Hopp til innhold

Hegnar Online publiserer påståtte kjendisovergripere

Som eneste redaksjonelle nettsted har Hegnar Onlines debattforum ikke fjernet alle debattinnlegg som navngir de to kjendisene Marianne Aulie anga som voldtektsmenn på direkten på NRK P3.

Hegnar Onlines debattforum
Foto: Faksimile: Hegnar Online

Mens NRK redigerer sin nettradio og alle nettavisartikler utelater navnene på de to kjendisene Aulie i går anklaget for åpen mikrofon, ligger ett av navnene fortsatt åpent ute på Trygve Hegnars debattforum.

Tilgjengelig i et døgn

Flere debattinnlegg, der navnene på begge de to kulturpersonlighetene var skrevet fullt ut, fikk ligge åpent ute på Hegnar Onlines forum i et døgn. Fortsatt er ett av navnene tilgjengelig på debattforumet.

Trygve Hegnar
Foto: Erlend Aas / Scanpix

Hos VG Nett har allerede et tjuetalls debattanter blitt kastet ut av nettavisens diskusjonsforum for å ha lagt ut navnene på de to. Også på Nettavisen lå navnene ute en stund i debattforumet Veggavisen, før innlegget ble fjernet.

Ansvarlig redaktør for Hegnar Online, Stein Ove Haugen, begrunner hendelsene overfor Kulturnytt med at det er snakk om et åpent nettforum

- Det vi gjør er å slette innlegg etterpå dersom noen klager.

- Burde ha fulgt med

I pressekretser har det lenge vært debatt om hvorvidt slike debattforum med leserinnlegg skal gå inn under det samme etiske regelverk som redaksjonelt stoff.

Per Edgar Kokkvold
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Og Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk presseforbund, mener håndteringen av debattinnleggene er kritikkverdig.

- Jeg vil si det er en ganske spesiell vurdering av de presseetiske reglene, som Hegnar Online nok er alene om.

Kokkvold sier det ikke er tvil om at meningsutvekslinger på nett er en del av redaktøransvaret, slik det er nedfelt både i redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten.

- Da denne saken sprakk i går skulle man tro at enhver redaksjon måtte skjønne at i timene etter dette må man følge nøye, for ikke å snakke om kontinuerlig, med. Og det burde Hegnar Online ha gjort.

Se mer om saken i Kulturnytt på NRK1 i kveld kl. 23.15

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.