Hopp til innhold

Palmesus ber gjestene om å bruke app som kan være ulovlig

Festivalen bruker en app til å skaffe informasjon om gjestene sine. Men opplyser ikke i appen om hva de skal med informasjonen. – Dypt problematisk, mener Datatilsynet.

Palmesus 2016 på Bystranda i Kristiansand

POPULÆR FESTIVAL: Publikum på Palmesus deler informasjon om seg selv når de bruker Palmesus-appen. Dette bildet er fra 2016.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

I dag starter den svært populære festivalen Palmesus i Kristiansand, for tiende året på rad.

Ifølge festivalens hjemmesider skal 30.000 mennesker besøke området rundt bystranda.

De aller fleste gjestene vil ta i bruk Palmesus sin app der de blant annet kan få oversikt over når de ulike artistene spiller.

Når gjestene bruker appen kan Palmesus få informasjon om gjestene, blant annet om hvor de beveger seg på festivalområdet.

Festivalpublikummet bes også om å logge inn via Facebook, noe som kan gi ytterligere informasjon til festivalarrangørene.

Gjestene kan kreve informasjon

Datatilsynet reagerer på at Palmesus ikke opplyser i appen om hva informasjonen om festivaldeltakerne skal brukes til.

Tobias Judin

KRITISK: Jurdisik rådgiver i Datatilsynet, Tobias Judin.

Foto: Privat

– Det er vanskelig å forsvare at dette er innenfor regelverket, sier Tobias Judin, juridisk rådgiver i Datatilsynet.

– Lovverket sier at man skal fortelle brukerne hva informasjonen om dem skal brukes til. De som tar i bruk appen kan henvende seg til Palmesus og kreve å få vite hvorfor de blir sporet og hva som skjer med informasjonen om dem, mener han.

Palmesus vurderer endringer

HR- og økonomisjef i Palmesus, Anders Iglebekk, mener brukerne av appen får god informasjon, men vil gjøre endringer hvis Datatilsynet mener de bør gjøre det.

Anders Iglebekk

LYTTER TIL KRITIKKEN: HR- og økonomisjef i Palmesus, Anders Iglebekk.

– Vi er opptatt av å hele tiden følge lover og regler. Men vi skal se på dette hvis Datatilsynet mener noe annet, sier han.

Palmesus understreker at appen, og informasjonen de får gjennom den, er til for å gi de besøkende en bedre festivalopplevelse.

Nye regler

I mai kom EU med nye regler som gir bedrifter et større ansvar for personvern. De nye reglene skal gi deg bedre kontroll over hvilke personvernopplysninger selskaper samler inn om deg. I Norge skal reglene bli gjeldende i slutten av juli.

Palmesus sier de skal følge de nye reglene når de kommer.

– Vi skal selvfølgelig forholde oss til de nye reglene når de trår i kraft i Norge, det er de ikke per nå. Vi er opptatt av å hele tiden informere våre brukere godt og vi mener at de er godt informert, sier Iglebekk.

Les også: Nye personvernregler utløser skred av eposter

Risikerer bøter

Datatilsynet er tydelig på at Palmesus kan risikere bøter hvis de ikke endrer appen før de nye lovene trår i kraft.

– De har en jobb å gjøre og det haster. Får vi en klage på dette, så er dette noe Datatilsynet vil se nærmere på. Dette er dypt problematisk, avslutter Judin.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober