NRK Meny
Normal

Presses for info om Breivik

Journalister forsøker å presse fengselsansatte for informasjon om terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Ila

For å få siste nytt om Behring Breivik blir tjenestemenn fotografert, og bilskilt notert slik at journalister kan kontakte ansatte hjemme, ifølge Aftenposten.

Foto: Holm Morten / SCANPIX

Fengselsbetjenter opplever at journalister kartlegger bevegelsene deres og forsøker å lokke dem til å bryte taushetsplikten.

– Det oppleves som veldig ubehagelig at ansatte ikke kan kjøre til og fra jobb uten å bli registrert og kartlagt. At tjenestemenn i fengselet presses og lokkes til å bryte taushetsplikten og dermed begå straffbare handlinger, er sterkt kritikkverdig, sier Jan Arve Blom som er tillitsvalgt i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund på Ila til Aftenposten .

Både ledelsen og de ansattes tillitsvalgte frykter at pågangen fra journalister skal fortsette. Ifølge avisa er tjenestemenn blitt ringt opp hjemme.

Ringte bestemora

En fengselsbetjent ble flere ganger oppringt fra et ukjent, svensk telefonnummer. Mannen fortalte at han jobbet for en svensk løssalgsavis og at han var ute etter informasjon om den terrorsiktede. Journalisten hadde notert seg registreringsnummeret på bilen betjenten hadde kjørt til og fra jobb, men bilen tilhører betjentens bestemor.

– Jeg har snakket med din «jättetrevliga» bestemor og fått navn og telefonnummer av henne, fortalte mannen og forsøkte gang på gang å få fengselsbetjenten til å fortelle om den siktede. Etter å ha blitt avvist flere ganger sa journalisten at da ville han ringe tilbake til bestemora.

Flere Ila-ansatte har meldt fra om lignende oppringninger.

Sjefredaktør i Dagbladet, Lars Helle, bekrefter at avisen har vært på plass utenfor fengslet med fotograf. Han sier også at de ikke har fått noen klager på sine ansatte.

Terrorsiktet vil tale under fengselsmøte

Terrorsiktede Anders Behring Breivik framstilles i ettermiddag for nye åtte uker i varetekt. Det er ventet at 32-åringen vil holde en tale under fengslingsmøtet.

Kulturstrøm

 • 2600 bilder fra norske spillefilmer

  Nasjonalbiblioteket har digitalisert rundt 2600 stillbilder fra norske langfilmer før 1945, melder Rushprint og viser fram noen av godbitene. Vil du søke etter bilder selv kan du gjøre det her. På bildet i denne notisen ser du Per Aabel og Wenche Foss fra filmen «En herre med bart» fra 1942.

  Per Aabel og Wenche Foss i filmen: En herre med bart
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Legende på Norges-besøk

  Pink Floyd-legenden Roger Waters var mandag på Nobels Fredssenter for diskutere politikk – og spille musikk. Publikum fikk seg også en aldri så liten musikalsk godbit da kvelden ble avrundet med en minikonsert fra den 74-årige musikklegenden. Etter planen skulle han bare spille én låt, men Waters serverte tre, og avsluttet å spille klassikeren «Mother» foran de 250 frammøtte (NTB).

 • Ny fargerik kolleksjon vises i dag

  For første gang på fire år viser klesdesigner Ingunn Birkeland fra Tvedestrand i dag en ny kolleksjon. Det skjer på Kunstnernes Hus under Oslo Runway 2018. Hvert plagg er unikt og er håndprodusert i Norge av designeren selv, skriver Agderposten.

  Ingunn Birkeland
  Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK