Hopp til innhold

Jazzkamikaze - Travelling at the speed of sound

Den unge skandinaviske gruppa Jazzkamikaze vinner priser og vekker oppsikt på live-konserter både i Europa og Asia. Nå har de vært i New York og spilt inn CD. Er musikken da like oppsiktsvekkende?

Jazzkamikaze
Foto: www. jazzkamikaze.com

Det starter vindskeivt og morsomt, med stiftsus og hakk-i-plata-rytme, et heftig tema og tøff tenorsaxsolo fra nordmannen Marius Neset. Han kan sine forbilder og flår hornet med tidens sitater.

Sammensveiset energi

Og det skal bli enda mer hipt når den også norske gitarist Daniel Heløy Davidsen trår til. Soloene groover, men først og fremst er Jazzkamikaze et kollektivt prosjekt, du hører det på den uvanlig sammensveisede band-energien som spruter ut av høyttalerne.

Dessuten låter det umiskjennelig amerikansk, både av spillet og opptaket, dette er det unge skandinavias møte med New York – de spiller for livet.

Halsbrekkende tull og tøys

Musikken blir mer og mer finger- og halsbrekkende, og referansene stadig mer tydelige – fra salig Michael Brecker og hele Petter Wettre-generasjonen her hjemme. Det holder en stund, inntil energibombene detonerer i tull og tøys og parodisk hyl.

Den innleide amerikanske trompeter Matt Shulman smelter fint sammen i ensemble-spill med skandinavene og leverer Palle Mikkelborg-inspirert intervall-gymnastikk som imponerer, uten at det sier oss så mye.

Musikalsk selvmord?

Når bandet så beveger inn i 60-talls landskap, får jeg en stadig sterkere følelse av deja-écouté. Dette har jeg hørt før, men det var mer trøkk i McCoy Tyners piano, og større alvor med reinere tone hos Coltrane.

Gitarist-legenden Pat Metheny får også sin hyllest, uten at produksjonen når First Circle-høyder. Etter hvert lurer vi faktisk på om Jazzkamikaze tar bandnavnet sitt på ramme alvor. For er det bare fraser og kjappe fingre de byr på? I så fall blir det jo et musikalsk selvmord.

Åpner jazzdøra

Men jeg tror faktisk ikke at plata viser bandets fulle potensial på konsertpodiet. For det er noe utrolig medrivende og ikke minst underholdende med ”Travelling at the speed of sound”. En bandpresentasjon som gjør ende på alle bandpresentasjoner en gang for alle. Og en rock’n roll attityde som er forfriskende i dagens ofte selvforherligende jazzuttrykk. Jazzkamikaze vil garantert åpne jazzdøra for nye generasjoner.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor