Hopp til innhold

Pussy Riot: - Conchita viser viktigheten av populærkultur

– Kunst uten politikk er umulig, mener Pussy Riot, som hyllet MGP-vinner Conchita Wurst som den smarteste kjønnsaktivisten det siste århundret da de kom til Oslo i dag.

Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina

De to mest profilerte medlemmene fra Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina, åpnet i dag en utstilling med grafikk laget av deres venner utenfor fengselet der Tolokonnikova var fengslet.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

– Jeg er veldig glad i politisk kunst, og mener kunst uten politikk er umulig, sa Nadezjda Tolokonnikova ved åpningen av utstillingen «Mordovlag» i Oslo mandag ettermiddag.

Tolokonnikova har sammen med Maria Aljokhina reist rundt i USA de siste ukene for å fremme deres budskap om manglende menneskerettigheter og ytringsfrihet i Russland.

I dag kom de to til Oslo. På agendaen var blant annet åpning av utstillingen med bilder som deres venner malte utenfor fengselet der Tolokonnikova satt, før løslatelsen lillejulaften 2013.

– Det betyr mye for oss å være her og at kunsten vises i Oslo. Det viser at aktivistkunst har krysset grensene og fått en internasjonal betydning, sa Tolokonnikova til NRK etter åpningen.

Pussy Riot pressekonferanse

The First Supper Symposium arrangerte mandagens pressekonferanse med Pussy Riot.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Jobber for de fengsledes rettigheter

Pussy Riot ble verdenskjente etter at punkkollektivet holdt et proteststunt i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva i 2012, og flere av jentene ble fengslet.

Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina satt fengslet i to år før de ble benådet rett før jul i fjor. Tolokonnikova har flere ganger fortalt om vold og uverdige forhold i fengselet, og hun sultestreiket i protest mot soningsforholdene da hun satt fengslet.

De to Pussy Riot-jentene vier nå mye av sin tid til å jobbe for fengsledes rettigheter i Russland.

– Vårt største mål er å få fengselsvegger, som ikke er transparente for noen akkurat nå, til å se ut som om de er laget av glass. Vi vil gjøre fengselstilværelsen synlig for alle, sier Maria Aljokhina til NRK.

Les også: Slik er Pussy Riot på norsk

Hyllet Conchita

Conchita Wurst helfigur

Kvinnen med skjegg, Conchita Wurst, vant lørdag Eurovision Song Contest.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Etter dagens utstillingsåpning stiller Pussy Riot-jentene til diskusjon om feministisk kunstaktivisme sammen med den kjente feministen Judith Butler og filosofen Rosi Braidotti.

Judith Butler er jentenes store idol, men under en pressekonferanse mandag fortalte Butler hvordan hun nå ser opp til Pussy Riot og deres arbeid.

Pussy Riot på sin side hyllet Eurovision Song Contest-vinner Conchita Wurst, og at hun tross protestene fra Russland, nå topper salgslistene i landet.

– Denne damen med skjegg er en av de smarteste forkjemperne i kjønnskampen dette århundret, sa Nadezjda Tolokonnikova, og utdypet til NRK etter pressekonferansen.

– Jeg mener hun har gjort mer for å snu de klassiske skillene mellom mannlig og kvinnelig identitet enn noen andre siden begynnelsen av vårt århundre.

– Når du jobber som aktivist er du allerede i opposisjon, og det er ikke alltid lett å nå folk flest, men populærkulturen snakker til massene. Conchita viser viktigheten av populærkulturen.

Pussy Riot, utstilling

Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina sammen med kunstnerne av Lusine Djanyan og Alexey Knedlyakovsky foran utstillingen Mordovlag.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

Vil fortsette kampen mot Putin

De to mest profilerte Pussy Riot-medlemmene jobber for tiden for å fremme sitt nye prosjekt Zona Prava, en organisasjon for fangers rettigheter. Men de forteller at deres viktigste kamp fortsatt er den de fører mot Vladimir Putin.

– Vår viktigste oppgave er å være i opposisjon til den russiske regjeringen. Putin kommer ikke til å gå av med én gang, så vi har en langsiktig jobb å gjøre, sier Tolokonnikova.

Fengslingen og torturen de opplevde i fengselet, har gitt dem mer engasjement til denne kampen.

– Regjeringen handler hele tiden slik at det er umulig ikke å reagere. De gjør at vi må fortsette vårt arbeid, sier Aljokhina.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.