NRK Meny
Normal

Pass deg for de rare lovene

Skal du feriere i utlandet i nærmeste framtid? Pass i så fall på å sette deg inn i lokale lover og regler. De kan nemlig være en smule rare.

Forbudsskilt
Foto: Orginalfoto: Scanpix, Kollasj: NRK

”Ut på tur, aldri sur” er mottoet vi alle burde leve etter, men mange har nok likevel opplevd å bli en smule irritert over lokale skikker, lover og regler.

Som i ville vesten

Duell

Slik kan en duell se ut.

Foto: Bilde malt av Georg Mühlberg

For det er ikke alle steder man bør oppføre seg som man gjør i Syden – som en bajas! Reiser du for eksempel til Paraguay bør du passe på å ikke fornærme noen. Der er det nemlig den fornærmedes rett (forutsatt at han/hun er registrert som bloddonor) å utfordre deg til duell.

Røyking må ikke skje stående

Jenter

Disse jentene røyker på lovlig vis, men ser ikke ut til å bli noe glade av det.

Foto: Oro Film

En del av oss sliter fortsatt med laster vi helst skulle vært foruten. Røyking er en slik. Men er du på reise i Serbia og er av typen hunkjønn, bør du være oppmerksom på landets uoffisielle ”røykelov”, eller skikk og bruk når det kommer til røyking: Kvinner må nemlig sitte når de røyker. Menn kan stå, men damer, piker, fruer og frøkner – de må sette seg ned før de innhalerer.

Hold kjeft!

Skulle du se noen kvinner som står og røyker, så finn ikke på å sladre. I hvert fall ikke hvis du befinner deg i den Colombianske byen Icononzo. For sladring og baksnakking belønnes her med en halv million lokale gærninger i bot. For som en lokal talsmann for byen sier ”Å snakke med en djevelsk tunge er som å ha dynamitt i munnen og bør straffes knallhardt”.

Sauer i Los Angeles

Sauer

Så mange, og en del til: 2.000 sauer er maksgrensen for hva du kan ta med deg ned Hollywood Boulevard

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Den siste loven vi tar med er direkte myntet på norske sauebønder på ferie på andre siden av Atlanteren. I Los Angeles er det nemlig forbudt å transportere flere enn 2.000 sauer ned Hollywood Boulevard.

(Kilde: Arild Opheims ”Topp 10 – Sære severdigheter”)