partene har forhandlet i flere måneder for å få til en avtale om TV-drama uten å lykkes. En slik overenskomst har ikke eksistert for dramaproduksjoner, i motsetning til overenskomster for spillefilm og TV-underholdning.

Nå tas staben på «Lilyhammer II» – Rubicon TV for NRK, «Det tredje øyet» – Rubicon TV for TV2 og «Trio» – Nordic Stories for NRK ut i streik.

Arbeidsgiverne har varslet permittering til alle i de 3 stabene som ikke har blitt omfattet av plassoppsigelsene som Norsk filmforbund har sendt til selskapene.

Produsentforeningen, som organiserer uavhengige produksjonsselskaper, mener at filmforbundets krav vil gjøre det dyrere for deres kunder å legge ut produksjoner til uavhengige produksjonsselskap enn å lage dem selv.

– Det var leit, for vi hadde en god prosess. Begge parter hadde nok et ønske om å bli enige, men vi sto i natt langt fra hverandre i lønnsspørsmålet. Jeg håper streiken blir kortvarig, sier Sverre Pedersen.

Han mener at et rimelig lønnsnivå for dem som jobber i en dramaproduksjon ligger på rundt 450 000 kroner i året, litt avhengig av hvilket rolle de har i produksjonen. Forbundet hans har slåss for en differensiert lønnsmodell.

Kan bli forsinket

Streiken kan først og fremst føre til forsinkelser. Produksjonene er stanset. «Lilyhammer»-gjengen er i ferd med å avslutte opptakene for sesong to, som er planlagt vist på norske skjermer til høsten eller over nyåret.

Hovedkarakteren i TV-serien «Lilyhammer», Little Steven håper på en tredje sesong av publikumssuksessen.

Se intervjuet med Little Steven:

Hovedkarakteren i TV-suksessen Lillyhammer sier at NRK må bestemme seg innen utgangen av mai om de vil ha seong tre av TV-serien.

Little Steven: NRK må bestemme seg om sesong tre

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters