NRK Meny
Normal

Pårørende blir syke av alzheimer

Pårørende til alzheimerpasienter blir syke av påkjenningen. -De er så slitne av belastningen at halvparten av dem blir syke, forteller forsker Ingun Ulstein i Frokost-TV.

Alzheimer i Frokost-TV
Foto: Frokost-TV / NRK

Nett-TV: Hvordan leve med en altzheimerpasient

Filmen "Away from her" handler om hva som skjer når en ektemann mister kona til sykdommen alzheimer. Mange nordmenn er i samme situasjon. Anne Andersen forteller hvordan det er å leve med en ektemann med altzheimer.

Hvor er jeg?

-Han var på skogstur med barnebarnet. Skogen kjente han som sin egen bukselomme, men plutselig forstod han ikke hvor han var, forteller Andersen. -Han sa ingenting, men tok ingen sjanser og gikk tilbake samme vei som de kom.

Holder det skjult

-Det tok lang tid før han fortalte om episoden, forteller Andersen. I følge altzheimer forsker Ingun Ulstein er dette vanlig. -I starten er det ikke lett å forstå hva som er i ferd med å skje. Pasienten selv har kanskje en mistanke, men prøver å skjule det.

 

Anne Andersen
Foto: Frokost-TV / NRK

Lei av mas

- I dag vet venner og bekjente at mannen min har alzheimer, men i starten var det lite forståelse å finne. Du må være sammen med en person i mer enn et par timer for å forstå at noe er galt. -Jeg var mye irritert og sinna. "Nå må du slutte å mase" svarte jeg hissig, men han fortsatte å stille de samme spørsmålene og lete etter de samme tingene, forteller Andersen. -Og han som alltid hadde hatt klisterhjerne!

 

Ingun Ulstein
Foto: Frokost-TV / NRK

Sjokket

- I jula gikk han ut en liten tur, men forsvant. Han ble plukket opp av en taxi og ble siden loppet for penger. Han ble bragt hjem av politiet. -Etter denne hendelsen tror jeg han fikk sjokk selv også. -Det er vanlig å skyve problemet unna, sier forsker Ulstein. -Men det er viktig å søke hjelp så tidlig som mulig.

Medisin som hjelper

-Det finnes ingen medisin som kan kurere alzheimer, men vi har fire medikamenter som kan stabilisere sykdommen.

Sliter seg ut

Alzheimer er en stor påkjenning også for de pårørende. -Halvparten av de pårørende er så slitne av belasningen at de har lettere for å bli syk enn andre, forteller Ulstein som har undersøkt 200 pårørende av alzheimerpasienter.