Hopp til innhold

Pårørende blir syke av alzheimer

Pårørende til alzheimerpasienter blir syke av påkjenningen. -De er så slitne av belastningen at halvparten av dem blir syke, forteller forsker Ingun Ulstein i Frokost-TV.

Alzheimer i Frokost-TV
Foto: Frokost-TV / NRK

Nett-TV: Hvordan leve med en altzheimerpasient

Filmen "Away from her" handler om hva som skjer når en ektemann mister kona til sykdommen alzheimer. Mange nordmenn er i samme situasjon. Anne Andersen forteller hvordan det er å leve med en ektemann med altzheimer.

Hvor er jeg?

-Han var på skogstur med barnebarnet. Skogen kjente han som sin egen bukselomme, men plutselig forstod han ikke hvor han var, forteller Andersen. -Han sa ingenting, men tok ingen sjanser og gikk tilbake samme vei som de kom.

Holder det skjult

-Det tok lang tid før han fortalte om episoden, forteller Andersen. I følge altzheimer forsker Ingun Ulstein er dette vanlig. -I starten er det ikke lett å forstå hva som er i ferd med å skje. Pasienten selv har kanskje en mistanke, men prøver å skjule det.

 

Anne Andersen
Foto: Frokost-TV / NRK

Lei av mas

- I dag vet venner og bekjente at mannen min har alzheimer, men i starten var det lite forståelse å finne. Du må være sammen med en person i mer enn et par timer for å forstå at noe er galt. -Jeg var mye irritert og sinna. "Nå må du slutte å mase" svarte jeg hissig, men han fortsatte å stille de samme spørsmålene og lete etter de samme tingene, forteller Andersen. -Og han som alltid hadde hatt klisterhjerne!

 

Ingun Ulstein
Foto: Frokost-TV / NRK

Sjokket

- I jula gikk han ut en liten tur, men forsvant. Han ble plukket opp av en taxi og ble siden loppet for penger. Han ble bragt hjem av politiet. -Etter denne hendelsen tror jeg han fikk sjokk selv også. -Det er vanlig å skyve problemet unna, sier forsker Ulstein. -Men det er viktig å søke hjelp så tidlig som mulig.

Medisin som hjelper

-Det finnes ingen medisin som kan kurere alzheimer, men vi har fire medikamenter som kan stabilisere sykdommen.

Sliter seg ut

Alzheimer er en stor påkjenning også for de pårørende. -Halvparten av de pårørende er så slitne av belasningen at de har lettere for å bli syk enn andre, forteller Ulstein som har undersøkt 200 pårørende av alzheimerpasienter.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters