Hopp til innhold

– Jeg skapte et monster

45 år etter at superduoen brøt samarbeidet, er Art Garfunkel fortsatt bitter på sin gamle venn Paul Simon.

Paul Simon og Art Garfunkel fotografert sammen i 2007.

SUPERDUO: Art Garfunkel og Paul Simon fotografert sammen i 2007.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

– Hvordan kunne du bare gå? Er du helt idiot?

Spørsmålene rettes til Paul Simon i et intervju med Art Garfunkel i The Telegraph.

– Jeg tilbød ham kjærlighet og vennskap, men skapte et monster, sier Art Garfunkel. Og på spørsmål fra journalisten om Paul Simon har et «napoleonkompleks», svarer Garfunkel: Det tror jeg absolutt.

Simon & Garfunkel gikk hvert til sitt i 1971, etter suksess-albumet «Bridge over troubled water». Den gang var det verdens mest solgte.

Duoen har kommet sammen med ujevne mellomrom i tiden etterpå og var senest innom Norge på turné i 2004. De har imidlertid aldri gjenopptatt studiosamarbeidet.

Her er de i Central Park i 1981:

– Perverst

Hvordan kunne de snu ryggen til hverandre etter en slik suksess? Art Garfunkel gir Paul Simon skylden.

– Det er nesten perverst å snu ryggen til suksess og berømmelse. Hvordan kunne du gjøre det? Er du en dust? Art Garfunkel retter spørsmålene til Simon i intervjuet, selv gir han utrrykk for at et en pause fra hverandre ville vært fornuftigere.

– Vi gikk hverandre på nervene. Alle vitser var tørket ut, sier han.

Den amerikanske duoen var blant de mest populære musikkartistene på 1960-tallet, kanskje best kjent for sanger som «The Sound of Silence», «Mrs. Robinson», «Bridge Over Troubled Water» og «The Boxer».

Ny turné?

Etter bruddet i 1971 har Art Garfunkel prøvd litt av hvert. Han har vært gift to ganger og fått to barn. Han har vært skuespiller og spasert USA og Europa på tvers og langs, for som han sier «å komme litt unna folk». Både han og Simon har fortsatt sine solo-karrierer.

Kunne du tenke deg en ny turné med Simon? spør The Telegraphs reporter.

– Hvorfor ikke? Mens vi ennå lever? Når vi synger, er stemmene våre perfekte sammen, sier Art Garfunkel.

Bitterheten er aldri langt unna, men han kan også si fine ting om samarbeidet:

– Når han kommer med gitaren sin, og stemmene flyter sammen, er det som å være i boble. Det krever ingen anstrengelse, sier han.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober