Hopp til innhold

Pussy Riot: - Conchita viser viktigheten av populærkultur

– Kunst uten politikk er umulig, mener Pussy Riot, som hyllet MGP-vinner Conchita Wurst som den smarteste kjønnsaktivisten det siste århundret da de kom til Oslo i dag.

Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina

De to mest profilerte medlemmene fra Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina, åpnet i dag en utstilling med grafikk laget av deres venner utenfor fengselet der Tolokonnikova var fengslet.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

– Jeg er veldig glad i politisk kunst, og mener kunst uten politikk er umulig, sa Nadezjda Tolokonnikova ved åpningen av utstillingen «Mordovlag» i Oslo mandag ettermiddag.

Tolokonnikova har sammen med Maria Aljokhina reist rundt i USA de siste ukene for å fremme deres budskap om manglende menneskerettigheter og ytringsfrihet i Russland.

I dag kom de to til Oslo. På agendaen var blant annet åpning av utstillingen med bilder som deres venner malte utenfor fengselet der Tolokonnikova satt, før løslatelsen lillejulaften 2013.

– Det betyr mye for oss å være her og at kunsten vises i Oslo. Det viser at aktivistkunst har krysset grensene og fått en internasjonal betydning, sa Tolokonnikova til NRK etter åpningen.

Pussy Riot pressekonferanse

The First Supper Symposium arrangerte mandagens pressekonferanse med Pussy Riot.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Jobber for de fengsledes rettigheter

Pussy Riot ble verdenskjente etter at punkkollektivet holdt et proteststunt i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva i 2012, og flere av jentene ble fengslet.

Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina satt fengslet i to år før de ble benådet rett før jul i fjor. Tolokonnikova har flere ganger fortalt om vold og uverdige forhold i fengselet, og hun sultestreiket i protest mot soningsforholdene da hun satt fengslet.

De to Pussy Riot-jentene vier nå mye av sin tid til å jobbe for fengsledes rettigheter i Russland.

– Vårt største mål er å få fengselsvegger, som ikke er transparente for noen akkurat nå, til å se ut som om de er laget av glass. Vi vil gjøre fengselstilværelsen synlig for alle, sier Maria Aljokhina til NRK.

Les også: Slik er Pussy Riot på norsk

Hyllet Conchita

Conchita Wurst helfigur

Kvinnen med skjegg, Conchita Wurst, vant lørdag Eurovision Song Contest.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Etter dagens utstillingsåpning stiller Pussy Riot-jentene til diskusjon om feministisk kunstaktivisme sammen med den kjente feministen Judith Butler og filosofen Rosi Braidotti.

Judith Butler er jentenes store idol, men under en pressekonferanse mandag fortalte Butler hvordan hun nå ser opp til Pussy Riot og deres arbeid.

Pussy Riot på sin side hyllet Eurovision Song Contest-vinner Conchita Wurst, og at hun tross protestene fra Russland, nå topper salgslistene i landet.

– Denne damen med skjegg er en av de smarteste forkjemperne i kjønnskampen dette århundret, sa Nadezjda Tolokonnikova, og utdypet til NRK etter pressekonferansen.

– Jeg mener hun har gjort mer for å snu de klassiske skillene mellom mannlig og kvinnelig identitet enn noen andre siden begynnelsen av vårt århundre.

– Når du jobber som aktivist er du allerede i opposisjon, og det er ikke alltid lett å nå folk flest, men populærkulturen snakker til massene. Conchita viser viktigheten av populærkulturen.

Pussy Riot, utstilling

Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina sammen med kunstnerne av Lusine Djanyan og Alexey Knedlyakovsky foran utstillingen Mordovlag.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

Vil fortsette kampen mot Putin

De to mest profilerte Pussy Riot-medlemmene jobber for tiden for å fremme sitt nye prosjekt Zona Prava, en organisasjon for fangers rettigheter. Men de forteller at deres viktigste kamp fortsatt er den de fører mot Vladimir Putin.

– Vår viktigste oppgave er å være i opposisjon til den russiske regjeringen. Putin kommer ikke til å gå av med én gang, så vi har en langsiktig jobb å gjøre, sier Tolokonnikova.

Fengslingen og torturen de opplevde i fengselet, har gitt dem mer engasjement til denne kampen.

– Regjeringen handler hele tiden slik at det er umulig ikke å reagere. De gjør at vi må fortsette vårt arbeid, sier Aljokhina.

Kulturstrøm

 • Irakisk skodespelar saksøker britisk magasin etter bildebruk

  I det britiske magasinet Economist blir eit bilde av den irakiske skodespelaren Enas Taleb brukt som illustrasjon i ein artikkel med tittelen «Kvifor kvinner er tjukkare enn menn i den arabiske verda».

  I artikkelen argumenterer magasinet for at sosiale restriksjonar i den arabiske delen av verda gjer at kvinner held seg unna arbeid og fysisk trening.

  Taleb har no gått til søksmål mot magasinet. Ho krev økonomisk kompensasjon og at magasinet ber om orsak. Ho meiner også at bilde er blitt manipulert, skriv BBC.

  – Bildet mitt blei brukt i ein kontekst som var støytande for kvinner, seier Taleb, ifølge nyheitsbyrået AFP.

 • Disney+ forbi Netflix

  Disney-konsernets inntekter skyter i været samtidig som streamingplattformen Disney+ nå har gått forbi Netflix og trolig er verdens største.

  Disney+ fikk 14,4 millioner nye abonnenter i det siste kvartalet, mens Netflix på sin side mistet nesten 1 million abonnenter. Disney+ har nå 221 millioner abonnenter, mens Netflix har 220,7 millioner.

  Det gjør trolig Disney+ til verdens største streamingaktør.

  (©NTB)