Rai-Rai

273 år etter Kristus ble Oxyrynkos, en gresk koloni i Egypt, vertskap for de Kapitoline leker – romernes versjon av den greske Olympiaden.
Det betydde 16 dager og netter med «Voi-voi» og «Rai-rai» i byen.

En kurtisane knepper opp blusen foran en eldre kunde. (Wikipedia)
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Papyrus del 3 (Shirley Horn) 01.05.2010

Dadler og bad
Den som ville besøke Oxyrynkos og de Kapitoline lekene i år 273 måtte forberede seg på en tre ukers tur med båt, motstrøms, sørover på Nilen fra Aleksandria. Men det er klart: Det var ingen smågutt som arrangerte sirkuset: Erobrer og gjenoppretter av det romerske verdensherredømme, Cæsar Lucius Domitius Aurelianus.

Papyrus viser at beretninger om en slik båttur ender med et lettet sukk: «og til slutt tok vi oss et bad» Og hva ventet gjestene i Oxyrynkos? Dadler, øl og badehus. Tre eller fire offentlige badehus innenfor bymurene og kanskje så mange som 20 000 innbyggere. Et teater, en veddeløpsbane og kjøpmenn med alt du kan ønske deg av varer. Og for de som måtte ha blitt amorøse på den lange båtturen sto tre bordeller til disposisjon. Etterpå kunne man legge seg nedpå en stund med en øl og noen lomper.

Tapt og funnet
Tyveri fra badehusene var vanlig. Da sto utroperne til disposisjon: «Hvis noen har funnet en barnetunika, nøttebrun, vennligst returner den til utroperne som står ved Thoereion. Finnerlønn 16 drakmer + 2 drakmer som kan ofres til gudinnen på Thoereionplassen» Peter Parsons City Of The Sharp-Nosed Fish s 49.

Teatret
Åstedet for de fleste disiplinene i de Kapitolinske leker var teatret. Bryting, boksing, ballspill, pantomime og resitasjon av Homers vers – alt sammen i teatret. Dommerne holdt til her, likedan utropere og trenere. Om kveldene spilte man teater, enten Euripides tragedier eller – det vet man nå: Komediene til Menander – disse ble nemlig funnet i papyrus-søppelfyllinga utenfor Oxyrynkos.

Musikken:
Alt i alt ser vi at det må ha vært både «Rai-Rai» og «Voi-Voi» i byen under lekene. Ikke ulikt vårt eget OL på Lillehammer i 94. I denne utgaven av Studio Sokrates synger Shirley Horn et par vakre ballader for oss – og formidler stemninger vi godt kan tenke oss har «banket i hjertene» under stjernehimmelen i Oxyrynkos også:

1: I Got Plenty O' Nuttin'
2: He Was Too Good To Me

Kulturstrøm

 • 40 millioner så nyttårskonsert

  Wienerfilharmonikernes konsert som hvert år sendes på NRK første nyttårsdag, gikk i år ut direkte til 42 land og et rekordstort publikum skriver Eurovision Broadcasting Union i et nyhetsbrev.

  Også i år ønsker Wienerfilharmonikerne alle et Godt Nytt År fra den gyldne salen i Musikverein. Dirigent er Christian Thielemann og balletten er koreografert av Andrey Kaydanovskiy
Kommentator i Wien er Arild Erikstad.
 • Utvider populært barnebokunivers

  Jeff Kinneys «En pingles dagbok» har hatt internasjonal suksess. På verdensbasis har bøkene solgt i 200 millioner eksemplarer. Nå kommer forfatteren med en ny serie fra samme univers, der det er Pinglas bestevenn som skriver dagbok, melder NTB.

  Forfatter Jeff Kinney
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Tema
 • Låten som endret synonymordboka

  Sjarmtroll, tøtte, det svake kjønn: dette er noen av ordene oppført som synonymer for «kvinne» i Gyldendals synonymordbok i 1974. Artist Bente Geving forteller hvordan bandet hennes Amtmandens døtre med låten «Synonymordboka» bidro til en endring av dette oppslagsverket. Hør mer i NRK P2s Spillerom.

  Video Amtmandens døtre synger "Rett til Arbeid"