Hopp til innhold

Harry om media og biljaktene: – Det var ikke en sunn måte å starte et forhold på

Prins Harry (38) og hertuginne Meghan (41) forteller om hva det har kostet å være sammen. Kritikk av mediepresset får stor plass i den nye dokumentarserien.

Netflix-dokumentar, Harry og Meghan

Den nye serien om Meghan og Harry har premiere på Netflix i dag.

Foto: Netflix

De første episodene fra dokumentarserien om hertuginne Meghan og prins Harry er ute på Netflix i dag.

Ingen fra kongehuset har så langt uttalt seg.

I de tre første episodene handler det om hvordan de forelsket seg, om starten på forholdet, og om reaksjonene og dramatikken som fulgte.

I første episode forteller Harry om hvordan det var å takle tapet av moren, prinsesse Diana, offentlig.

– Da mamma døde, måtte vi ha på oss to hatter. En var «to sørgende sønner», oss som prøvde å prosessere sorgen, sier Harry.

– Den andre var den kongelige hatten. «Ikke vis følelser, gå ut der og møt folket og ta dem i hånden», sier Harry videre i den første episoden.

Prince Harry and Meghan, The Duke and Duchess of Sussex. Courtesy of Prince Harry and Meghan, The Duke and Duchess of Sussex

Den første delen av dokumentaren fokuserer på hvordan prins Harry og Meghan møttes gjennom en felles venn via Instagram, og om det kraftige trykket fra pressen i oppveksten.

Foto: Courtesy of Prince Harry and Meg / Courtesy of Prince Harry and Meghan; Courtesy of Prince Harry and MeghanThe Duke and Duchess of Sussex

Om moren sier han at hun «kunne ha blitt en av de mektigste kvinnene i verden, men hun ble fullstendig eksponert» da hun skilte seg fra Charles og forlot kongefamilien.

Prince Harry kommer med kraftsalver mot både kongefamilien og den britiske pressen.

«Hvis jeg skal summere opp første episode av dokumentaren så langt, så er det et dyptliggende sinne og mistillit til media fra Harry», skriver The Guardian-journalist Martin Belam.

Sier Meghan minner om moren

Videre forteller Harry at alle han noensinne har datet har fått snudd livene sine på hodet innen få uker på grunn av det store trykket fra media.

– Hvordan kunne jeg noen gang finne noen som er villig, og i stand til å godta bagasjen som følger med å være med meg, sier han når han ser tilbake på livet sitt.

Meghan og Harry

I traileren kan man høre prins Harry si at «Ingen vet den fulle sannheten. Men vi vet den fulle sannheten».

Foto: Netflix/AP

Da han møtte Meghan var han livredd for at hun skulle drives vekk av mediepresset, forteller prinsen.

Han var bekymret for å ha enda en kvinne i livet sitt som måtte gjennom det moren hans opplevde. Han beskriver situasjonen som «jegeren mot byttet».

Han påpeker også likhetstrekk mellom de to.

Prins Harry sier Meghan minner ham veldig om moren i måten hun er på, at hun er full av omtanke og medfølelse.

– Å se enda en kvinne i livet mitt som jeg elsker, gå gjennom denne galskapen, det er hardt, sier Harry.

Rasisme i kongefamilien

I slutten av første episode snakker paret om hva som skjedde da nyheten om forholdet deres ble offentlig.

I dokumentaren vises det bilder som angivelig skal ha florert på sosiale medier av prins Harry med en pistol mot hodet hvor det står «sees senere raseforræder».

Harry sier medlemmer av den britiske kongefamilien stilte spørsmål ved hvorfor Meghan trengte ekstra beskyttelse fra pressen.

Han forteller at han måtte forklare dem at det var på grunn av hennes afroamerikanske bakgrunn og beskylder den britiske kongefamilien for å ha underbevisste, rasistiske fordommer.

Harry adresserer også valget om å kle seg ut som en nazist på en fest i 2005. Episoden førte til en rekke skandaleoppslag i britiske medier.

– Det er sannsynligvis en av de største feilene jeg noensinne har gjort. Jeg følte meg fryktelig skamfull etterpå. Alt jeg ville var å rette opp feilen, sier Harry om valget av kostyme for 18 år siden.

Meghan og Harry

I dag ble den første episoden i dokumentaren til prins Harry og Meghan lagt ut på Netflix.

Foto: Netflix

Kaldt møte med William og Kate

I episode to forteller Meghan om første gang hun møtte prins William og kona Kate, og innså at de ikke er «klemmere».

– Jeg husker jeg hadde på meg hullete jeans og gikk med bare føtter, forteller Meghan og fortsetter:

– Jeg har alltid vært en klemmer, og jeg innså ikke at det fremstår skremmende for en del briter. Jeg begynte å forstå at formaliteten som synes på utsiden av familien også opptrer på innsiden.

Meghan forteller at hun ble overrasket over denne oppdagelsen.

– Begynte å føles farlig på Suits-settet

Harry sier at datingen ble en kombinasjon av biljakter, utkledning og gjemsel, noe som ikke er en sunn måte å starte et forhold på.

Skuespiller-venninnen til Meghan, Silver Tree, blir intervjuet i dokumentaren og forteller at det begynte å føles farlig under innspillingene av «Suits».

Pressen skal ha blitt mer og mer inntrengende.

Harry og Meghan sitter i en sofa i en skyskraper i en storby. Bak dem er store vinduer med utsikt over andre skyskrapere. Harry, til venstre, tar den ene armen bak hodet og ser bort på Meghan, som sitter til venstre. Hun sitter fremoverlent, og tar begge hendene opp til ansiktet. Det er tydelig at hun gråter.
Foto: RUBA / Backgrid UK

Tree hevder at folk brøt seg inn i biler på settet og at paparazzifotografer overnattet i bilene sine i nærheten for å få bilder av Meghan mens hun jobbet.

Også en av sikkerhetsvaktene til Meghan uttaler seg i dokumentaren.

– Det var skummelt. Det var folk som konstant forsøkte å komme seg inn døren hjemme hos henne, sier sikkerhetsvakten Steve Davies.

Meghan sier at venner og bekjente spurte henne: «Er Harry verdt alt dette?»

Brudd med faren

I episode tre forteller Meghan om bruddet med faren.

Bare dager før bryllupet skulle holdes, måtte hun ringe ham for å høre om han tok betalt fra pressen for å stille opp til bilder hvor han forberedte seg til seremonien.

Meghan forteller at hun reagerte med sjokk da hun via pressen innså at han ikke kom til å følge henne til alteret.

– Jeg snakket aldri med ham etter det, sier hun.

Harry beskriver bruddet mellom Meghan og faren Thomas Markle som trist.

– Hun hadde en far før alt dette og nå har hun ingen far, sier han.

Full krig

– Jeg tror vi kan forvente oss full krig, for å si det litt tabloid.

Det sier Caroline Vagle, kongehusekspert i Se og Hør til NRK.

På forhånd har det vært knyttet mye spenning til serien – ikke minst i lys av «sjokkintervjuet» paret gjorde med talkshow-verten Oprah Winfrey for to år siden.

Vagle i Se og Hør mener serien garantert blir brennbart stoff.

– Det er rett og slett helt tydelig at de har et ønske om å fortelle sin versjon av saken og hvorfor de ikke har følt seg velkommen i familien, sier hun.

I dokumentaren brukes ord som «rase», «hat» og «skittent spill».

Meghan og Harry, ny dokumentar

Britiske medier har tatt bilder av folk som har benket seg foran TV-en for å se den nye dokumentaren.

Foto: Jacob King / AP

– Ingen god start for kong Charles

Dokumentaren er det siste den ferske kongen Charles trenger akkurat nå, mener Vagle.

– Det er ingen god start for Charles. Han har allerede store sko å fylle etter moren sin, dronning Elizabeth. Han trenger mest mulig positiv omtale, sier hun.

Men dokumentaren som slippes kun måneder etter dronning Elizabeths død, byr på det stikk motsatte av positiv omtale av den britiske kongefamilien.

– Det er jo ikke noen hemmelighet at Harry har et litt vanskelig forhold til faren sin. Det blir mye uro rundt monarkiet av denne typen oppmerksomhet. Det trenger absolutt ikke en rykende fersk konge, sier Vagle.

Les også: Britiske medier: Kongehuset frykter ny Netflix-serie

Harry og Meghan sitter i en sofa i en skyskraper i en storby. Bak dem er store vinduer med utsikt over andre skyskrapere. Harry, til venstre, tar den ene armen bak hodet og ser bort på Meghan, som sitter til venstre. Hun sitter fremoverlent, og tar begge hendene opp til ansiktet. Det er tydelig at hun gråter.
Harry og Meghan sitter i en sofa i en skyskraper i en storby. Bak dem er store vinduer med utsikt over andre skyskrapere. Harry, til venstre, tar den ene armen bak hodet og ser bort på Meghan, som sitter til venstre. Hun sitter fremoverlent, og tar begge hendene opp til ansiktet. Det er tydelig at hun gråter.

Hardt vinklet dokumentar

I serien kan man høre prins Harry si at «Ingen vet den fulle sannheten. Men vi vet den fulle sannheten».

I motsetning til fiksjonsserien «The Crown», blir «Meghan and Harry» promotert som en dokumentar.

Likevel advarer TV-forsker Gry Rustad folk mot å tolke serien som den fulle og hele sannhet.

– Dette er jo bare et ekstra ledd i denne såpeoperaen som er det britiske monarkiet. Folk flest tenker kanskje at dette er ekte, at man kanskje tenker at det her er mer virkelig eller rot i virkeligheten og ikke tenker så mye over at det er en veldig ensidig dokumenter.

Ingen harmonisk jul

Alle dokumentarer er jo vinklet og har en agenda, påpeker Rustad.

Ifølge kongehusekspert Caroline Vagle blir det ingen harmonisk jul for kongehuset Windsor.

– Jeg tror ikke det blir særlig julefred hverken hos kongen i Storbritannia eller Meghan og Harry i USA. Det er kommer til å prege nyhetsbildet lenge.

Hun legger til:

– Og rett over nyttår kommer jo prins Harry sin biografi, så da er det på'n igjen.

Kulturstrøm

 • Fransk bestselger er norske leseres favoritt

  «Å vanne blomster om kvelden» av franske Valérie Perrin vinner Bokklubbens leserpris 2022, over både Abida Rajas livshistorie og Jo Nesbøs siste krim.

  Vinneren er kåret av 2239 av Bokklubbens medlemmer, ut fra bøker nominert av Bokklubbens redaktører.

  Avstemningen avdekker forskjeller i favoritter i ulike landsdeler, skriver Bokklubben. Jo Nesbø er mest populær blant lesere utenfor Oslo og hadde ikke kommet særlig høyt på lista hvis man bare hadde spurt lesere i hovedstaden.

  Valerie Perrins roman Å vanne blomster om kvelden stående oppå Jo Nesbøs krim Blodmåne og Abida Rajas selvbiografi Frihetens øyeblikk
  Foto: Katrine Lunke / Bokklubben
 • «Kampen om Narvik» er en av de mest sette filmene på Netflix

  Filmen «Kampen om Narvik» har gjort stor suksess etter at den ble tilgjengelig på strømmetjenesten Netflix tidligere denne uka.

  Det opplyser avisa Fremover.

  Filmen er en av de mest sette filmene på Netflix.

  Den blir tilgjengelig for norske abonnenter mot høsten.

  Henrik Mestad som Major Omberg i Kampen om Narvik.
  Foto: Eirik Linder Aspelund / Nordisk film