Hopp til innhold

– Jeg skapte et monster

45 år etter at superduoen brøt samarbeidet, er Art Garfunkel fortsatt bitter på sin gamle venn Paul Simon.

Paul Simon og Art Garfunkel fotografert sammen i 2007.

SUPERDUO: Art Garfunkel og Paul Simon fotografert sammen i 2007.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

– Hvordan kunne du bare gå? Er du helt idiot?

Spørsmålene rettes til Paul Simon i et intervju med Art Garfunkel i The Telegraph.

– Jeg tilbød ham kjærlighet og vennskap, men skapte et monster, sier Art Garfunkel. Og på spørsmål fra journalisten om Paul Simon har et «napoleonkompleks», svarer Garfunkel: Det tror jeg absolutt.

Simon & Garfunkel gikk hvert til sitt i 1971, etter suksess-albumet «Bridge over troubled water». Den gang var det verdens mest solgte.

Duoen har kommet sammen med ujevne mellomrom i tiden etterpå og var senest innom Norge på turné i 2004. De har imidlertid aldri gjenopptatt studiosamarbeidet.

Her er de i Central Park i 1981:

– Perverst

Hvordan kunne de snu ryggen til hverandre etter en slik suksess? Art Garfunkel gir Paul Simon skylden.

– Det er nesten perverst å snu ryggen til suksess og berømmelse. Hvordan kunne du gjøre det? Er du en dust? Art Garfunkel retter spørsmålene til Simon i intervjuet, selv gir han utrrykk for at et en pause fra hverandre ville vært fornuftigere.

– Vi gikk hverandre på nervene. Alle vitser var tørket ut, sier han.

Den amerikanske duoen var blant de mest populære musikkartistene på 1960-tallet, kanskje best kjent for sanger som «The Sound of Silence», «Mrs. Robinson», «Bridge Over Troubled Water» og «The Boxer».

Ny turné?

Etter bruddet i 1971 har Art Garfunkel prøvd litt av hvert. Han har vært gift to ganger og fått to barn. Han har vært skuespiller og spasert USA og Europa på tvers og langs, for som han sier «å komme litt unna folk». Både han og Simon har fortsatt sine solo-karrierer.

Kunne du tenke deg en ny turné med Simon? spør The Telegraphs reporter.

– Hvorfor ikke? Mens vi ennå lever? Når vi synger, er stemmene våre perfekte sammen, sier Art Garfunkel.

Bitterheten er aldri langt unna, men han kan også si fine ting om samarbeidet:

– Når han kommer med gitaren sin, og stemmene flyter sammen, er det som å være i boble. Det krever ingen anstrengelse, sier han.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.