Fra to til fem stjerner for den sjuende Harry Potter-filmen

Britiske aviser er splittet. «Harry Potter og dødstalismanene del 1» får fra to til fem stjerner. Av fem mulige. I kveld har den førpremiere i Oslo.

Daniel Radcliffe som Harry Potter
Foto: HO / Reuters

Utenfor Colosseum kino er de ivrigste allerede på plass, utkledt som en av de mange skikkelsene i Potter-universet. De som har billetter, har lidd for dem.

I går var det Londons tur, og i dag er kritikken i britiske aviser svært sprikende. NRKs korrespondent har både sett filmen og lest kritikkene.

– Mangler humor og varme

– Mest begeistret er Daily Express. Avisen har gitt filmen fem stjerner av fem mulige, forteller Gry Blekastad Almås. Filmen gir deg alt du kunne ønske deg, mener Daily Express.

The Guardian derimot hadde bare to stjerner å avse. Filmen mangler humor og varme, og varer neppe utover øyeblikket, skriver avisen. Flere mener at filmen er den mørkeste og skumleste av Harry Potter-filmene.

Se ett av klippene her:

Video Harry Potter - trailer

Begynnelsen til slutten

Regissør David Yates har valgt å lage to filmer av den siste boka om Harry Potter. Det betyr at denne sjuende filmen som har førpremiere i Oslo i dag, ikke har noen slutt. Handlingen avsluttes først til sommeren, i del to av «Harry Potter og dødstalismanene. »

Men for de unge skuespillerne som har vært med å prege en hel generasjon, er det over. De har svingt tryllestavene for siste gang.

NRK møtte dem i London i går.

– Jeg har hatt en vanvittig oppvekst, sier sjefen selv, Daniel Radcliffe, som spiller Harry Potter.

Video Daniel Radcliffe, Harry Potter

20 år gamle Emma Watson spiller Hermine Grang. Hun mener den tredje filmen sammen med den siste er de beste i serien.

Video Emma Watson, Hermine Grang

– Det har ennå ikke gått opp for meg at det hele er over, sier Rupert Grint, som har rollen som Ronny Wiltersen.

Video Rupert Grint, Ronny Wiltersen

Jason Isaacs og Tom Felton, som spiller Lucifus Malfang og Draco Malfang, kaller filmen en «hollywoodfilm i modig europeisk stil».

Video Jason Isaacs, Lucifus Malfang og Tom Felton, Draco

Kulturstrøm

 • Billie Eilish: – Skummelt

  Billie Eilish fekk internettet til å eksplodere då ho delte bilde av seg sjølv i tettsittande korsettar. No snakkar ho ut om korleis det var å sjå reaksjonane.

  – Det fekk meg til å ikkje ville dele og publisere bilde igjen, innrømmer ho.

 • Erik Poppe lager film om Quisling

  Regissør Erik Poppe og filmselskapet Paradox skal lage spillefilm om landssvikeren Vidkun Quisling, og får 18 millioner kroner i produksjonsstøtte fra Norsk Filministitutt. Filmen skal ta for seg tiden fra frigjøringen fram til Quisling ble henrettet.

 • En strålende film fra ville vesten

  Kinoklare «First Cow» tar oss til et barskt miljø med nybyggere og pelsdyrjegere i 1800-tallets Oregon. – En nydelig film, med kloke, morsomme og rørende observasjoner av myke menn i Det ville vesten, skriver filmanmelder Birger Vestmo. (Terningkast 6)

  Fra filmen "First Cow"
  Foto: Allyson Riggs / A24 Films