NRK Meny
Normal

Nyinnspilling tar opp konkurransen med Downton Abbey

Adolf Hitler, John F. Kennedy og en lesberomanse skal flytte tilhengere av snobbete førkrigsdrama fra ITV og over til BBC, når gode gamle «Upstairs, downstairs» kommer i ny og oppusset innpakning.

Downton Abbey Upstairs downstairs

Downton Abbey (til venstre) har vært en kjempesuksess i hele verden. Nå tar BBC opp kampen med nyinnspillingen av 70-tallsserien Upstairs, Downstairs.

Foto: Pressefoto

Kjempesuksessen «Downton Abbey» som går sin seiersgang på den britiske kanalen ITV, og som har hatt stor suksess på NRK, får nå konkurranse fra BBC. «Upstairs, downstairs» fra 1971 kommer nå i ny utgave, denne gangen med saftige detaljer.

Dramaserien «Upstairs, downstairs» ble produsert mellom 1971 og 1975 i 68 episoder. Den tok for seg livet og relasjonene mellom herskap og tjenere i England på begynnelsen av 1900-tallet, og var svært populær.

I 2010 ble det børstet støv av serien, og tre episoder ble produsert for BBC. Den velkjente serieforfatteren Heidi Thomas, som står bak suksessen «Crawford», ble satt bak spakene. Likevel ble nyinnspillingen av denne raskt overskygget av den enormt populære ITV-serien «Downton Abbey», som har hatt millioner av seere.

Likheter med «Downton Abbey»

Handlingen i den nye versjonen av «Upstairs, downstairs» har klare paralleller til den kommende «Downton Abbey»-sesongen. «Upstairs, downstairs»-dramaet utspiller seg i og rundt huset «165 Eaton Place» i 1938, og huset forbereder seg til krig.

Selv nekter Heidi Thomas for at serien er en kopi av dramasuksessen.

– Vi er kun i startgropa, og dette er et helt nytt kapittel for oss. «Downton Abbey» har hatt 18 timer på lufta, og jeg har kun sett små deler av den selv, sier Thomas til The Telegraph.

Hun sier hun er «i ekstase» for at hun får lov til å lage den nye versjonen av den gamle kjenningen.

– Samtalene mellom Neville Chamberlain og Adolf Hitler, og London-besøket til John F. Kennedy var både episk og intimt å lage i serien, sier Thomas.

Trøblete comeback

Det var lenge planlagt at Thomas skulle skrive seks nye episoder av serien fortløpende, men dette ble skrinlagt på grunn av uforutsette hendelser.

Problemer oppsto da skuespiller Eileen Atkins, som spilte i den originale serien, brått sluttet fordi hun var «misfornøyd med utviklingen av karakteren hennes.»

Atkins produserte originalserien sammen med skuespiller Jean Marsh, som også skulle gjøre comeback i nyinnspillingen. Samtidig med Atkins misnøye, pådro Marsh seg et slag, og serien måtte skrives om så Marsh fikk en redusert rolle i rekonvaliseringsprosessen.

Nå er derimot nytt manus klart, og den første av de seks episodene har premiere på BBC 19. februar.

Shirley MacLaine til «Downton Abbey»

Shirley MacLaine

Tidligere Oscar-vinner Shirley MacLaine blir å se i tredje «Downton Abbey»-sesong.

Foto: Michel Spingler / Ap

Selv om BBC frister med mer enn bare en lesberomanse, ble likevel lanseringen av serien overskygget av Downton Abbey.

Den Oscar-belønnede skuespilleren Shirley MacLaine er nemlig klar for sesong 3, som vises i 2013.

Hun skal spille rollen som Martha Levinson, moren til den amerikanskfødte karakteren Lady Grantham, spilt av Elizabeth McGovern.

– Shirley MacLaine er en fantastisk skuespiller, og hun er like amerikansk som dagen er lang, sier produsent Rebecca Eaton i en pressemelding.

ITVs dramasjef, Laura Mackie, er også raus med lovordene.

– Det er veldig spennende å få inn en skuespiller av hennes kaliber i den allerede briljante gjengen vi har, sier hun til BBC.

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP