Hopp til innhold

Jobs skylder på plateselskapene

Apple-sjef Steve Jobs sier han er imot kopisperrer, selv om han sjøl driver med det. Han legger skylda på plateselskapene.

Apple-sjef Steve Jobs.
Foto: PAUL SAKUMA / AP

Ipod
Foto: JACQUES BRINON / AP

Les også: - Modige myndigheter

Les også: Får støtte i iTunes-kampen

Les også: Apple møter forbrukermyndighetene

Alt om iPod og iTunes!

Forbrukermyndighetene i de skandinaviske landene har gått til angrep mot Apple og deres praksis med å låse sine musikkfiler kjøpt i nettbutikken iTunes til mp3-avspilleren iPod. De ønsker at Apple åpner opp sine formater slik at andre avspillere fra for eksempel Creative også kan spille av musikken.

Går til sak

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon vil gå til sak mot Apple, dersom de ikke innen utgangen av september har åpnet opp teknologien.

I et åpent brev , rettet blant annet til europeiske forbrukermyndigheter, sier nå Apple-sjef Steve Jobs at det er plateselskapene som har skylden for at de også må ha denne typen sperre.

«Dersom man kan overbevise plateselskapene om å gi Apple og andre lisens for å selge musikk uten kopibeskyttelse vil man kunne lage et virkelig åpent marked. Apple vil omfavne dette fullstendig» sier Jobs i brevet og spiller dermed ballen over til platebransjen.

Meningsløst

Jobs påpeker også det faktum at 90 prosent av musikken som selges i dag fortsatt er på cd, og dermed ikke har noen fungerende kopisperrer. Derfor mener han denne typen sperrer på nettet også i utgangspunktet er meningsløst.

Steve Jobs skisserer tre forskjellige måter man kan selge musikk over nettet på i framtiden:

  1. Separate butikker som har hver sin avspiller, omtrent som i dag. Apple har sin butikk med iPod som spiller, Microsoft har sin med Zune som spiller og Sony har en egen butikk for sine spillere.
  2. Systemene for kopisperrer selges til andre produsenter av musikkspillere så de kan spille nett-kjøpte sanger. Microsoft begynte med dette men har senere konsentrert seg om å selge musikk til sin egen spiller Zune. Dette mener Jobs er dette et dårlig alternativ, siden plateselskapene krever streng kontroll på kopisperrene.
  3. Frie nettbutikker, uten kopisperrer i noen form og fritt valg i avspillere for forbrukerne.

Det beste alternativet

Det siste mener Jobs er det klart beste alternativet.

- Om vi hadde muligheten til det ville vi gjort det, om plateselskapene lot oss gjøre det, sier Steve Jobs.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober