Normal

Paul Simon: Lei av turnélivet

Han lanserer sitt soloalbum nummer 13 og legger ut på turné. Men det er litt mer slitsomt enn før. – Det hender jeg spør meg selv: Er det virkelig dette jeg skal bruke resten av mitt liv på? sier Paul Simon.

Paul Simon

USOSIALT LIV: Paul Simons stemme er fortsatt fin, men det krever ti timers søvn og kjedelige dager på hotell, sier 75-åringen i et intervju med NRK.

Superstjernen tenker stadig på å slutte som artist.

– En del av meg er lei av turnélivet, sier han. Simon startet sin karriere som 12-åring, nå er han 75. NRK treffer ham i London.

Han gjør det klinkende klart at det eneste han ikke vil ha spørsmål om, er forholdet til Art Garfunkel. Han vil ikke høre navnet, og superduoen kommer aldri til å stå sammen på en scene mer. Det har Simon slått fast i flere intervjuer.

Paul Simon og Art Garfunkel fotografert sammen i 2007.

SUPERDUO: Art Garfunkel og Paul Simon fotografert sammen i 2007.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Men sitt siste soloalbum «Stranger to Stranger», som slippes i begynnelsen av juni, snakker han gjerne om. Låtene er inspirert av alt fra flamenco til elektronisk dansemusikk.

– Det handler om å skape noe som høres både gammelt og nytt ut på samme tid, en følelse av mysterium, sier Paul Simon.

Slitsomt turné-liv

Hvert album etterfølges av en turné. Det er som en fast syklus.

– En del av meg føler det som om det er dette jeg er født til, en annen del av meg spør om jeg virkelig skal fortsette resten av den tiden jeg har til rådighet.

Det er mange gjentagelser. Han bor på de samme hotellene, gang på gang. For å holde stemmen intakt kan han ikke snakke for mye, og han er avhengig av ti timers søvn.

– Derfor blir det lite sosialt liv eller fellesmiddager med resten av bandet. Det er rett og slett litt kjedelig å reise på turné, synes han.

Men så var det dette med syklusen. Han er ikke før ferdig med et album og en turné, før den kreative prosessen starter på nytt. Han er fortsatt en mester.

Til Europa

Selv om det hender han tenker på å gi seg som artist, svarer han at Europa står på turné-planen til høsten. Kommer han til Norge?

– Det tror jeg, sier Paul Simon.

Kulturstrøm

Flere kulturnyheter