Hopp til innhold

Quiz: Hjemsøkte hus fra grøsserfilmer

Er du av typen som låser døra, tenner i peisen og unner deg litt uhyggelig kvalitetstid? Denne quizen er til deg.

1/10 Klassiker

Poltergeist
Foto: SF Norge

Poltergeist fra 1982 er kanskje mer kjent for familiens blonde datter enn for spøkelsene som hjemsøker dem. Hva heter den lille jenta?

2/10 «Here’s Johnny»

Ondskapens Hotell. Jack Nicholson spiller den besatte Jack Torrance.
Foto: Arkiv / NTB scanpix

Jack Nicholson skremte vannet av oss med replikken «Here’s Johnny» i Stanley Kubricks filmatisering av Stephen Kings roman. Hva heter filmen fra 1980?

3/10 House on Haunted Hill

House on Haunted Hill
Foto: Wikimedia Commons

I nyinnspillingen av House on Haunted Hill fra 1999 spiller Geoffrey Rush hovedrollen. Hva heter skuespilleren som hadde hovedrollen i originalen fra 1959? (Jepp, det er han på bildet.)

4/10 Et snakkende hus

Amityville filmplakat
Foto: SF

Hvilken klar beskjed har det hjemsøkte huset i The Amityville Horror fra 1979 til sine beboere?

5/10 Kidman

Nicole Kidman fra The Others
Foto: Europafilm / Filmweb

Hva heter den spanske filmen fra 2001 som begynner med at skuespiller Nicole Kidman leser eventyr og sier følgende; «Now children, are you sitting comfortably? Then I’ll begin»?

6/10 Evil Dead

Evil Dead
Foto: United International Pictures A/S

Hytter kan også være hjemsøkt. I Sam Raimi sin Evil Dead 2 fra 1987 må hovedkarakteren Ash kutte av seg hvilken besatt kroppsdel med motorsag?

7/10 Tim Burton

Filmcover
Foto: SMART 05 / Norsk Filmdistribusjon / Filmweb

Hva heter Tim Burtons film fra 1988 hvor Michael Keaton spiller et spøkelse som hjelper andre spøkelser å bli kvitt menneskene som flytter inn i husene deres?

8/10 Skummel dukke

Dukken fra The Conjuring
Foto: Gregory Smith

Hva heter den skumle dukka i filmen The Conjuring fra 2013, som har fått sine egne filmer?

9/10 Norges første skrekkfilm

De dødes tjern
Foto: NTB scanpix

Mange hevder at De dødes tjern fra 1958 er en av de største norske filmklassikerne. Hvem har skrevet boken som filmen er basert på?

10/10 Monsterhuset

Monster House
Foto: Sony Pictures Imageworks Norge

Det lages spøkelsesfilm for barn også. I den animerte filmen Monsterhuset fra 2006 har skuespiller Jon Heder originalstemmen til Reginald «Skull» Skulinski. Hvem har den norske stemmen?

Ditt resultat

Du må svare på alle spørsmålene først.

Kulturstrøm

 • Besøksrekord for Deichman

  Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.

  I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon

Flere kulturnyheter