NRK Meny
Normal

Pensjonspoeng og reinkarnasjon

Hvis en mann ikke klarer å leve opp til gjeldende borgerlige forpliktelser og moralnormer kan han bli gjenfødt som kvinne.
Skriver Platon i dialogen «Timaios»
Det nytter altså ikke å satse bare på «full opptjening» og «samordning av pensjoner».
Flere av livets glade gutter må kanskje sette av midler til en helt ny garderobe…

Platon, Timaios: Menn, gjenfødt som kvinner?
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Om synd og tilgivelse del 6 18.12.2010

Timaios
Mange regner Platons dialog « Timaios » som en fortelling om hvordan Universet ble til. Det er en imponerende tekst fordi den viser hvor omfattende antikkens kunnskapshorisont var. Ettertiden har strilest Timaios, mest fordi teksten enkelt lar seg tilpasse kristen tenkning, eller det «jødiske, monoteistiske gudsbilde som ble spredt gjennom kristendommens utbredelse» (Fra Jens Baarvigs innledning til Timaios)

Også Gallileo Gallilei og Johannes Kepler leste denne Platonteksten – og man kan godt si at Timaios er forenlig med det mekanistiske verdensbildet som vokser fram i renessansen: «Mennesket er ikke lenger truet av skremmende skjebnemakter som når som helst kan hevne seg(…) Platons univers er et hele som kan forstås, det er forutsigbart og beveger seg etter gode og vakre formål. Og dette er noe det kloke menneske kan forstå» (JB, samme sted)

Reinkarnasjon:
Filosof Elin Svenneby: « De menn som lever moralsk og lar fornuften styre, kommer tilbake til den stjernen de kom fra og får leve et evig liv i harmoni med sin gode karakter. Men den mann som handler umandig (d.e. galt), straffes med å bli gjenfødt som kvinne! Empiristene blir fugler! De har ikke noe ondt i seg, men er dumme nok til å tro at det bare er det de sanser som er sant! (Timaios 91 d)

Dyra som lever på land er reinkarnasjoner av menn som ikke brydde seg om filosofi. Og i havet lever de som var spesielt dumme og uvitende menn. Men de som mangler mot, blir altså kvinner.»


Stadig nedover:
«Og ikke nok med det, men hvis han fortsetter med sin umoral vil han ved hver påfølgende inkarnasjon gjenfødes som et dyr som har den samme karakteregenskapen som han – eller da er det vel kanskje snakk om hun - har utvist.

Jeg (Elin Svenneby) er altså gjenfødt etter en umoralsk mann, og hvis jeg for eksempel oppfører meg som en sinnatagg, så blir jeg kanskje i neste omgang gjenfødt som – et lemen? Men hvis jeg klarer å få kontroll over mine lyster, kan jeg bevege meg i riktig retning igjen.»

Så vet vi dét
Denne tankegangen må vel være hentet til antikkens Hellas fra Østen. Dette er forhold jeg vet lite om, hvordan hinduistisk/indisk tankegods vandret vestover. Men det er kanskje noen av våre kloke og vennlige lesere som vet mer? Ikke nøle med å kontakte Studio Sokrates Lenkene nedenfor viser til Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Musikken:
1: Cherry Juice – Thad Jones og Mel Lewis orchestra
2: A Child is Born – Thad Jones og Mel Lewis orchestra

Kulturstrøm

 • Kurt Nilsen flytter hjem til Bergen

  Kurt Nilsen gir opp Østlandet og flytter hjem igjen. Sangeren ønsker å reetablere seg i Bergen og styre karrieren herfra, skriver BT. Nilsen har bodd i Minnesund i to år sammen samboeren. I vår ble det brudd mellom de to. Nå ser han frem til å turnere med julekonserter rundt om i Norge.

  kurt 3
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Støre: – 22. juli ble et begrep

  – For sju år siden ble 22. juli et begrep i vår historie, med alt den dagen rommer av lidelse, smerte og sorg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale på Utøya.

  Minnemarkering på Utøya 22. juli.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix