Hopp til innhold

Pass deg for de rare lovene

Skal du feriere i utlandet i nærmeste framtid? Pass i så fall på å sette deg inn i lokale lover og regler. De kan nemlig være en smule rare.

Forbudsskilt
Foto: Orginalfoto: Scanpix, Kollasj: NRK

”Ut på tur, aldri sur” er mottoet vi alle burde leve etter, men mange har nok likevel opplevd å bli en smule irritert over lokale skikker, lover og regler.

Som i ville vesten

Duell

Slik kan en duell se ut.

Foto: Bilde malt av Georg Mühlberg

For det er ikke alle steder man bør oppføre seg som man gjør i Syden – som en bajas! Reiser du for eksempel til Paraguay bør du passe på å ikke fornærme noen. Der er det nemlig den fornærmedes rett (forutsatt at han/hun er registrert som bloddonor) å utfordre deg til duell.

Røyking må ikke skje stående

Jenter

Disse jentene røyker på lovlig vis, men ser ikke ut til å bli noe glade av det.

Foto: Oro Film

En del av oss sliter fortsatt med laster vi helst skulle vært foruten. Røyking er en slik. Men er du på reise i Serbia og er av typen hunkjønn, bør du være oppmerksom på landets uoffisielle ”røykelov”, eller skikk og bruk når det kommer til røyking: Kvinner må nemlig sitte når de røyker. Menn kan stå, men damer, piker, fruer og frøkner – de må sette seg ned før de innhalerer.

Hold kjeft!

Skulle du se noen kvinner som står og røyker, så finn ikke på å sladre. I hvert fall ikke hvis du befinner deg i den Colombianske byen Icononzo. For sladring og baksnakking belønnes her med en halv million lokale gærninger i bot. For som en lokal talsmann for byen sier ”Å snakke med en djevelsk tunge er som å ha dynamitt i munnen og bør straffes knallhardt”.

Sauer i Los Angeles

Sauer

Så mange, og en del til: 2.000 sauer er maksgrensen for hva du kan ta med deg ned Hollywood Boulevard

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Den siste loven vi tar med er direkte myntet på norske sauebønder på ferie på andre siden av Atlanteren. I Los Angeles er det nemlig forbudt å transportere flere enn 2.000 sauer ned Hollywood Boulevard.

(Kilde: Arild Opheims ”Topp 10 – Sære severdigheter”)

 

 

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters