Hopp til innhold

Palmesus ber gjestene om å bruke app som kan være ulovlig

Festivalen bruker en app til å skaffe informasjon om gjestene sine. Men opplyser ikke i appen om hva de skal med informasjonen. – Dypt problematisk, mener Datatilsynet.

Palmesus 2016 på Bystranda i Kristiansand

POPULÆR FESTIVAL: Publikum på Palmesus deler informasjon om seg selv når de bruker Palmesus-appen. Dette bildet er fra 2016.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

I dag starter den svært populære festivalen Palmesus i Kristiansand, for tiende året på rad.

Ifølge festivalens hjemmesider skal 30.000 mennesker besøke området rundt bystranda.

De aller fleste gjestene vil ta i bruk Palmesus sin app der de blant annet kan få oversikt over når de ulike artistene spiller.

Når gjestene bruker appen kan Palmesus få informasjon om gjestene, blant annet om hvor de beveger seg på festivalområdet.

Festivalpublikummet bes også om å logge inn via Facebook, noe som kan gi ytterligere informasjon til festivalarrangørene.

Gjestene kan kreve informasjon

Datatilsynet reagerer på at Palmesus ikke opplyser i appen om hva informasjonen om festivaldeltakerne skal brukes til.

Tobias Judin

KRITISK: Jurdisik rådgiver i Datatilsynet, Tobias Judin.

Foto: Privat

– Det er vanskelig å forsvare at dette er innenfor regelverket, sier Tobias Judin, juridisk rådgiver i Datatilsynet.

– Lovverket sier at man skal fortelle brukerne hva informasjonen om dem skal brukes til. De som tar i bruk appen kan henvende seg til Palmesus og kreve å få vite hvorfor de blir sporet og hva som skjer med informasjonen om dem, mener han.

Palmesus vurderer endringer

HR- og økonomisjef i Palmesus, Anders Iglebekk, mener brukerne av appen får god informasjon, men vil gjøre endringer hvis Datatilsynet mener de bør gjøre det.

Anders Iglebekk

LYTTER TIL KRITIKKEN: HR- og økonomisjef i Palmesus, Anders Iglebekk.

– Vi er opptatt av å hele tiden følge lover og regler. Men vi skal se på dette hvis Datatilsynet mener noe annet, sier han.

Palmesus understreker at appen, og informasjonen de får gjennom den, er til for å gi de besøkende en bedre festivalopplevelse.

Nye regler

I mai kom EU med nye regler som gir bedrifter et større ansvar for personvern. De nye reglene skal gi deg bedre kontroll over hvilke personvernopplysninger selskaper samler inn om deg. I Norge skal reglene bli gjeldende i slutten av juli.

Palmesus sier de skal følge de nye reglene når de kommer.

– Vi skal selvfølgelig forholde oss til de nye reglene når de trår i kraft i Norge, det er de ikke per nå. Vi er opptatt av å hele tiden informere våre brukere godt og vi mener at de er godt informert, sier Iglebekk.

Les også: Nye personvernregler utløser skred av eposter

Risikerer bøter

Datatilsynet er tydelig på at Palmesus kan risikere bøter hvis de ikke endrer appen før de nye lovene trår i kraft.

– De har en jobb å gjøre og det haster. Får vi en klage på dette, så er dette noe Datatilsynet vil se nærmere på. Dette er dypt problematisk, avslutter Judin.

Kulturstrøm

 • Dikt om snøskred nominert

  Diktsamlingen «Avhandling om snøskred» av Tilde Strand Bogen er en av tre nominerte bøker til Tarjei Vesaas' debutantpris. Noen av diktene tar utgangspunkt i Kletthammerskredet, et snøskred som gikk i Oppdal i 1868.

  I år er det kun tre bøker nominerte til prisen, mot vanlige fem. De to andre er Maria Horveis roman «Gratulerer med dagen» og M. Seppola Simonsens diktsamling «Hjerteskog».

  Debutantpris skal gå til beste skjønnlitterære debutant under 35 år. Den norske Forfatterforening melder at antallet debutanter under 35 år var lavere i 2022 enn det som har vært vanlig de siste årene.

  Prisvinneren offentliggjøres lørdag 18. mars 2023.

  Tilde Strand Bogen
  Foto: Helge Hansen / Montage
 • Clooney lager amerikansk «Le bureau»

  George Clooney blir både regissør og produsent på en amerikansk versjon av den franske suksesserien «Le bureau». Den franske serien handlet om arbeidslivet til og opplæringen av hemmelige agenter, og ble rost for sin realistisk skildring av agentarbeid.

  Clooney har selv spilt etterretningsagent i filmen «Syriana». Den amerikanske serien vil handle om CIA, og vil også hente inspirasjon fra spionserien «Homeland».

  Le Bureau S05E01
  Foto: Remy Grandroques

Flere kulturnyheter

Beyoncé skreiv Grammy-historie

Med totalt 32 prisar har Beyoncé blitt den mestvinnande artisten i Grammy-historia. Med på vinnarlaget hadde ho bergensaren Jens Christian Isaksen.