NRK Meny
Normal

Pass deg for de rare lovene

Skal du feriere i utlandet i nærmeste framtid? Pass i så fall på å sette deg inn i lokale lover og regler. De kan nemlig være en smule rare.

Forbudsskilt
Foto: Orginalfoto: Scanpix, Kollasj: NRK

”Ut på tur, aldri sur” er mottoet vi alle burde leve etter, men mange har nok likevel opplevd å bli en smule irritert over lokale skikker, lover og regler.

Som i ville vesten

Duell

Slik kan en duell se ut.

Foto: Bilde malt av Georg Mühlberg

For det er ikke alle steder man bør oppføre seg som man gjør i Syden – som en bajas! Reiser du for eksempel til Paraguay bør du passe på å ikke fornærme noen. Der er det nemlig den fornærmedes rett (forutsatt at han/hun er registrert som bloddonor) å utfordre deg til duell.

Røyking må ikke skje stående

Jenter

Disse jentene røyker på lovlig vis, men ser ikke ut til å bli noe glade av det.

Foto: Oro Film

En del av oss sliter fortsatt med laster vi helst skulle vært foruten. Røyking er en slik. Men er du på reise i Serbia og er av typen hunkjønn, bør du være oppmerksom på landets uoffisielle ”røykelov”, eller skikk og bruk når det kommer til røyking: Kvinner må nemlig sitte når de røyker. Menn kan stå, men damer, piker, fruer og frøkner – de må sette seg ned før de innhalerer.

Hold kjeft!

Skulle du se noen kvinner som står og røyker, så finn ikke på å sladre. I hvert fall ikke hvis du befinner deg i den Colombianske byen Icononzo. For sladring og baksnakking belønnes her med en halv million lokale gærninger i bot. For som en lokal talsmann for byen sier ”Å snakke med en djevelsk tunge er som å ha dynamitt i munnen og bør straffes knallhardt”.

Sauer i Los Angeles

Sauer

Så mange, og en del til: 2.000 sauer er maksgrensen for hva du kan ta med deg ned Hollywood Boulevard

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Den siste loven vi tar med er direkte myntet på norske sauebønder på ferie på andre siden av Atlanteren. I Los Angeles er det nemlig forbudt å transportere flere enn 2.000 sauer ned Hollywood Boulevard.

(Kilde: Arild Opheims ”Topp 10 – Sære severdigheter”)

 

 

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.