NRK Meny
Normal

Programleder misbrukt på rasistiske nettsteder

Henriette Bruusgaard, programleder for TVNorge-programmet «Alt for Norge», skrev på Instagram onsdag at et bilde av henne har blitt misbrukt på flere rasistiske nettsteder.

Henriette Bruusgaard

PROGRAMLEDER: Henriette Bruusgaard, mest kjent for programlederrollen i TV Norge-serien Alt for Norge, melder i dag at et bilde av henne har blitt misbrukt på flere rasistiske nettsider.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

«- Fikk nettopp mld om at dette bildet, der jeg er utkledd som vikingkvinne i forbindelse med Alt for Norge sesong 1, har blitt misbrukt av flere rasistiske nettsteder, bl.a. Stopp masseinnvandringen og Stormfront.org m.fl. med både tekst og slagord på.», skriver hun på Instagram-kontoen sin sammen med bildet som skal ha blitt misbrukt.

Laster Instagram-innhold

Bruusgaard ble først gjort bevisst på dette via Facebook.

– Jeg fikk en melding på Facebook av en person jeg ikke kjenner, som hadde blitt bevisst på dette gjennom en nettside som fjerner slike bilder. Hun sendte meg et eksempel der bildet av meg var brukt, sier Bruusgaard.

Flere nettsteder

Bildet skal også ha blitt misbrukt på flere andre nettsteder enn de to Bruusgaard selv nevner i innlegget sitt. Hennes første tanke var derfor gjøre folk bevisste på at dette foregår.

– Det er guffent å vite at bildet visstnok skal florere på flere nettsteder som jeg ikke vet om. Jeg ble skikkelig opprørt, og ønsket å si ifra.

Har du opplevd noe lignende tidligere?

– Nei, jeg har aldri opplevd noe lignende før. Det føles skikkelig ekkelt, siden det er nettstedet med holdninger jeg tar ekstremt avstand fra. Det her er skikkelig drøyt, sier hun.

Hun har også varslet TVNorge, som skal se på saken.

Har varslet Facebook

Hanne McBRide

TVNORGE: Mediesjef i TVNorge, Hanne McBride, sier de nå jobber med å få en oversikt over nettstedene som har misbrukt bildet av programleder Henriette Bruusgaard.

Foto: TVNorge

Mediesjef i TVNorge, Hanne McBride, sier at de nå jobber med å få en oversikt over hvilke nettsteder som har misbrukt bildet av Henriette Bruusgaard.

– Vi har allerede rapportert dette til Facebook og håper i hvert fall at de fjerner det. Noe som ikke har vært så lett å få til så langt, sier hun.

McBride sier også at hun håper folket forstår at hverken Bruusgaard og programmet ikke står for noen av de samme holdningene som disse nettstedene.

– Det er en særdeles liten hyggelig kontekst for Henriette å bli plassert i, selv om jeg tror alle som kjenner til henne og programmet skjønner at dette ikke er noe hun går god for.

Nå handler det mest om å få fjernet disse bildene, sier hun.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK