Hopp til innhold

Presses for info om Breivik

Journalister forsøker å presse fengselsansatte for informasjon om terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Ila

For å få siste nytt om Behring Breivik blir tjenestemenn fotografert, og bilskilt notert slik at journalister kan kontakte ansatte hjemme, ifølge Aftenposten.

Foto: Holm Morten / SCANPIX

Fengselsbetjenter opplever at journalister kartlegger bevegelsene deres og forsøker å lokke dem til å bryte taushetsplikten.

– Det oppleves som veldig ubehagelig at ansatte ikke kan kjøre til og fra jobb uten å bli registrert og kartlagt. At tjenestemenn i fengselet presses og lokkes til å bryte taushetsplikten og dermed begå straffbare handlinger, er sterkt kritikkverdig, sier Jan Arve Blom som er tillitsvalgt i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund på Ila til Aftenposten .

Både ledelsen og de ansattes tillitsvalgte frykter at pågangen fra journalister skal fortsette. Ifølge avisa er tjenestemenn blitt ringt opp hjemme.

Ringte bestemora

En fengselsbetjent ble flere ganger oppringt fra et ukjent, svensk telefonnummer. Mannen fortalte at han jobbet for en svensk løssalgsavis og at han var ute etter informasjon om den terrorsiktede. Journalisten hadde notert seg registreringsnummeret på bilen betjenten hadde kjørt til og fra jobb, men bilen tilhører betjentens bestemor.

– Jeg har snakket med din «jättetrevliga» bestemor og fått navn og telefonnummer av henne, fortalte mannen og forsøkte gang på gang å få fengselsbetjenten til å fortelle om den siktede. Etter å ha blitt avvist flere ganger sa journalisten at da ville han ringe tilbake til bestemora.

Flere Ila-ansatte har meldt fra om lignende oppringninger.

Sjefredaktør i Dagbladet, Lars Helle, bekrefter at avisen har vært på plass utenfor fengslet med fotograf. Han sier også at de ikke har fått noen klager på sine ansatte.

Terrorsiktet vil tale under fengselsmøte

Terrorsiktede Anders Behring Breivik framstilles i ettermiddag for nye åtte uker i varetekt. Det er ventet at 32-åringen vil holde en tale under fengslingsmøtet.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters