Hopp til innhold

Programleder i hardt vær etter sjokkerende Meghan-kommentar

Den britiske TV-programlederen Jeremy Clarkson får hard kritikk etter at han skrev i en aviskommentar at han «hater» hertuginnen. Nå tar han selvkritikk.

Jeremy Clarkson

Jeremy Clarkson er ikke spesielt mild i omtalen av hertuginne Meghan Markle. Han skrev blant annet at han drømmer om at hun skal gå naken gjennom gatene mens folk kaster «bæsj på henne».

Foto: Evan Agostini / AP

– Jeg hater henne ... Om natten er jeg ute av stand til å sove når jeg ligger der, jeg flekker tenner og drømmer om dagen hvor hun blir tvunget til å gå naken gjennom gatene til hver eneste by i England mens folkemengde roper «Skam deg», og kaster bæsj på henne.

Meghan Markle

Hertuginnen fra Sussex Meghan Markle.

Foto: ANGELA WEISS / AFP

De saftige glosene om hertuginne Meghan kommer fra Jeremy Clarkson i et innlegg i den britiske avisa The Sun.

Clarkson er kjent som programleder for bilprogrammet Top Gear.

Han skriver også i innlegget at «alle som er på alderen min mener det samme».

Men programlederen møter kraftig motbør i hjemlandet, som The Guardian skriver om. En annen programleder, Carol Vorderman, tvitrer:

– Nei, Jeremy Clarkson. Ikke på noe nivå, under noen omstendighet, er det greit å skrive dette om noen kvinne, og absolutt NEI til påstanden om at «alle som er på alderen min mener det samme».

Mandag ettermiddag beklager Clarkson på Twitter.

– I en spalte jeg skrev om Meghan, gjorde jeg en klumsete referanse til en scene fra Game of Thrones, og dette har slått dårlig an hos veldig mange mennesker. Jeg er forferdet over å ha forårsaket så mye smerte, og jeg vil være mer forsiktig i fremtiden, skriver Clarkson.

Men kommentarer som at han hater henne, beklager han ikke.

The Sun bekrefter at Clarkson derimot har bedt om at kommentaren fjernes fra avisa.

– Har nesten ikke ord

Forfatter Philip Pullman mener at innlegget er uttrykk for lavmål og gift. Han skriver på Twitter:

– At Jeremy Clarkson kan skrive ting som dette, og skamløst publisere dem, forteller oss alle at vi trenger å vite om måten Rupert Murdoch har forgiftet vårt offentlige liv.

Caroline Vagle

SJOKKERT: Kongehusekspert Caroline Vagle mener Jeremy Clarksons innhold er grusomt og forkastelig.

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN / NRK

Også her hjemme er reaksjonene sterke. Kongehusekspert for Se og Hør, Caroline Vagle, er sjokkert.

Jeg har nesten ikke ord. Både det faktum at Clarkson får seg til å skrive noe så grusomt om et annet menneske og at det blir publisert, mener jeg er forkastelig. Aldri, og da mener jeg aldri, er det lov å behandle andre mennesker slik – uansett hva du måtte mene om dem, sier Vagle til NRK.

Hun mener at kommentarer som dette bare bekrefter det paret forteller om i den ferske Netflix-dokumentaren om dem.

180118_indigo_markle-030.jpg Prince Harry And Meghan Markle Visit Cardiff Castle

HERTUGINNE: Tidligere skuespiller Meghan Markle får mye hatkommentarer rettet mot seg. Det forteller hun og prins Harry om i fersk dokumentar.

Foto: Max Mumby/Indigo / Getty Images

Nå har akkurat Meghan og Harry fortalt om alt hatet hun har fått, og at det faktisk har drevet henne til selvmordstanker. Og så tillater noen seg dette? Helt uforståelig. Clarksons kommentar understreker jo egentlig bare parets budskap, om alt hatet de blir møtt med.

– Har ikke noe med ytringsfrihet å gjøre

Også professor i journalistikk ved Oslo Met, Birgitte Kjos Fonn, reagerer sterkt på innlegget. Hun sier til NRK at det er nokså ekstremt, også til britisk presse å være.

– Det ser man vel også på oppsikten det vekker. Jeg vet ikke hvorfor noen, og spesielt ikke folk som er knyttet til mediebransjen, føler at de må skrive på den måten. Men det aller rareste er jo at ikke en redaktør sier at sånt vil ikke vi ha på trykk hos oss.

Birgitte Kjos Fonn

PROFESSOR: Birgitte Kjos Fonn mener Jeremy Clarkson flytter doveggen ut i offentligheten med innlegget sitt.

Foto: pressebilde

Hun syns det er vanskelig å si hvor grensen går for hva man kan skrive om andre i media, og at problemet er at den flytter seg hele tiden.

Men jeg har lyst til å si at dette innlegget til Jeremy Carson ikke har noe med ytringsfrihet å gjøre. Det er lov å ikke like en kongelig eller en kjendis, og til og med diskutere dem, men ytringsfriheten er ikke til for at man skal flytte doveggen ut i offentligheten.

Og selv om hun sier at britisk presse er beryktet, advarer hun om at medietrenden kan spre seg til Norge.

– Vi kan jo godt være på vakt mot en institusjonalisering av manglende folkeskikk i Norge også. Faren er jo at det bare blir verre.

Hertuginne Meghan og prins Harry

TOSPANN: Hertuginne Meghan og prins Harry står tett sammen, mener kongehusekspert Caroline Vagle. Hun syns det er synd at hatkommentarer rettes bare mot hertuginnen.

Foto: Matt Dunham / AP

Venn med dronningen

Britiske Daily Star skriver at Jeremy Clarkson hadde lunsj med dronning Camilla få dager før han skrev innlegget. De to er venner, skriver avisen.

Kongehusekspert Caroline Vagle forstår at det får folk til å stusse.

Det ser unektelig litt rart ut hvis dronningen og kongen er nære venner med hertuginne Meghans største kritikere. Da begynner folk fort å spekulere, tror jeg. Har de snakket om dette? Går vedkommende ut så hardt, for å forsvare de som ikke kan uttale seg offentlig?

Men hun mener at kongeparet og deres rådgivere også skjønner dette.

– Etter hva jeg forstår på britiske medier, har dronningen allerede fått beskjed om distansere seg litt fra Clarkson etter de hatefulle ytringene hans.

Hun sier avslutningsvis at det er trist at alt hatet rettes bare mot hertuginnen.

Hva er det for et slags kvinnesyn? For de som har tatt seg tid til å se på dokumentaren, er det helt tydelig at Harry og Meghan er et sammensveiset team. Dette har de bestemt i tospann.

Kulturstrøm

  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor
  • Regjeringa gir 300 millioner i satsing på lærebøker i papir

    – Starten på en tydelig markering av skrift og bøker, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

    Pengene er øremerket fysiske bøker.

    – Forskning viser at elever lærer mer ved å lese fysiske bøker, sier kunnskapsminister, Kari Nessa Nordtun.

    Hun sier regjeringen nå tar grep for å snu dårlige lesetall.

    – For mye iPad, skjerm og for lite bøker har ikke vært bra for leselysta, sier statsministeren.

  • Eric Saade med palestinaskjerf i Eurovision-åpning

    Den svenske artisten Eric Saade sto på scenen med et palestinaskjerf knyttet rundt armen under sitt bidrag i åpningsshowet på Eurovision-semifinalen tirsdag kveld.

    Saade, som selv deltok i Eurovision i 2011, fremførte i likhet med to andre tidligere deltagere en låt. Under opptredenen hadde han en keffiyeh knyttet rundt hånden han holdt mikrofonen med.

    Han har tidligere sagt til Aftonbladet at han kun er med i åpningsnummeret som en protest mot at Israel får delta i konkurransen.

    Saades stunt skal bryte mot regelverket, og til Expressen skriver arrangøren EBU: «Vi beklager at Eric Saade valgte å kompromittere arrangementets ikke-politiske karakter».

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP