R. Kelly funnet skyldig

Den profilerte artisten R. Kelly er funnet skyldig i seksuelle overgrep og menneskehandel.

Artisten Robert Sylvester Kelly, også kjent som R. Kelly, under en rettshøring i Chicago

TILTALT: Robert Sylvester Kelly, eller R. Kelly, har fortsatt over fem millioner månedlige avspillinger på Spotify. Her er han i et rettsmøte i Chicago i 2019.

Foto: Antonio Perez / AFP

Mandag kveld norsk tid ble den amerikanske artisten Robert Sylvester Kelly, også kjent som R. Kelly, funnet skyldig i en føderal domstol i New York.

Kelly, som blant annet er kjent for sangen «I believe I can fly», var tiltalt for en rekke overgrep, flere av dem mot mindreårige. Tiltalen ble også utvidet til å omfatte menneskehandel.

Han er nå funnet skyldig i alle tiltalepunkt.

Ifølge amerikanske medier risikerer han livstid i fengsel. Straffeutmålingen skal komme i mai neste år.

Skal ha organisert et nettverk

Rettssaken mot Kelly ble avsluttet forrige uke.

Aktor Elisabeth Geddes oppsummerte seks uker med vitnemål fra 45 vitner og annet bevismateriale i sitt avslutningsinnlegg.

Påtalemyndigheten mener den 54 år gamle megastjernen i årevis beordret medarbeidere til å skaffe ham mindreårige han kunne utnytte. Kelly skal ha styrt sine sjåfører, livvakter og assistenter som et kriminelt nettverk, mener Geddes.

– Tiltalte lagde reglene, mengder av regler, og forlangte total lydighet, sa Geddes i sitt avslutningsforedrag.

Juryen ba om mer informasjon

Siden 2019 har Kelly sittet fengslet i Metropolitan Detention Center, i Brooklyn i New York.

Fredag 24. september begynte juryen diskusjonene etter den omfattende rettssaken. De satt sammen i fire timer, før de tok fri for helgen, ifølge CNN.

Ifølge TV-kanalen skal juryen ha bedt om mer informasjon knyttet til et par vitner, samt en plantegning over musikkstudioet Kelly disponerte i Chicago på 90-tallet, før de trakk seg tilbake.

Aktor mener rekrutteringen av unge gutter og jenter skal ha foregått på konserter, kjøpesentre og fast food-restauranter, tilbake til 90-tallet.

Et av vitnene i rettssaken, som møtte Kelly som 16-åring, fortalte at artisten skal ha slått henne i ansiktet til hun besvimte og tvunget henne til oralsex.

Kelly skal også ha krevd at hun gikk med musefletter og hadde på seg speiderkostyme når de hadde sex.

R. Kelly på tiltalebenken

R. Kelly nektet straffskyld.

Foto: JANE ROSENBERG / Reuters

Nektet straffskyld

Kelly avviste tiltalen om å ha ledet et organisert kriminelt nettverk, og hevdet at ofrene som har vitnet mot ham, er groupies som var ute etter å utnytte hans formue og berømmelse. Han mener metoo-bevegelsen førte til at de tidligere tilhengerne vendte seg mot ham.

Det var kort tid etter dokumentaren «Surviving R. Kelly», hvor flere kvinner sto frem i 2019, at Kelly ble tiltalt. Ifølge CourtTV skal Kellys forsvarer Nicole Becker ha uttalt at flere av ofrene i saken skal ha visst «akkurat hva de ble med på».

Kulturstrøm

 • Vil du kåre P2-lytternes romanpris?

  Hvert år setter NRK sammen en lytterjury med vanlige lesere, for å kåre årets beste, norske roman.

  – Nå trenger vi ivrige lesere, som også liker å snakke om bøker, sier prosjektleder Anne Bøhler.

  Lytterjuryen diskuterer seg fram til vinneren for åpen mikrofon, og i fjor vant Olaug Nilssen med romanen «Yt etter evne, få etter behov». Hun kunne fortelle at hun har fulgt med på kåringen og jurydiskusjonene også før hun selv ble forfatter.

  Fristen for å melde seg til juryarbeidet er 1. november, og 1. desember offentliggjøres de seks romanene som fagjuryen nominerer.

 • NRK-serie vann pris i Seoul

  NRK-dramaserien «Atlantic Crossing» vann juryprisen under Seoul International Drama Awards.

  Serien handlar om kronprinsesse Märthas flukt til USA under 2. verdskrig. Serien har fått kritikk frå historikarar for å ha teke seg for store kunstnariske fridomar.

  TV-serien er seld til 30 land, og er nominert til ein internasjonal Emmy i kategorien beste dramaserie.