Palmesus ber gjestene om å bruke app som kan være ulovlig

Festivalen bruker en app til å skaffe informasjon om gjestene sine. Men opplyser ikke i appen om hva de skal med informasjonen. – Dypt problematisk, mener Datatilsynet.

Palmesus 2016 på Bystranda i Kristiansand

POPULÆR FESTIVAL: Publikum på Palmesus deler informasjon om seg selv når de bruker Palmesus-appen. Dette bildet er fra 2016.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

I dag starter den svært populære festivalen Palmesus i Kristiansand, for tiende året på rad.

Ifølge festivalens hjemmesider skal 30.000 mennesker besøke området rundt bystranda.

De aller fleste gjestene vil ta i bruk Palmesus sin app der de blant annet kan få oversikt over når de ulike artistene spiller.

Når gjestene bruker appen kan Palmesus få informasjon om gjestene, blant annet om hvor de beveger seg på festivalområdet.

Festivalpublikummet bes også om å logge inn via Facebook, noe som kan gi ytterligere informasjon til festivalarrangørene.

Gjestene kan kreve informasjon

Datatilsynet reagerer på at Palmesus ikke opplyser i appen om hva informasjonen om festivaldeltakerne skal brukes til.

Tobias Judin

KRITISK: Jurdisik rådgiver i Datatilsynet, Tobias Judin.

Foto: Privat

– Det er vanskelig å forsvare at dette er innenfor regelverket, sier Tobias Judin, juridisk rådgiver i Datatilsynet.

– Lovverket sier at man skal fortelle brukerne hva informasjonen om dem skal brukes til. De som tar i bruk appen kan henvende seg til Palmesus og kreve å få vite hvorfor de blir sporet og hva som skjer med informasjonen om dem, mener han.

Palmesus vurderer endringer

HR- og økonomisjef i Palmesus, Anders Iglebekk, mener brukerne av appen får god informasjon, men vil gjøre endringer hvis Datatilsynet mener de bør gjøre det.

Anders Iglebekk

LYTTER TIL KRITIKKEN: HR- og økonomisjef i Palmesus, Anders Iglebekk.

– Vi er opptatt av å hele tiden følge lover og regler. Men vi skal se på dette hvis Datatilsynet mener noe annet, sier han.

Palmesus understreker at appen, og informasjonen de får gjennom den, er til for å gi de besøkende en bedre festivalopplevelse.

Nye regler

I mai kom EU med nye regler som gir bedrifter et større ansvar for personvern. De nye reglene skal gi deg bedre kontroll over hvilke personvernopplysninger selskaper samler inn om deg. I Norge skal reglene bli gjeldende i slutten av juli.

Palmesus sier de skal følge de nye reglene når de kommer.

– Vi skal selvfølgelig forholde oss til de nye reglene når de trår i kraft i Norge, det er de ikke per nå. Vi er opptatt av å hele tiden informere våre brukere godt og vi mener at de er godt informert, sier Iglebekk.

Les også: Nye personvernregler utløser skred av eposter

Risikerer bøter

Datatilsynet er tydelig på at Palmesus kan risikere bøter hvis de ikke endrer appen før de nye lovene trår i kraft.

– De har en jobb å gjøre og det haster. Får vi en klage på dette, så er dette noe Datatilsynet vil se nærmere på. Dette er dypt problematisk, avslutter Judin.

Kulturstrøm

 • Savner fysiske plater

  – Vi vet at den kommer ikke til å nå like langt ut som de tidligere platene, som var fysiske. Men når vi er i studio, er vi like ambisiøse. Gleden ved å skape er like stor som før. Det sier Lars Lillo-Stenberg til Kulturstripa om å lage sitt 18. album sammen med deLillos, «Dum som et menneske».

  deLillos på Norwegian Wood
 • Ler når ingen andre ler

  For komiker Martin Beyer-Olsen er det de bitte små observasjonene som får ham til å le mens andre er stille. Det forteller han til Kulturstripa. Komikeren fikk hele to priser da Humorprisen ble delt ut for andre år på rad. Den ene for humorprogrammet «Strømmeland». Den andre for podkasten «Berrum & Beyer snakker om greier».

  Martin Beyer-Olsen, Underholdningsavdelingen
 • Kulturprofil nektar straffskyld

  Kulturprofilen som er tiltalen for ti overgrep mot ni forskjellige kvinner, og å ha hatt seksuell omgang med ei jente under 16 år, nektar straffskyld på alle tiltalepunkt. Det blei klart då tiltalen blei lest opp i Oslo tingrett tysdag.