NRK Meny
Normal

Quiz: Er du et litterært fyrtårn?

Er du litteraturens flammende orakel, men mangler vitnesbyrd? Her er quizen som vil forløse dine behov, eller knuse ditt selvbilde. Få 10 rette, og ri kjepphøy inn i 2018!

1/10 «Kukken og skosålen»

Asbjørnsen og Moe
Foto: Wikipedia Commons

Asbjørnsen og Moe gjorde som kjent en formidabel innsats med å samle inn norske folkeeventyr på midten av 1800-tallet. Mellom 1840 og 50 kunne norske forleggere fryde seg over å presentere det norske folk for morderiske konger, menneskeetende troll og onde stemødre. De erotiske eventyrene havnet derimot nederst i skuffen. Det fikk være grenser! Når ble de første gang utgitt i Norge?

2/10 Kjeramikerens jakt på tapt dynasti

Edmund de Waal
Foto: Trygve Indrelid / NTB Scanpix

I 2010 hadde den engelske keramikeren og forfatteren Edmund de Waal enorm suksess med en bok som handlet om hans jødiske families vekst og fall. Boken ble blant annet berømmet for grepet med å nøste opp historien via en samling små japanske figurer, og fikk tittel etter en av dem. Men hva var øynene til den lille dyrefiguren laget av?

3/10 Flest filmportretter gjennom tidene

Frankenstein
Foto: AP

Å lage film av bøker ble gjort omtrent med det samme filmen så dagens lys. Men hvilken litterær karakter er den mest portretterte gjennom tidene, tv-serier og dokumentarer inkludert?

4/10 Kvinner under dekke av menn

Pseudonym
Foto: Wikipedia Commons

På grunn av tidlige tiders kjønnsrollemønstre, var det mange kvinnelige forfattere som brukte mannlige pseudonymer gjennom 17-, 18- og inn på 1900-tallet. Hvilket av navnene under er ikke et kjent pseudonym, men en virkelig, mannlig forfatter?

5/10 I nevrosenes vold

Salvador Dalì
Foto: NTB Scanpix

Forfattere er en yrkesgruppe kjent for å både kose seg med, og slåss mot, egne nevroser. Hvem kom med følgende sitat: «En forfatter er en mann som ikke kan holde sine vrangforestillinger for seg selv»?

6/10 As if?!!

Clueless
Foto: NTB Scanpix

I 1995 slo tenåringsfilmen «Clueless» ned som et lite bombenedslag i populærkulturen. I Skandinavia fikk vi endelig et nytt vokabular med fraser som: «as if!» «hello» og «duh...», ved siden av heftig stilinspirasjon. Boken var løselig basert på en av Jane Austens romaner. Hvilken?

7/10 Nok en uortodoks prismottager

Bob Dylan
Foto: AP

Det er ikke bare Bob Dylan som har representert en litt mindre tradisjonell mottager av Nobels Litteraturpris. Hvilken av følgende personer har fått utmerkelsen?

8/10 Liten skikkelse, stor sorg

Joan Didion
Foto: AP

Den amerikanske forfatteren Joan Didion (f. 1934) holder stand som en aktet og æret journalist og forfatter, og har blitt en viktig stemme inn i den siste feministiske bølgen. Særlig boken skrevet etter mannens død, traff et stort publikum. Tittelen begynner med «The year of…» Hvordan er avslutningen?

9/10 Et spørsmål om rekkefølge

Pippi Langstrømpe
Foto: NTB Scanpix

Litterære kanoner skrives stadig vekk, men hvilke bok ble utgitt først av følgende kjente verk fra 1900-tallet: «Den talentfulle Mr. Ripley», «Pippi Langstrømpe», «Vidunderlige nye verden», «Vredens druer»?

10/10 Hjort er hjort

Søstre
Foto: NTB Scanpix

En av 2017s store litterære debatter i Norge dreide seg om Vigdis Hjorths «Arv og miljø», en antatt selvbiografisk skildring av å bli utsatt for incest. Boka vakte oppsikt og anerkjennelse da den kom i 2016, men det var først søsteren Helgas motroman (2017), som virkelig fyrte opp mediene. Hva var tittelen?

Ditt resultat

Du må svare på alle spørsmålene først.

Kulturstrøm

 • Ny framtid for Tinnosbanen

  Stortinget skal i dag ta en viktig beslutning om framtida for Tinnosbanen. Familie og kulturkomiteen ber i sin Innstilling om utredning av gevinster og kostnader ved å sette i stand verdensarvobjektet Tinnosbanen enten til ren museumsbane, eller til en jernbanestrekning som også kan transportere gods og tømmer. Komiteen mener det haster å bestemme hvordan banen skal settes i stand, om Rjukan–Notodden industriarv skal beholde plassen på verdensarvlista.

  Tinnosbanen
  Foto: Helge Carlsen / NRK
 • Vant verdens viktigste fiolinkonkur

  Diana Adamyan (18) fra Armenia vant søndag den prestisjetunge førsteprisen i årets Menuhin-konkurranse, det største en ung fiolinist kan oppnå. I juryen satt blant andre norske Henning Kraggerud. Australske Christian Li (10) er tidenes yngste vinner av juniorklassen, en pris han delte med 11 år gamle Chloe Chua fra Singapore.

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form